Гроші, земля, приміщення — в приватних інтересах   мера Ужгорода

Ярослав Гулан, для «Варто знати» 12.10.2017 17:17 РАТУША

Розслідування організації «Варто знати» про конфлікт інтересів мера Ужгорода та міських депутатів викликало резонанс. Подаємо частину, яка стосується власне градоначальника.


Загалом міському голові Богдану Андріїву з початку роботи на посаді і до червня 2017 року виплачено зарплати, після відрахування податків та внесків, 270 393 гривні (це 14 з лишком тисяч щомісяця).

Мільйони бюджетних грошей приватним перевізникам обласного центру як компенсація за пасажирів-пільговиків — ще одна сфера, де проглядається конфлікт інтересів міського голови. Cеред 5 перевізників є ПАТ «Ужгородське АТП-12107», яке належить дружині та брату градоначальника. У 2017 році «АТП-12107» передбачено 9 мільйонів як компенсацію за перевезення пільгових категорій пасажирів, а в 2016 році це підприємство отримало з бюджету 5 мільйонів 379 тисяч гривень. Таким чином за два роки перевізна фірма, яка є дотичною до мера, отримає в цілому 14 мільйонів 379 тисяч бюджетних гривень.

Не оминув міський голова Ужгорода і конфліктів інтересів у питаннях земельних. Ще у 2014 році, коли Богдан Андріїв був депутатом ради, він проголосував «за» надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо ділянки для своєї дружини за адресою вул. Закарпатська, 22. Це — територія подвір’я, де колись функціонував дитячий садок. У 2007 році підприємець Влада Андріїв купила приміщення, а земля навколо та під нерухомістю хоч формально та все ж лишилася власністю громади.

Восени 2014 року на засіданні депутатів Андріїв проголосував «за» рішення 1507, згідно з пунктом 1.9 якого дружині депутата як ФОПу дозволялося розробляти документи на землю на 1000 кв.метрів, аби в майбутньому взяти в оренду. Вже у липні 2016 року, коли Богдан Андріїв трудився на посаді градоначальника, депутати міськради рішенням № 295 (пункт 4) «уточнили» площу щодо проекту землеустрою — із 1000 квадратів до 1070. Документи щодо землі на розгляд міськради, аби їх затвердити та оформити оренду, не винесено. Тож територія на Закарпатській, 22 огороджена, а земля, хоч і належить місту, втім доходів за користування ділянкою бюджет не отримує.

Ділянка серед спального «нового» району Ужгорода (на 8 374 кв. м) також привернула нашу увагу в контексті виникнення конфлікту інтересів мера Ужгорода.

2010 року міська рада без конкурсу чи публічних торгів виділила простору і вільну від нерухомості землю для ТОВ «Срібний лід» під льодовий палац. Минули роки, про льодовий палац забулося, а цінна земля серед спального району міста лишилася. У жовтні 2015 року міська рада припинила договір оренди для фірми, а в квітні 2016 року ухвалила рішення № 200, згідно з пунктом 4 якого, рішення про розрив оренди у 2015 році втратило чинність. Відтак земля повернулася на правах оренди до ТОВ «Срібний лід».

У листопаді 2016 року міська рада дозволила використовувати землю для... будівництва гуртожитку та будинку сімейного типу. Міський голова голосував «за» включення питання до порядку денного.

Ще одна ділянка щодо якої Богдан Андріїв повідомив суспільство про виникнення конфлікту інтересів має розмір 9 400 кв. метрів, і вона перебуває в оренді у ТОВ «Агрокомплекс-Уж». Засновником цієї фірми є Андрій Андріїв. У жовтні 2016 року міська рада дала дозвіл на оренду (рішення № 412, пункт 1.54) землі на вул. Дубовій, 1.

У місяць підприємство повинно перераховувати до бюджету Ужгорода понад 19 тисяч гривень. Утім у липні 2017 року міськрада більшістю голосів дозволила ТОВ «Агрокомплекс-Уж» (пунк 1.1 рішення № 736) проводити експертну грошову оцінку землі. Це означає, що наступним буде дозвіл (чи відмова) від міськради викупити землю без конкурсу за конкретно визначену ціну. Без конкурсу, оскільки на ділянці розташована приватна нерухомість.

У наступних номерах ми розповімо про конфлікт інтересів деяких депутатів міськради.

Ярослав Гулан, для «Варто знати»

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат