Конфлікт за елітну будівлю в Ужгороді

20.10.2017 14:02 СОЦІО

Чи вижене суд профспілки з площі Народної.

Конфлікт за право на елітну будівлю на ужгородській площі Народній між Закарпатським окружним адмінсудом та обласними профспілками може закінчитися силовим виселенням. Скандал почався на початку року, коли Закарпатський окружний суд заявив про право на будівлю, у якій перебували профспілки Закарпаття. Наприкінці березня уже було відповідне розпорядження Кабміну.

Профспілкове начальство Закарпаття почало протестувати. Профспілкові лідери кажуть, що будівлю на площі Народній отримали ще у 1963 році. Тоді обласна профспілка займала приміщення на нинішній вулиці Духновича, але потім цю будівлю віддали міськраді, а профспілці дали приміщення на площі Леніна (нині Народна) біля будівлі обласної влади.

Профспілкові лідери Закарпаття провели переговори з представниками уряду й урядовці пообіцяли вирішити конфлікт на користь профспілок.

Закарпатський окружний адміністративний суд наполягав на праві власності на будівлю. Деякі ЗМІ розповсюдили заяву суду з цього приводу, у якій йдеться про те, що нинішні приміщення, які займає адмінсуд, не пристосовані для нормальної роботи і перебувають або в комунальній, або приватній власності.

«Враховуючи, що два місцеві загальні суди та Апеляційний суд, які розташовані в Ужгороді, забезпечені приміщеннями, а Закарпатський окружний адміністративний суд розміщується на умовах оренди у двох приміщеннях комунальної та приватної форм власності на вулиці Загорській, 30 (540,24 кв. м) та на вулиці Б. Хмельницького, 21 (435 кв. м), загальна площа яких втричі менша від рекомендованої державними будівельними нормами для забезпечення належних умов для роботи суддів та працівників апарату суду, наказом ДСА України від 12.06.2017 № 743 «Про закріплення нерухомого майна, розташованого на площі Народній, 5 у м. Ужгороді» зазначене вище нерухоме майно закріплене на праві оперативного управління за Закарпатським окружним адміністративним судом», — йдеться в заяві суду.

Після цього наказу суд зробив усе, щоб у правовому полі закріпити за собою ці приміщення на Народній, 5, і в держреєстрі це все зафіксовано. Суд уже звернувся до профспілок із проханням вивільнити приміщення і припинити дію угод на оренду. Як відомо, у цій будівлі працюють ще багато офісів різних організацій, які орендують їх у профспілок.

Що кажуть у Закарпатській облпрофраді?

А цього тижня у Закарпатській обласній раді профспілок відбулася прес-конференція голови облпрофради Володимира Фленька щодо боротьби за право власності на Будинок профспілок. На прес-конференцію запрошували і голову Закарпатського окружного адміністративного суду Олексія Шешеню, як другу сторону протистояння, проте він не з’явився. Про це йдеться у тексті відділу організаційно-гуманітарної роботи Закарпатської облпрофради.

На медіа-заході було зазначено, що у судових рішеннях узагалі не було враховано те, що профспілки натомість власного майна — будівлі на вулиці Першотравневій, 2 в Ужгороді, отримали інше майно — будівлю на площі Леніна (Народній). Не було враховано і те, що при розмежуванні державного майна України між загальнодержавною і комунальною власністю спірне майно на той момент вже було профспілковою власністю і було набуто на правах власності профспілками на підставі рішення № 24 виконкому Закарпатської обласної ради депутатів трудящих від 17.01.1963 р. і не належало до загальнодержавного майна, а тому не було включено до переліку державного майна, яке передавалося до комунальної власності. Поза увагою залишилося також те, що згідно з Договором про закріплення прав щодо володіння, користування і розпорядження профспілковим майном Загальною конфедерацією профспілок СРСР ще в листопаді 1990 року було закріплено право власності Федерації незалежних профспілок України за Будинком спілок у м. Ужгороді, на площі Народній. Але в ухвалених судових рішеннях про позбавлення профспілок права власності не сказано взагалі, що призвело до прийняття незаконних рішень, які підлягають скасуванню.

У цій ситуації свою позицію проявив голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. Він підтримав профспілки і звернувся до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з листом, у якому повідомив про напружену ситуацію в області у зв’язку з судовими і урядовими рішеннями, а також з проханням тимчасово призупинити дію розпорядження Кабінету Міністрів України від 29 березня 2017 року № 221-р «Про передачу частини будівлі у м. Ужгороді до сфери управління Державної судової адміністрації».

На прес-конференції було акцентовано, що Закарпатський окружний адміністративний суд посилив свій тиск на Закарпатську облпрофраду. Було подано заяву на переоформлення договору на постачання електроенергії. Іншу заявку подано на оформлення права на землю під Будинком профспілок. Ще одним фактом рейдерства стало те, що у будові профспілок без будь-якого попереднього повідомлення працівники проектної фірми зі Львова розпочали робити внутрішню зйомку. Їх супроводжували особи, які представилися працівниками Закарпатського окружного адміністративного суду.

Чи є все це продовженням судового свавілля і рейдерського захоплення Будинку профспілок нашого краю?

Як повідомляють у Закарпатській облпрофраді, на 14 листопада в Києві планують Всеукраїнську акцію протесту профспілок. Заходи будуть і в областях. Одна з головних вимог — боротьба з корупційною судовою системою в Україні, яскравим підтвердженням якої є прагнення відібрати у профспілок Закарпаття будівлю, яка належить їм на законних підставах.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат