Всі комунальні біди закарпатців через відсутність альтернативи

Роман Кертеш для ProZak.info 27.01.2017 18:03 СОЦІО

У нас усе ще залишилися комунальні рудименти совка, коли людям не дають права вибору.


Вже 25 років незалежної України, а ми все ще живемо при комунальній системі, яка була створена при СРСР. У нас немає вибору. Візьміть Ужгород.Нам дає воду монополіст Водоканал, електрику — монополіст ЗакарпаУночі 27 січня в поліцію м.Іршави надійшло повідомлення про стрілянину на автостоянці для вантажних автомобілів у с.Сільце Іршавського району. На місце події прибула група швидкого реагування й слідчо-оперативна група.

23-річний охоронець автостоянки повідомив, що близько 3-ї години ночі невідома особа здійснила два постріли в сторону вагончика для охорони, в якому він перебував.

Поліція встановила особу стрільця. Ним виявився 27-річний житель с.Заріччя, приватний підприємець. Перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, хуліган зайшов на автостоянку із своєю мисливською рушницею (зброя зареєстрована) і з невідомих причин став стріляти. Заряд шроту розбив вікно на вагончику. На щастя, обійшлося без жертв.

За даним фактом поліція розпочала кримінальне провадження за ст.296 ч.4 Кримінального кодексу України (Хуліганство, вчинене з застосуванням зброї). Зброю – мисливську рушницю 12-го калібру вилучено. Мотиви неадекватної поведінки молодого чоловіка з’ясовують слідчі.ттяобленерго, газ — Закарпатгаз. А комунальне обслуговування багатоповерхівок досі здійснюють монополісти ЖРЕРи.

Вони встановлюють свої тарифи на послуги і свої правила обслуговування. А мешканці залишаються залежними і змушені терпіти. А у ЗМІ лише пишуть про те, що без попередження припинено водопостачання, виключили кілька вулиць від електропостачання, або хто і які тарифи встановив на свої послуги. Плата ЖРЕРам взагалі окрема тема.

Але ж усі ми хочемо комфорту. Це головна функція комунальних компаній. Не лише подача води, газу, забезпеченням електроенергією, теплом, але й ефективне управління багатоквартирними будинками: створення комфорту для мешканців, а головне — економія коштів.

Лише через 25 років існування України держава розробила правила щодо створення ОСББ і можливість обслуговування будинків управляючими компаніями.

Але перехід на нові правила триває дуже повільно. Ми ніяк не можемо позбутися залежності від ЖРЕРів. Адже ще влітку минулого року законом «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» передбачалася ліквідація монополії ЖРЕРів і створення управляючих компаній. При чому мешканці багатоквартирних будинків самі могли вибирати собі такі компанії, а не йти шляхом, яким пішла Росія. Там дійсно ліквідували ЖРЕРи і створили управляючі компанії для обслуговування багатоквартирних будинків. Але насправді помінялася лише вивіска. Просто на місці ЖРЕРу було створено компанію і вона була так само безальтернативною.

Чому ж у нас досі ЖРЕРи? Адже управляючі компанії повинні були вже набути чинності. Повинен був запуститися ринковий механізм. Люди самі мають обирати, з якою компанією підписати угоду на обслуговування будинків.

Як виявилося, закон не запрацював, бо… не було розроблено типовий договір на управління багатоквартирним будинком. Саме цей документ повинен був регламентувати відносини сторін, їх відповідальність, визначити якість послуг, які надають управляючі компанії, та багато іншого. Типовий договір не розроблено, і ЖРЕРи спокійно функціонують далі.

Та й взагалі зараз і ЖРЕРи працюють, і починають працювати новостворені об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), які беруть на себе управління своїми багатоповерхівками, а також управляючі компанії.

До речі, управляючі компанії — не конкуренти ОСББ. Мешканці багатоповерхівок організували об’єднання і отримали статус юрособи і самі вирішують: або самим займатися обслуговуванням своїх будинків, або довірити цю справу професійним управляючим компаніям. Якщо будинок невеликий, то управляюча компанія не потрібна. Можна самим навести лад. А от крупні багатоповерхівки без професійної компанії не обійдуться.

Зрозуміло, що необхідно демонополізувати ринок житлово-комунальних послуг. Це посприяє розвитку структур, які надаватимуть комплексні комунальні послуги. Буде конкуренція і мешканці обиратимуть кращих і таких, які надають хороші послуги за реальні гроші. Інша річ, що у нас не було подібного ринку. Не виключено, що головним чином таки на базі ЖРЕРів і будуть створюватися такі компанії, але будуть вони вже приватними фірмами і будуть вболівати за якісно та вчасно виконані роботи, щоб охопити чим більшу кількість будинків для обслуговування. Виграють всі: і компанії, і мешканці.

Але коли це буде? Чомусь реформи йдуть занадто повільно. І ми все ще залежні від безальтернативних комунальників. Добре, що хоч вчасно позбулися монополістів на подачу тепла. Вже давно у нас немає тих котелень-монстрів і труб через усе місто. Тепло і так у батареї майже не доходило, а платили всі однаково. І платили стільки, скільки нам казали. Аж не віриться, що ще досі на більшій території України мешканці окрім всього залежать і від Теплокомуненерго. Ми цієї залежності позбулися і дуже хочеться позбутися залежності й інших комунальних монополістів.

Роман Кертеш для ProZak.info

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат