Як тисячі ужгородців ночували у музеях

Богдан Михальчук, Евеліна Гурницька 27.05.2016 18:10 ДОЗВІЛЛЯ

Минулої суботи Ужгород долучився до європейської акції «Ніч у музеї». Мешканці та гості міста на кілька годин поринули у неповторну нічну атмосферу, яка панувала у п’яти музейних закладах обласного центру.


У акції взяли участь Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім. Тиводара Легоцького, Закарпатський музей народної архітектури і побуту, кафе-музей «Під замком», Закарпатський обласний художній музей ім. Бокшая та мистецький центр «Галерея Ілько». Організатори ночі тішили своїх відвідувачів цікавими та насиченими програмами, а гості (яких зібралося чимало) незабутньо й по-новому провели час у нічній атмосфері музеїв.

Музично-літературно-танцювально-лекційна програма була у мистецькому центрі «Галерея Ілько», який на момент нашого візиту зібрав 520 відвідувачів і працював до останнього гостя. Після 21.00 вхід був вільним для всіх. Як зазначив адміністратор закладу Віктор Мігалиско, «Галерея Ілько» вже другий рік поспіль долучається по подібного заходу. Проте на відміну від минулого року цьогорічна акція мала всеукраїнський характер. Програму заходів відкривала презентація книги Вікторії Амеліної зі Львова під назвою «Синдром листопаду». У своєму творі молода письменниця висвітлила актуальні проблеми сучасного українського суспільства, зокрема, проблему декомунізації особистості. На думку Вікторії, декомунізованими мають бути не тільки назви населених пунктів та вулиць, а й насамперед голови більшості людей, у яких і нині панує «совок». Далі гості галереї спілкувалися з представником Данської школи фотожурналістики Сергієм Полежакою, слухали класичну музику, гурти Tango Tempo та Johny Rides, інших виконавців з Ужгорода, Хуста та побачили хореографію від «Бліцу».

Аура Середньовіччя панувала тієї ночі у Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Тиводара Легоцького. За словами завідувачки відділом науково-освітньої роботи музею Андреї Ронай, готувалися до цієї акції дуже ретельно, аби максимально всіх приємно здивувати. «Ніч у музеї» в Ужгородському замку — це і гармонія духовності: тут продемонстрували унікальний експонат «Королевського Євангелія 1401 року». Гостям показали нічний інтер’єр Ужгородського замку та організували концертну програму. Ужгородці насолоджувалися музикою у виконанні струнного квартету «Dolce vita» та молодіжного хору Ужгородської парафії Всіх Святих (із мікрорайону Шахта). Також пані Андрея зазначила, що Ужгородський замок має бути своєрідною домівкою для всіх ужгородців та гостей міста, і висловила сподівання, що подібна акція сприятиме залученню більшої кількості відвідувачів у музей, бо ж тієї ночі багато хто потрапив до музею вперше.

Як сказала наша співрозмовниця, у замку протягом вечора побувало близько 5000 людей.

Директорка Закарпатського музею народної архітектури і побуту, заслужена працівниця культури України, пані Габріела Андял також висловилася, що європейська «Ніч у музеї» — хороший привід, аби залучити того відвідувача, який ще ніколи не був у музеї.

«Ми занурили відвідувача у всю глибинну суть сільського буття, там, де дійсно народжувалися свята, обряди, традиції, бо вони завжди були тісно пов’язані з господарською діяльністю кожної етнічної групи нашого краю. І враховуючи цей етноландшафт Закарпаття, програму будували так само», — зазначила пані Габріела.

Відвідувачі музею відчували душу та неповторність нашої минувшини у всіх її проявах. Протягом «Ночі у музеї» у музеї архітектури і побуту показали в дії живе музейне село, яке дихає, працює і приносить радість усім відвідувачам, які хочуть пізнати нашу історію, традиції, і, вивчаючи, передавати наступним поколінням. Смачна родзинка акції — дегустація страв, які символізують душу народу. Бограч, кіфлики, фанки — це далеко не весь перелік страв, якими ласували відвідувачі. Всі страви готувалися за давніми традиційними рецептами, за якими колись творила закарпатська господиня. У музей хаток завітала рекордна кількість відвідувачів — близько 2 тисяч.

Кафе-музей «Під замком» («Снек») також взяло участь у європейській «Ночі у музеї». Двері закладу були відчинені для відвідувачів із 12.00 і до самого ранку. Також гостям «Снеку» запропонували знижки на пригощання. Спеціально для «Ночі у музеї» в Ужгород приїхав раритетний автомобіль Fiat Balilla 1932 року випуску, який реконструював власник кафе-музею «Під замком» Юрій Руснак. Відвідувачі кафе-музею переглянули історичне кіно 1960-х років на ретро-апараті, пограли на піаніно, ознайомилися з роботами художника Петра Шолтеса та побачили пам’ятник Миколі Шугаю.

«Ми створили атмосферу ремарківського вечора, де люди спілкуються, слухають музику, смакують кальвадос, і це дуже-дуже приємно», — зазначив пан Юрій.

Протягом ночі кафе було заповнено вщент.

«Ніч у музеї» пробудила Ужгород, у місті було вкрай велелюдно, музеями блукали багато щасливих родин із дітьми, молодь, старші люди. Це культурно-просвітницький відпочинок, коли найбільше насолоджується саме душа, вбираючи у себе враження й емоції, а розум наповнюється новими знаннями. Віриться, що музеї і галереї матимуть більший попит серед ужгородців, які ходитимуть туди частіше, ніж раз на рік. Тим паче, культурна сфера Ужгорода стає багатогранною й насиченішою, а у мистецьких осередках міста постійно відкривається і відбувається щось нове.

Богдан Михальчук, Евеліна Гурницька

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат