Nomen: Новий формат неформальної освіти в Ужгороді

03.02.2017 14:49 СОЦІО

Ужгород постійно створює освітні проекти. Серед них — «Вуличний університет», «Відкриті екскурсії», навчальні тренінги й івенти від різних організацій та викладачів класичних вузів. Творчі активні люди організовують лекції у мистецькому центрі «Галерея Ілько», проводять майстер-класи і воркшопи у бібліотеках, унікальних кафе або й просто неба. У місті бувають разові просвітницькі заходи або ж цілі серії і програми різної тематики. Нещодавно в освітньому просторі Ужгорода з’явився новий перспективний проект «Nomen».


Nomen обіцяє бути різноплановим і різнотематичним. Програма поділена на цикли і блоки відповідно. Стартувало навчання із лекцій — публічних розмов, цікавих для широкої аудиторії. Наразі слухачі відвідують лекції з історії Ужгорода та Закарпаття зокрема, згодом буде цикл заходів про мистецтво. Далі плануються лекції і прак­тичні заняття вужчого напрямку з певних галузей, що допоможе учасникам розвиватися саме у своїй професії.  

Освітня локація — Совине гніздо. Заходи проходять щосубо­ти о 14.00, внесок складає 55 гривень.  

Проект запустили Валентин Кузан та Галина Танай, які розповіли про ідею, доповідачів, тематику й формат освітніх подій, а також майбутні плани.

Передісторія

Галина. Передісторія доволі проста. Донедавна, протягом двох років я розвивала власний культурно-туристичний проект «Їздець». Ми організовували екскурсійні тури вихідного дня, але вони були радше навчального, культурологічного, ніж власне туристичного спрямування. У певний момент зрозуміли, що в цьому форматі нам стало тісно, а набагато більше можливостей дасть формат освітньої платформи, на якій можна проводити як навчальні екскурсії, так і заходи іншого формату — лекції, майстер-класи, публічні розмови. Це дуже цікаво — зводити разом людей, серед яких є ті, які можуть поділитися знаннями, а інші хочуть їх отримати.

Вважаю, що у кожному місті, а в ідеалі у кожному селі мали би бути певні можливості для неформальної освіти, для постійного розвитку, оскільки після закінчення університету освіта й саморозвиток аж ніяк не завершуються. Ми обрали Ужгород, бо було відчуття, що тут бракує чогось подібного, натомість є певний запит, а також є люди, які можуть бути спікерами, лекторами. Зрештою, це прекрасне місто, яке заслуговує, аби тут було якомога більше можливостей для навчання, розвитку. Вірю, таких проектів тут буде більше.

Філософська назва

Галина. Коли ми шукали назву для проекту, то хотіли, щоб це було щось коротке, добре запам’ятовувалося і певним чином асоціювалося з освітою та знаннями. Якщо брати філософське поняття ноумена — це те, що осягається розумом, те, що є продуктом інтелектуальної діяльності. Ця назва нам близька.

Образ аудиторії: люди, які мають постійну готовність до вивчення нового

Галина. Наша аудиторія — це люди, які, так само, як ми, усвідомлюють важливість постійного розвитку, самоосвіти. Це люди, які мають постійну готовність до вивчення чогось нового. Вони комунікабельні. Вони десь мають готовність платити за освіту і культурний продукт. Питання навіть не в ціні (наразі вхідний квиток становить 55 гривень — Авт.). Найважливіше, що людина усвідомлює важливість таких речей, розуміє, що це треба планувати, закладати під освіту свій персональний бюджет.

Щодо віку нашої аудиторії, то це не головний показник. Є ті, які прагнуть навчатися і розвиватися у будь-якому віці, а є ті, які воліють не дуже і починати (усміхається — Авт.).

Опитування аудиторії: найбільший попит на класичне й сучасне візуальне мистецтво

Валентин. Перед запуском проекту ми проводили опитування, аби отримати фідбек від нашої цільової аудиторії. Виявилося, що є попит на заходи такого типу. У результаті дослідження отримали непоганий зріз, що показав нам бажання ужгородців відвідувати освітні заходи двічі на місяць. Наразі ми запланували проведення заходів щосуботи в один і той самий час — о 14.00.

Ми також запитували про теми, які можуть бути цікавими аудиторії. Більшість опитаних, як ми десь і прогнозували, цікавляться класичним і сучасним візуальним мистецтвом. Власне, спочатку ми думали розпочинати з мистецтва, але у результаті вирішили стартувати з лекцій конкретно про Закарпаття у різні історичні періоди. Потім буде власне   мистецький блок, після якого плануємо практичні заняття, у тому числі з фінансової грамотності. А десь із середини весни ми запустимо серію публічних розмов, присвячених темі неформальної освіти для дітей.

Освіта у Совиному гнізді

Галина. Наші заходи відбуваються у Совиному гнізді. Ми почали співпрацю з Совиним гніздом завдяки очільнику комунального підприємства «Уж-Фест» Василю Крайняю. Неформальна освіта цікава як нам, так аі представникам «Уж-Фест», тож було достатньо легко налагодити співпрацю.

Ми запропонували проект, який забезпечить регулярну відвідуваність цієї локації. Совине гніздо зацікавлене, щоб туди приходили люди, аби цей історично-культурний центр запрацював на повну потужність і все більше приваблював людей. Дуже добре, що цей простір реставрували, а місцеві мешканці можуть використовувати його за призначенням: мати місце для зустрічей, комунікації, проведення культурних подій. Це дуже важливо — розвивати такі культурні простори й наповнювати їх.

Формат: «активна» лекція та дискусія

Валентин. Ми стараємося не використовувати слово «лекція», адже це не просто пасивне сприйняття інформації. У нас радше публічні розмови.

Галина. Наші події — не академічні лекції, що нa практиці часом виявляються «грою в одні ворота» і не перетворюються на повноцінну комунікацію спікера та аудиторії. Як показала перша лекція з Ігорем Тодоровим (тема: «Геополітика Закарпаття: можливості й виклики» — Авт.), люди готові дискутувати, ставити питання. Це дуже добре, це саме те, чого ми прагнули.

Наразі оптимальний часовий формат — близько двох годин: від години до півтори спічу плюс година на запитання і обговорення.

Про спікерів

Галина. Такий проект — це можливість отримати знання у легкій і приємній атмосфері, це спілкування, обмін думками з іншими учасниками. Теми будуть різноманітні й розраховані на людей з різними інтересами.

Наразі ми почали з циклу лекцій і публічних розмов із цікавими спікерами, переважно ужгородцями, а згодом до них долучаться доповідачі з інших міст. Зараз ці лекції і публічні розмови спрямовані передусім на широку аудиторію. Цикл розподілений за тематичними блоками. Перший стосується Ужгорода і Закарпаття загалом. Уже була перша лекція від Ігоря Тодорова, присвячена темі Закарпаття на геополітичній мапі. Також плануються «Віртуальні подорожі Ужгородом ХХ ст.» (на момент цієї публікації вона вже відбулася — Авт.) від історика і краєзнавця Владислава Товтина. Буде також публічна розмова від дизайнерки й дослідниці архітектури модернізму Ліни Дегтярьової, яка розповість про модерністську архітектуру Ужгорода у світовому контексті.

Далі буде блок, присвячений мистецтвознавству. Також плануємо робити блок із основ підприємництва і фінансової грамотності.

Валентин. У проекті братимуть участь переважно місцеві спікери, але будуть і учасники з інших міст України та з-за кордону. 11 лютого відбудеться зустріч із ужгородцем Михайлом Палінчаком, котрий наразі живе у Києві, є переможцем багатьох фотоконкурсів, автором кількох цікавих фотопроектів, у тому числі фотокниги про Ужгород, яка готується до друку. Він є одним із фотографів Президента України, завдяки чому може знімати у багатьох країнах світу. Про це, а також про документальну фотографію загалом йтиметься на зустрічі.

Також ми очікуємо повернення в Україну наших майбутніх спікерів, які є фахівцями з питань неформальної освіти для дітей.

Наступний крок: навчальні програми з певних галузей

Галина. Наразі у нас проходять освітні події різноманітної тематики, розраховані на широку аудиторію. Плануємо також запустити спеціалізовані навчальні програми з певних галузей. Такі курси спрямовані на вужчу аудиторію. Це буде дещо інший формат роботи: не просто «розвага вихідного дня», а робота над своїм професійним розвитком.

Жвавий фідбек

Галина. Ми є освітньою платформою, що відкрита до побажань спікерів, які готові ділитися своїми знаннями, і гостей, які відвідують публічні розмови. Інколи достатньо просто створити певний простір, аби почути запити одних і пропозиції інших. Відповідно до цього ми вже можемо формувати навчальні програми різного типу.

Фідбек насправді дуже різноманітний: на першій зустрічі були люди, яким сподобався такий формат, були ті, які очікували дещо іншого. Дуже добре, що є різні відгуки щодо самих спікерів і думок, які вони висловлюють. Чудово, що зустріч із Ігорем Тодоровим викликала жваве обговорення: як позитивні відгуки, так і певну незгоду і критику. Такі події провокують людей думати, ставити питання, висловлювати свої побажання. А відгуки учасників допомагають нам   розвиватися, роблять наші події максимально інформативними й комфортними.

Навчання від кураторів проекту

До речі, Валентин має досвід і в навчанні основам фотографії, тож згодом поділиться знаннями у рамках проекту «Nomen».

Валентин. Роки три я активно займаюся індивідуальним викладанням фотографії.

Потім підтримую учнів у їх подальшому розвитку, коригую напрямок, у якому вони рухаються, відтак бачу доволі цікаві результати.

Відчуваю, що десь уже виріс із формату індивідуального навчання. Не виключаю, що у майбутньому можна буде проводити групові заняття із фотографії. До Дня захисту дітей Управління освіти Ужгородської міської ради проводило дитячий фотоконкурс на тему прав дітей. Я був у журі. Оскільки діти цікавляться фотографією, то вирішили поглибити їхні знання у цьому напрямку й провести для них заняття. Якраз нещодавно мав лекцію для групи дітей, які виграли цей фотоконкурс. Це був дуже цікавий досвід.

Наразі нема конкретних планів із конкретними датами для мого майстер-класу в проекті «Nomen», але думаю, що було би добре такий зробити. У будь-якому разі ми будемо орієнтуватися на результати опитувань, аби пропонувати аудиторії саме ті теми для висвітлення, яких вона потребує.

Галина. Дуже класно, що є люди, які можуть просто, цікаво, захопливо пояснювати речі, які досі здавалися складними. Я думаю, що Валентин це дуже добре вміє. Вважаю, що такі речі дуже важливі для розвитку візуальної культури, це потрібно розвивати у дітей, підлітків. Ми не плануємо запускати дитячі програми у найближчі місяці, але в перспективі обов’язково це зробимо.  

Пишіть пропозиції у соцмережах

Галина. Ми будемо дуже раді читати побажання людей щодо того, що їм потрібно, кого зі спікерів вони хотіли би почути, які теми їм цікаві. На нашій сторінці у Facebook є постійне опитування, під яким люди можуть залишати свої пропозиції. Ми будемо дуже раді мати зворотний зв’язок. Ми не хочемо ставитися до аудиторії як до пасивної спільноти. Ми хочемо вибудувати діалог, аби розуміти, що людям найбільш важливо, чого їм бракує і що можемо дати їм ми, як ми можемо наповнити цю певну нестачу в освітньому просторі.

Евеліна Гурницька
Фото:
з архіву Валентина Кузана

P. S. У суботу, 4 лютого, о 14.00 відбудеться публічна розмова про модерністську архітектуру Ужгорода з Ліною Дегтярьовою.

***

Засновники проекту:
Валентин Кузан. Відомий у Закарпатті фотограф. Організатор і співорганізатор мистецьких акцій, серед яких фестиваль еротичного мистецтва «Березневі коти». Учасник літературних презентацій і заходів у різних містах України. Автор збірки «Щось».

Галина Танай. Журналістка, менеджерка культурних проектів. Співзасновниця культурно-туристичного проекту «Їздець» та освітньої платформи Nomen.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат