Як в Ужгороді на даху створюється культурна платформа

Ірина Олаг, студентка відділення журналістики УжНУ 19.08.2016 15:31 ДОЗВІЛЛЯ

У час технологічних проривів та інформаційного вибуху кожен житель планети мріє створити зону власного комфорту. А якщо це місце поєднуватиме відпочинок, інтелектуальну й творчу працю, то це саме те, що потрібно сучасним закарпатцям.


Таку можливість надають креативні індустрії територій. Поняття «креативні індустрії» визначається як сукупність поглядів, ідей, тенденцій і напрямів сучасного розвитку економіки, що характеризується органічним поєднанням та використанням знань, інформації та творчості (креативності). Деякі англомовні автори називають цей феномен «культурні індустрії» або «креативна економіка». Таким чином, КІТ — це арт-проект, що творить культурну платформу того чи іншого міста.

Локація, яку рух КІТ запропонував Ужгороду, принесла свіжий ковток ідей та думок. За визначенням одного з організаторів заходу Євгена Забарила — це локація, яка притягує людей. Нею за сприяння директора Сергія Варцаби став дах видавництва «Закарпаття» — нашого поліграфічного центру області. Загалом культурних заходів, проведених на даху, було вже три. Розкажемо трохи про кожен.

Отже, перший, дебютний стартував 17 червня. Відбувся за присутності творця кінофестивалю «Кінокль» та «Круглого звуку» Олексія Уманського, керівниці студії Blitz Олени Камінської, майстра ляльок-маріонеток та організатора фестивалю Transkarpatiarts — В’ячислава Осавальчука, дизайнера одягу Yaskrava, і міського голови міста Ужгорода Богдана Андріїва та інших. Захід проведели з метою об’єднання талановитої молоді краю, котра повинна генерувати власні ідеї й таким чином приваблювати увагу не тільки жителів, а й туристів своїми творчими продуктами. Арт-перформанс став діалогом креативного класу й влади міста. Відповідною була і програма, що складалася з чотирьох яв: середовище, образи на даху, пластика даху, захід сонця.

Наступний мистецький захід, що пройшов 22 липня, презентував новий музичний проект «Waves of Warm» трьох ужгородських діджеїв. Їх девіз — вносити в молодіжні маси приємні ритми та рухи під різнобарвну музичну стилістику.

Ну і третім, а отже завершальним у нашому огляді був не менш цікавий культурний захід на видавництві. Його організували 30 липня й дали назву «Вище неба». Тут одночасно можна було робити три дії: милуватися краєвидами Унгвара, насолоджуватися ритмом музики у стилі Techno і спостерігати за тим, як візажист-гример Олеся Смирнова розмальовує дівоче тіло у стилі поп-арт.

Ірина Олаг, студентка відділення журналістики УжНУ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат