Королева Єгипту мала ужанське коріння

Записала Наталія Толочко 18.08.2017 16:41 СОЦІО

Маріанна Терек походила зі знатного роду, який проживав і на території сучасного Закарпаття. Однак в історії стала відомою під йменням Джавадан Ханум як королева Єгипту.


На території Ужанського комітату проживало чимало відомих і знаменитих дворянських родин. Достатньо згадати родину Другетів, яка понад 300 років володіла Ужанською домінією та Ужгородом, чи графа Міклоша Берчені — одного з провідників визвольної війни. Відомою була й угорська дворянська родина Терек, до якої належала майбутня королева. Її історію розповів історик і краєзнавець Йосип Кобаль.

Тож пропонуємо вам коротку розмову про незвідану і маловідому сторінку нашої історії.

— Розкажіть про родину Терек. Ким були ці люди?

— Піднесення Тереків розпочалося у XVIII й особливо у ХІХ столітті. Серед членів родини були люди дуже наближені до імператора Франца Йосифа. Один із них — Янош Наполеон Терек (1810—1899) був наджупаном Ужанського комітату з 1867 по 1887 рік. Він був одружений із Пауліною Старої, яка теж походила з відомого графського роду, котрий мав володіння і в Ужанському комітаті. У них було кілька дітей, один з яких — Йожеф Терек (1847—1909), успадкував посаду наджупана Ужанського комітату. Саме з ним і пов’язане коріння майбутньої королеви Єгипту.

До речі, у Закарпатському обласному художньому музеї ім. Й. Бокшая зберігається портрет невідомого художника, на якому зображено графа Наполеона Терека. Відомо, що він проживав в Ужгороді і мав тут власний палац, імовірно, на сучасній площі Корятовича.

Граф Йожеф Терек обіймав посаду наджупана у колишньому комітаті Колож і був жонатий на графині Софії Феттер фон дер Лілі. Подружжя розлучилося ще до того, як у 1887 році Йожеф став наджупаном Ужанського комітату. Графиня вийшла заміж вдруге, за знаменитого угорського винахідника Тиводара Пушкаша.

Також відомо, що родина Терек породичалася зі знаменитим угорським письменником Ференком Козиннці, який колись відбував покарання у в’язниці Мукачівського замку.

— То Маріанна росла з вітчимом?

— Майбутня королева Єгипту Маріанна Терек, за одними даними, народилася у 1873 році, або 1877 році. Після того, як батьки розлучилися, її вихованням займалися мати і вітчим. Останній був багатий, відомий, і вони разом із Маріанною об’їздили більшу частину Європи. Дівчину виховували вдома, але вона отримала грунтовну освіту і дуже гарно грала на піаніно.

— Як вона познайомилася з королем Єгипту?

— Брат Маріанни — Йожеф навчався у знаменитій австрійській військовій академії Терезіанум. Тут його однокурсниками були сини відомих дворянських родин, королівських та імператорських дворів. Серед них і молодий єгипетський престолонаслідник Аббас ІІ Гільмі.

Йожеф та Аббас подружилися, і коли одного разу Маріанна прийшла навідати свого брата, познайомилася з його товаришем Аббасом, якому тоді було 13 років.

У 1892 році, не закінчивши навчання, Аббас повертається в Єгипет і займає трон свого померлого батька. Здавалося, що зв’язки Маріанни й Аббаса припинилися назавжди, але у 1900 році вони випадково зустрічаються у Парижі. Між ними встановлюються тісні зв’язки і король запрошує Маріанну у Єгипет. У цей час він уже був жонатий, мав кілька дітей, але це не завадило тому, щоб він таємно одружився і з Маріанною, яка залишилася з ним у Єгипті.

З цього часу донька ужанського наджупана Йожефа Терека стала однією з найвідоміших і найвпливовіших жінок єгипетського королівства. Вона прийняла мусульманську віру й отримала нове ім’я — Зубейда.

Проживала в Александрії, Каїрі, у чудових палацах. Часто брала участь у офіційних прийомах свого чоловіка, але оскільки мусульманські звичаї забороняють брати жінкам участь у таких церемоніях, вона переодягалася в чоловіка.

У 1910 році вони офіційно одружилися. Маріанна отримала нове ім’я — Джавадан Ханум. Це ім’я зберегла до кінця життя. У 1913 році її чоловік у Парижі познайомився з француженкою. Після того Джавадан і Аббас розлучилися, вона повернулася у Європу, оселилася в Австрії і проживала у місті Грац. Джавадан давала концерти, грала на піаніно. Одного разу їздила в Лондон, де хотіли знімати фільм про єгипетську королеву, потребували жінки, яка була справжньою королевою. Але Джавадан не отримала цю роль. Вона гарно малювала, влаштовувала виставки. Крім того, відкрила магазин з продажу парфумерії, де продавала і власні парфуми. До 1944 року, поки жив Аббас, колишня королева отримувала від нього фінансову допомогу. Після смерті короля, звичайно, фінансові справи погіршилися і вона жила скромніше. Померла у Граці у 1968 році.

— Чи приїжджала королева Єгипту на Закарпаття?

— Так, не виключено, що в дитинстві вона приїжджала до свого діда Наполеона Терека в Ужгород. Він володів знаменитою на всю тодішню Австро-Угорщину Собранецькою купіллю. Пізніше Маріанна вже проживала в Єгипті та Австрії і не відомо, чи відвідувала Ужанщину.

У будь-якому разі це маленький, але цікавий епізод з історії нашого краю. Тим більше, що в ХХ столітті тільки дві угорки були королевами: Маріанна Терек — королева Єгипту та Джералдін Аппоні — королева Албанії.

Записала Наталія Толочко

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат