Тарифи на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода змінять

15.01.2016 18:36 РАТУША

Від липня цього року мешканці багатоповерхівок повинні визначитися, хто обслуговуватиме їхній будинок і прилеглу територію. Цього вимагає ухвалений торік Закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Відповідно до нього держава знімає з себе відповідальність за обслуговування, а відтак дбати про сходи, ліфти, дахи, двори, дитячі майданчики тощо будуть мешканці будинків, які є його співвласниками. Тому до 1 липня мешканці повинні або обрати собі організацію, яка відповідатиме за цей спектр послуг, або ж її призначить міська влада.


У міській раді Ужгорода створена робоча група, яка повинна підготувати тарифи для кожного будинку. Перша робоча нарада за участі представників Громадської ради щодо формування тарифів уже відбулася.

Нинішні тарифи не розроблені, як цього вимагають нормативні документи Кабміну, окремо на кожен будинок, тому їх будуть змінювати, тим паче, що вони не переглядалися з 2009 року. Наразі в розрахунок тарифів закладені, до прикладу, мінімальна зарплата 650 гривень, тоді як сьогодні вона становить 1378 грн., а ціна на електропостачання 15 коп. за кВт електроенергії, хоча нині її вартість уже 70 коп. Значно зросли, як відомо, і всі інші ціни, наприклад, на пальне тощо.

У сусідньому Мукачеві тарифи вже давно переглянули і зараз вони складають сумарно за кожен вид послуг 1,6—2,6 грн., тоді як в Ужгороді ще 0,95—1,08 грн. за кв. м площі помешкання.

Відповідно до рішення виконкому від 16.11.2011 «Про перелік послуг із утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що надаються житлово-експлуатаційними підприємствами м. Ужгорода» потрібно затвердити перелік послуг, мінімально необхідних для утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, а також перелік і періодичність виконання робіт.

Відповідно до постанови Кабміну є обов’язкові послуги, а є такі, які мешканці можуть обрати або ж відмовитися від них. Йдеться насамперед про обслуговування, прибирання прибудинкових територій, догляд за зеленими насадженнями, вентиляційними каналами, дахами, дитячими майданчиками, внутрішніми мережами, знищення гризунів (дератизацію), прибирання підвалів, освітлення місць загального користування тощо.

Перелік послуг із мешканцями мають погодити, а відтак прозоро, обгрунтовано, з залученням фахівців управління економіки та підприємництва сформують тарифи. У мерії обіцяють, що всі тарифи будуть розраховані відповідно до нормативів, аби кожен міг отримати відповідь на питання, чому визначена саме така сума. Представники Громадської ради при УМР мають долучитися до інформування ужгородців, проведення громадських слухань із цього питання.

На формування і перевірку тарифів визначили термін 2 тижні, наступну нараду робочої групи заплановано на 25 січня. Докладніше з переліком послуг можна ознайомитися в додатках до рішення виконкому за посиланням http://rada-uzhgorod.gov.ua/download/v/R_vukonkomy_431.pdf

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат