Композитор Віктор Теличко збагачує дитячу музику закарпатським інтонаційним колоритом

24.09.2017 16:52 СОЦІО

Кожен композитор мріє створити музику для дітей, що надовго залишиться у їхній пам’яті, яку виконуватимуть наступні покоління.

Здається, що це вже вдалося Віктору Теличку — відомому українському композитору, талановитому піаністу, педагогу, громадському діячеві, викладачу Ужгородського музичного коледжу імені Д. Є. Задора, доценту Мукачівського державного університету. У його творчому доробку понад 150 творів різних жанрів: симфонія, концерт, соната, сюїта, хорові мініатюри, камерно-вокальні та інструментальні твори, обробки народних пісень і музика для дітей та юнацтва.

Серед нещодавніх робіт — «Дитячий альбом» для фортепіано, п’єси для скрипки і фортепіано, ансамблі для духових інструментів, для фортепіано в 4 і 6 рук, сюїта для струнного оркестру, хорові та вокальні твори, пісні на слова Василя Густі, Степана Жупанина, Володимира Семенка, Маргарити Меденцій, Наталії Забіли, Володимира Ладижця, дитяча лялькова опера «Як Рак-неборак Козу розуму вчив» (лібрето Василя Густі   за мотивами української казки).

Твори   Віктора Теличка для дітей та юнацтва входять до репертуару юних солістів — лауреата міжнародних конкурсів учениці КССМШІ ім. М. Лисенка Анни Пашковської, учнів Ужгородської, Мукачівської, Львівської, Сумської, Харківської ДМШ.

Неодноразово дитяча музика В. Теличка виконувалася на міжнародних фестивалях «Музика трьох кордонів» у м. Гьорліц (Німеччина), фестивалях-конкурсах «Закарпатський едельвейс» та «Срібний дзвін» у м. Ужгороді, гідно презентуючи вітчизняне музичне   мистецтво в європейському контексті. «Дитячий альбом» В. Теличка для фортепіано в 2, 4, 6 рук був успішно презентований у Словаччині, Угорщині, Румунії.

Твори В. Теличка для дітей та юнацтва знайшли вдячних інтерпретаторів серед провідних дитячих колективів України, серед яких: лауреат всесвітніх хорових олімпіад та міжнародних конкурсів, взірцевий учнівський хор «Едельвейс» АНВК м. Ужгорода, лауреат   міжнародних конкурсів взірцевий вокальний ансамбль   «Красія»   м. Ужгорода, взірцевий хор «Відлуння» з м. Дрогобич, лауреат Першого всеукраїнського конкурсу ім. Д. Бортнянського ансамбль солістів Олени Короленко, камерний оркестр Ужгородської ДМШ № 1 ім. П. Чайковського.

Дитячі твори композитора розміщені на YouTube, на міжнародному швейцарському сайті MusicaNeo, включені до нотних збірок   «Твори закарпатських композиторів» (Львів, 2007), «Хочу грати на роялі» (Київ, 2013). «Дитячий альбом» для фортепіано в 2, 4, 6 рук випущено окремим виданням (Ужгород—Київ—Гьорліц, 2016).

Дитяча опера В. Теличка «Як Рак-неборак Козу розуму вчив» у постановці   Закарпатського   обласного академічного театру ляльок була презентована в усіх областях України та за кордоном. Це — не єдина робота спільно із Закарпатським обласним академічним театром ляльок. Творча співпраця з театром почалася в далекому 1983 році з написання музики до лялькового спектаклю для дорослих «Паперова троянда» за п’єсою Фелікса Кривіна. Вже тоді   публіка помітила яскраву виразну музику до спектаклю. Далі був «Каліф-Чорногуз» та цілий ряд інших спектаклів.

Твори В. Теличка   неодноразово звучали в Бельгії, Португалії, Угорщині, Словаччині, Румунії, Німеччині, зі сцен Національної філармонії України,   Національного палацу «Україна» в Києві, Львівської, Закарпатської філармоній, в ефірі всеукраїнського та закарпатського радіо і телебачення, записані на компакт-диски. Нещодавно успішно пройшли   презентації «Дитячого альбому» для фортепіано і опери «Як Рак-неборак Козу розуму вчив» в Ужгороді, Мукачеві, Банській Бистриці.

Ю. І. Чекан, доктор мистецтвознавства, доцент НМАУ ім. П.   Чайковського, лауреат премії ім. М. Лисенка, член НСКУ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат