Словацькі художниці представили проект «Жінки Ужгорода»

Вероніка Степанчак, студентка відділення журналістики УжНУ 02.12.2017 21:58 ДОЗВІЛЛЯ

28 листопада у лекційній залі «Совиного гнізда» дві молоді й екстравагантні словацькі   художниці —   Інгрід Кепкова та Вікторія Лендєлова відкрили свій мистецький проект «Жінки Ужгорода».

Вони представили фотографії та інтерв’ю зі звичайними мешканками Ужгорода.

Виставка стала завершальною акцією великого мистецького проекту «Майстерня соціального проектування», який здійснював ужгородський Мистецький центр   «Кубло». Мета заходу, як і всього проекту — спроба підсилити, об’єднати творчі ініціативи в місті, створити культурний осередок. А головна ціль — запровадити в Ужгороді Центр неформальної освіти для дорослих.

Як сказала керівниця «Кубло» Тетяна Смріга, це не просто виставка сучасного мистецтва, а невеликий соціально-мистецький експеримент із допомогою звичайних громадян міста. Цей проект — про жінок Ужгорода, про їхнє життя, певні важливі для них речі. Ідея виставки виникла спонтанно під час роботи Міжнародної резиденції у лютому-березні минулого року. Тоді словацьких художниць зацікавили саме характери ужгородських жінок.

Експозиції складаються із фотографій ужгородок різного віку. Також на відкритті показали інтерв’ю з учасницями проекту про їхнє життя. Родзинка заходу — перформенс від художниць. Інгрід Кепкова під час дійства постійно змінювала свій образ, аби   показати відмінності між жінками. Інгрід розповіла, що цим перформенсом вона хотіла показати внутрішній світ різних жінок.  

«Можливо, ця виставка   виглядає трохи феміністично, але все навпаки. Ми з Вікторією хотіли критично поглянути на жінок. Ми прагнули переосмислити традиційний звичний погляд на слабку половину людства. Ми хотіли показати, що зовнішність жінки не обов’язково відображає її характер і внутрішній стан», — додала мисткиня.  

На виставку завітало багато гостей. Панувала фантастична атмосфера, а наприкінці було пригощання теплим ароматним глінтвейном.

Триватиме виставка до 3 грудня.

Вероніка Степанчак, студентка відділення журналістики УжНУ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат