Куди зливаються відходи у селах?

02.07.2016 09:32 СОЦІО

До редакції «РІО» надійшов лист від закарпатця Олександра Осташа. Він пише про гостру проблему — очищення стічних вод у області. Стічні води належно не очищаються від небезпечних речовин, у наші ріки потрапляє купа сміття, а це вже екологічне лихо й загроза здоров’ю. Подаємо пряму мову.


«Буду грубим і не особливо підбиратиму слова, просто дістало. Часто подорожую. Ні, не на моря, а нашим Закарпаттям. Люблю просто їздити районами і знаходити гарні історичні та природні пам’ятки. Звичайно, Закарпаття наше гарне. Але дедалі частіше ловлю себе на думці, що його красою милуються хіба що туристи, а от самі закарпатці не те, що не помічають краси краю, в якому живуть, а просто гадять самі собі, знищуючи природу.

Про вирубування лісів говорять усі. Це одна з трагедій, але, сподіваюся, кардинальні заходи, які анонсувала влада, принесуть плоди. А от як боротися зі сміттям? Я майже не зустрічав смітники в гірських селах. Люди просто висипають сміття в потічки та річки. Вода забере подалі від обійстя. Бачив також, як висипали в річку будівельні відходи. Викидали банки з-під фарб, лаків та іншої хімії прямісінько в гірську річку.

Про пластикові пляшки вже навіть мовчу. Це тотальна біда і її всі бачать навіть у обласному центрі, коли після дощів піднімається вода в Ужі й униз річкою пливуть десятки тисяч порожніх пластикових пляшок.

Але останнім часом я зацікавився і тим, куди ж потрапляють рідкі відходи в селах. Виявляється, в нас у більшості сіл узагалі відсутня каналізація і немає бодай мінімальних очисних споруд. Ну добре, люди справляють нужду в туалетах і десь воно стікає у спеціальні ями. Час від часу ці ями вичищають. Але скільки разів бачив, як люди виливають до ям різну хімію. Закарпатці навіть не замислюються над тим, що виливати в річку залишки деяких медикаментів смертельно небезпечно.

Це глобальна біда. Ми потім дивуємося, чому після купання в річці тіло обсипає якимись пухирцями. Або дивуємося, чому риба виздихала. Люди, це ви самі собі гадите. Чому влада закриває на це очі? Чому немає програми обов’язкового встановлення в селах каналізації та очисних споруд? Чому екологи мовчать про це? Не знаю, як воно на законодавчому рівні, але переконаний, що повинне бути законодавство, яке забороняє несанкціоновані викиди відходів у річку. Кого за це покарано?

Закликаю журналістів вашого видання порушити цю проблему і провести розслідування. Якщо ми якнайшвидше не наведемо лад у цьому питанні, то просто потруїмо себе і не залишимо чистого довкілля для прийдешніх поколінь».

ТЕГИ : огляд листів

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат