Як в Ужгороді видали в оренду метри ліквідованого КП

28.04.2017 14:16 РАТУША

Йдеться про приміщення на площі Корятовича, 33, де донедавна працювало комунальне підприємство «Служба пасажирських перевезень», а нині — паркан. Видача в оренду муніципальної нерухомості без відкритого обговорення та без широкого інформування про сам конкурс може свідчити про корупційні ризики цієї справи, повідомляє Ярослав Гулан («Ні корупції!»).


На будівельному паркані нема стенда (паспорта) з інформацією про будівельні роботи. І в цьому можуть вбачатися ознаки порушення порядку виконання підготовчих та будівельних робіт. Адже, згідно з пунктом 12 Правил, на будівельному майданчику повинні розмістити стенд у доступному для огляду місці й із вичерпною інформацією про саме будівництво чи реконструкцію. І в міській раді про роботи на об’єкті нічого ніхто не знає.

Принаймні, як ідеться в листі за підписом міського голови Богдана Андріїва, документи щодо об’єкта на Корятовича, 33 не були передані Управлінням ДАБІ в Закарпатській області.

Публічних обговорень щодо використання цього приміщення або відкритих конкурсів щодо його продажу не зафіксовано. На офіційному сайті міськради в окремому розділі про користувачів муніципальної нерухомості також нема інформації про користувача 31 метра нерухомості в центрі. Комунальники працювали саме у двох кімнатах на 30,9 кв. м (про це згадано в договорі оренди від 2003 р.).

Як повідомили в Ужгородській міській раді, приміщення видано в оренду фізичній особі для магазину непродовольчих товарів на майже 3 роки за 2 082 грн. на місяць. Тобто бюджет Ужгорода отримує саме 2 тис. грн. із лишком доходу за видачу нежитлових кімнат у центрі. На комерційному ринку нерухомості за таку ціну в Ужгороді можна зняти хіба що маленьку квартиру до 25 квадратів у «спальному» районі.

На офіційному сайті Ужгородської міської ради досі нема окремого розділу з актуальною інформацією — яка нерухомість громади видається, продається чи просто надається. Натомість, у Департаменті міського господарства практикують лише один раз публікувати оголошення про оренду (чи продаж) нерухомості у друкованих ЗМІ, часто в різних. Щодо об’єкта на Корятовича, 33 інформація у 2015 р. була подана в одній із приватних газет Ужгорода. Саме один раз і лише в одному ЗМІ. І де тут гарантія, що бажаючі заплатити за оренду значно більше, ніж задекларовані стартові

2 082 грн. на місяць, дійсно побачили це оголошення?..

Попри те, що на конкурс із цих причин надійшла лише одна пропозиція, конкурсна комісія з трьох осіб (усі працівники ДМГ) ухвалили рішення видати в оренду. Ще один цікавий факт — рішення про ліквідацію КП «Служба пасажирських перевезень» ухвалене 31 травня 2016 року, а оголошення про видачу приміщення, де працювало КП, з’явилося в серпні 2015 року.

Хоча приміщення перебуває в оренді, до його приватизації без конкурсу — один крок.

Адже саме орендар має першочергове право викупу муніципальної нерухомості. І в Ужгороді цією схемою активно користуються. І головне питання тут не в тому, що приміщення видається для підприємця чи фірми, а у тому, що такі питання не обговорюються не лише з громадою, а навіть із депутатами — легітимними представниками виборців. Крім того, наразі немає єдиного джерела інформації, що і де міська влада збирається продати чи видати в оренду.

Згідно з Положенням, яке діє ще з минулої каденції міськради, в Ужгородському ДМГ на власний розсуд можуть вирішувати, що і кому та на яких умовах видавати в оренду. І в цьому вже є певні корупційні ризики, адже міське майно, виходить, у розпорядженні тих, кому вирішення цих питань навіть не делегував виборець.

За публікацією ProZak.info

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат