За ремонт доріг Ужгородська міськрада переплатила 23 млн. грн.

07.04.2017 16:02 РАТУША

Ужгородська міська рада за 2016 рік, згідно з підрахунками активістів, із витрачених 47 мільйонів гривень могла зекономити близько 23, застосувавши у встановленому законом порядку систему електронних закупівель Prozorro, переконані громадські активісти.

Відповідно до законодавства, в обов’язковому порядку підлягають закупівлі зі застосуванням системи Prozorro всі товари, вартість яких перевищує 200 тис. грн., та роботи і послуги, вартість яких є вищою, ніж 1,5 млн. грн. До переліку останніх входять і ремонти доріг.

Закон набув чинності в серпні 2015 року, а Ужгородська міська рада та виконавчий комітет ухвалили рішення, яким окремо врегулювали питання закупівель усіма розпорядниками міського бюджету і встановили поріг для обов’язкових закупівель Prozorro понад 50 тис. грн. Однак ці вимоги не виконуються, переконаний голова Ужгородської громадської ради Олександр Пересоляк.

«Є напівлегальні способи уникнення застосування закупівель, як-от поділ об’єкта, тобто дроблення закупівель. Таку ситуацію провернули із ялинками, коли 10 шкіл закупили ялинок на суму 30 тис. грн. кожна в одного постачальника, таким чином обійшовши нормативний акт. А ось рішення про обов’язкові закупівлі при ремонтах доріг просто ігнорується. Тому ми провели аналіз витрат коштів на ремонт доріг в Ужгороді. Згідно з офіційною відповіддю міськради, зі ста вулиць, ремонт на яких провели у 2016 році, систему Prozorro не було застосовано жодного разу. Про якість говорити зайве, її бачать усі. А от чиста переплата за це становить 50 із гаком відсотків», — переконаний голова Ужгородської ГР.

Усього по Ужгороду за 2016 рік на ремонти доріг Департамент міського господарства здійснив закупівель на 47 млн. грн. Через систему Prozorro не поведено жодного ремонту. З усіх закупівель Департаменту міського господарства через систему Prozorro було проведено лише 1,68 млн.грн. Їх загальна початкова ціна (очікувана вартість) становила 3,38 млн. грн., а підсумкова економія коштів склала 1,7 млн. грн., або ж більше 50 %.

За словами Олександра Пересоляка, якби всі ремонти доріг було проведено через систему Prozorro відповідно до рішення міськради, то загальна економія могла сягнути 23 млн. грн. лише у 2016 році. Наразі саме таку суму втратив міський бюджет на дорогах, не кажучи вже про дотримання технології проведення ремонтів.

Активісти надіслали повідомлення про злочин до прокуратури. У прокуратурі області відкрили чотири кримінальні провадження за фактом фінансових зловживань чиновниками міськради.

«Йдеться про службові злочини, а також про те, що шляхом зловживання владою привласнено державні кошти, виділені на ремонт кількох вулиць в Ужгороді. Називати ці вулиці не будемо, бо це таємниця слідства», — прокоментувала ситуацію одному з центральних телеканалів Вікторія Попович, прес-секретар Закарпатської прокуратури.

Коментарі :


10.04.2017 23:44 Ирина

Жаль, що сама влада не хоче економити народні кошти, які могли б піти на щось інше. Через несправність доріг стається стільки аварій. Навіть читала на сайті "Автомото". що тепер можно отримати компенсацію від держави, якщо через це сталося ДТП - https://goo.gl/h3kPPm .


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат