Злочинній забудові обласного центру — категоричне «ні!»

22.01.2016 21:12 РАТУША

Збереження зелених зон та парків закарпатського обласного центру потрапило під фатальний удар через рішення найбільш скандальної «замінованої» сесії від 9 листопада 2015 року. Тодішні народні обранці міста злочинно ухвалили містобудівну документацію: «Генеральний план (коригування) м. Ужгорода» й «План зонування території м. Ужгорода».

Саме ці два документи повністю знищують зелені зони в найбільш густонаселених житлових кварталах лівобережної частини міста, сквери на вул. Чехова, парк «Перемога» на вул. Заньковецької, частково території Боздоського та Підзамкового парків тощо. Зміни до генплану та план зонування узаконюють протиправні рішення міської ради щодо земельних питань, ухвалених упродовж останніх років.

Громадські активісти оскаржили рішення сесії в судовому порядку, оскільки новообрані ради не можуть скасовувати рішення попередньої ради. 14 січня Ужгородський міський суд в особі судді П. Микуляка за позовом громадського активіста А. Опачка зупинив дію рішень міської ради від 9.11.2015. Однак спрогнозувати те, чи «встоїть» забезпечення позову до вирішення справи по суті, наразі неможливо.

Новообрана міська рада наразі виступає в ролі відповідача. Громада міста ратує за невідкладне визнання позову в суді, за яким має послідувати скасування спірних рішень, а потім розроблення упродовж найближчих місяців плану зонування, адаптованого до генерального плану в редакції 2004 року, паралельно можна розпочати стратегічне планування розвитку міста з напрацюванням нової концепції генплану, щоб уже через два-три роки отримати сучасний містобудівний документ на перспективу.

Наразі вкрай важливим є вольове рішення міського голови Ужгорода Богдана Андріїва. Активісти підготували звернення, в якому вимагають від новообраного міського голови припинити свавілля погорєловської кліки та ініціювати розроблення нового основного містобудівного документа для потреб більшості ужгородців та спільного європейського майбутнього Ужгорода.

У відкритому зверненні активісти акцентують на найбільш кричущих моментах небезпеки від ухвалених містобудівних документів. Це повна (100 %) забудованість території м. Ужгорода до 2020 року. Левовою часткою — під індивідуальну забудову, що унеможливить подальший розвиток міста через повну втрату власних територій. Не вирішується проблема величезних територій промислових зон, які сьогодні є занедбаними. Багатоповерхове будівництво планується на територіях зелених зон та прибудинкових територіях. Усі вільні ділянки, які можуть слугувати резервом для подальшого розвитку міста, відводяться під індивідуальне житло. Повне знищення зелених зон загального користування в найбільш густонаселених житлових кварталах лівобережної частини. В цій частині міста за будівельними нормами повинно бути 45 га зелених зон, тобто по 6 кв. м на кожного мешканця. Сьогодні таких зон є лише 15 га, в новому генплані їх немає взагалі!

Корупція при зонуванні території міста. Наприклад, зелена зона по вул. Заньковецької на місці котловану біля колишньої цегельні (територія парку «Перемога») за зонуванням втрачає своє функціональне рекреаційне призначення й отримує статус зони будівництва багатоповерхівок, торгово-розважальних комплексів та торгівельних об’єктів. До того ж на цій території знаходиться водойма, де будь-яке будівництво обмежене Водним кодексом України та державними будівельними нормами.

Аби зупинити таку страхітливу для міста перспективу, громаді слід діяти згуртовано і рішуче. Заявити про своє рішуче «ні» й поставити свій підпис під зверненням до міського голови ужгородці можуть у кав’ярні «Флоренція» (Ужгород, вул. Волошина, 21).

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат