Тонна ківі і 40 тисяч саджанців...

29.01.2016 22:04 СОЦІО

Про урожайний рік закарпатського селекціонера Генріха Стратона, котрий уже чверть століття займається вирощуванням українського морозостійкого фрукта.

Закарпатський селекціонер Генріх Стратон уже майже чверть століття займається улюбленою екзотичною справою — вирощуванням першого українського сорту ківі. Цього року ужгородський біолог зібрав понад тонну цінних плодів та виростив близько 40 тисяч саджанців місцевого ківі. Про це та про інші новинки ківі-виробництва пана Генріха розпитував наш кореспондент.

Ківі — на каштанах...

25 років тому Генріх Стратон із батьком-біологом розпочинали виведення українського ківі на кілька квадратних метрах прямо під своєю багатоповерхівкою на одній із ужгородських вулиць. Сьогодні закарпатське ківі Стратона займає значні площі й має в Ужгороді кілька локацій. Найчастіше пана Генріха можна застати в господарстві на промовистій вулиці Квітів. Туди й вирушаємо.

Одну з площ для вирощування закарпатського ківі видно здалека — на маленькому будиночку, де в основному вдень разом зі своїми помічниками працює Генріх Стратон, майорить закарпатський прапор. А ще перед будинком — височезний каштан, просто на вершині якого ростуть ківі. Їх селекціонер залишив птахам на годівлю, бо дістатися цих плодів можна хіба що з допомогою спецтехніки.

Кілька маленьких непримітних приміщень «ківі-фазенди» Стратона буквально обвиті в’юнкими кущами ківі. Ці рослини тут на кожному квадратному метрі. Частину обійстя займають теплиці, в яких дозрівають саджанці. Одну з таких теплиць Генріх встановив якраз перед нашим візитом.

Шахраї та плагіатори ужгородського сорту ківі є і в Росії

— Цей рік був вдалим для мене, — зізнається селекціонер. — По-перше, вдалося виграти апеляційний суд щодо заборони одній із місцевих фірм використовувати у своїй діяльності наш бренд «Ківі Карпат Стратона». Справа тяглася близько 4 років. Увесь цей час місцеві шахраї просто паразитували на моєму бренді й надсилали під його маркою людям бозна-що, а то й узагалі обманювали...

Хоча по Україні є чимало послідовників цих же шахраїв. До прикладу, нещодавно натрапив у Інтернеті на одну фірму з Івано-Франківщини, яка під виглядом крутого сорту ківі продає саджанці, вирощені без будь-якої селекції з заморських ківі, які тут точно не приживуться і не дадуть урожай. А урожай у цій справі треба чекати інколи і чотири-п’ять років. За цей час ці спритники встигнуть надурити чимало люду, перш ніж закрити таку «лавку». Цікаво, що знайшов плагіаторів моєї продукції і в Росії. Там є доволі потужна фірма, що привласнила собі марку і торгує ківі сорту Валентайн, який вивів я ...

Ужгородські саджанці ківі замовляють навіть зі США

По-друге, — веде далі пан Генріх, — цьогоріч вдалося виростити рекордну кількість саджанців, які власне і є основним джерелом прибутку в цій справі. Мова йде про близько 40 тисяч рослин. Такою кількістю саджанців можна засадити 40 гектарів площі, а це, повірте, вже повноцінна плантація... Хоча, як зізнається селекціонер, держава не те що не стимулює, але подекуди й гальмує це екзотичне виробництво, яке заслужено є однією з візиток Закарпаття. Так, до прикладу, Стратону довелося судитися з місцевим обленерго за те, аби просто в законний спосіб провести до однієї з плантацій електроенергію...

Попри це Генріх Стратон каже, що його саджанці приживаються майже по всій Україні. Замовляли їх і в сусідніх Словаччині та Угорщині, і з Молдови, Узбекистану, Вірменії та навіть зі США. До Нового року ціна на один саджанець сягає 150 гривень.

Третій успіх ужгородського селекціонера — завершення реєстрації та патентування першого сорту ківі в Україні, які тривали кілька років.

Що ж до власне плодів ківі, то за сезон, як і в останні роки, пан Генріх зібрав їх понад тонну. З них 300 кілограмів відібрав, упакував у фірмові контейнери з оригінальним логотипом і продавав у одному з супермаркетів Ужгорода за символічною ціною 23 гривні за кілограм. До речі, один зі співзасновників товариства «Ківі Карпат Стратона» прогнозував, що ківі повністю вдасться продати за тиждень, їх же розкупили за... 2,5 години!

Ківі-горілка, від якої голова не болить...

Решту фруктів Стратон пускає на переробку. Таким чином виготовляє смачні соки, джеми та сиропи з ківі, які проходять пастеризацію.

А ще ужгородський біолог уперше вирішив зварити з ківі горілку. Для цього використав сучасну італійську апаратуру і технологію, у якій відсутні дріжджі. У результаті вийшло 20 літрів добротної фруктівки з місцевих ківі. Генріх зізнається, що навіть при надмірному споживанні цього вишуканого напою голова не болить...

У планах пана Стратона на найближчий час розробка пропозицій для бізнесменів та фермерів, які мають значні площі землі, для промислового вирощування ківі в інших регіонах України. А далі вже й до Європи недалеко...

Павло Білецький

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат