Скандал: лісівники виявили незаконні рубки у прикордонній зоні

30.04.2016 10:05 СОЦІО

У ЗМІ з’явилася інформація про те, що працівники облуправління захисту економіки (УЗЕ) Нацполіції виявили факти незаконного рубання дерев на території Ужгородського, Перечинського та Великоберезнянського районів.

Що важливо: ці вирубки виявлені на лінії розмежування зі Словаччиною. Зокрема, з’ясовано, що на підставі лісорубних квитків на території трьох районів вирубано та привласнено понад 2,5 тисячі кубометрів лісодеревини на суму 12,6 млн. грн. За фактом відкрито кримінальне провадження. Наразі постало питання: хто винен у допущеному порушенні, якщо доступ до цієї території чітко регламентований?

Оскільки питання стосується деревини, Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства коментує ситуацію.

Як повідомляє прес-служба Закарпатського ОУЛМГ, згідно з договорами між Україною та Словаччиною з метою приведення в належний стан лінії державного кордону Чопський прикордонний загін звернувся з листом у липні 2015 року до ДП «Великоберезнянське ЛГ» щодо видачі лісорубних квитків для проведення очистки просік, освітлення контрольно-слідової смуги та дозорної дороги на ділянці відповідальності відділів прикордонної служби «Великий Березний».

З аналогічним листом щодо сприяння у приведенні до належного стану лінії державного кордону Чопський прикордонний загін звернувся до Великоберезнянської РДА. Великоберезнянська РДА своїм розпорядженням пропонувала керівникам ДП «Великоберезнянське ЛГ» провести обстеження просік, контрольно-слідової смуги та дозорної дороги на ділянці відповідальності відділу прикордонної служби «Великий Березний», матеріали обстеження оформити актами і видати лісорубні квитки відповідно до вимог чинного законодавства.

Комісією у складі спеціалістів ДП «Великоберезнянський лісгосп», представників Великоберезнянської РДА, відділу прикордонної служби «Великий Березний» обстежено лісові ділянки Великоберезнянського лісництва вздовж лінії українсько-словацького державного кордону. Матеріали обстеження оформлені відповідним актом, підписаним членами комісії.

На підставі актів обстеження та матеріалів відводу, розпорядження голови Великоберезнянської РДА ДП «Великоберезнянське ЛГ» видало Чопському прикордонному загону два лісорубні квитки, якими Чопському прикордонному загону дозволялося провести вирубку відведених до рубки дерев.

Відповідна ситуація склалася щодо ДП «Ужгородське ЛГ», ДП «Перечинське ЛГ» та філії «Великоберезнянське ЛАГ». Наголошуємо, лісосіки розташовані між лінією державного кордону та контрольно-слідовою смугою, доступ до яких обмежений. Тобто без дозволу прикордонників доступ та вирубка лісових насаджень заборонені.

Також, згідно зі ст. 3 Закону України «Про використання земель оборони», вздовж державного кордону України відповідно до закону встановлюється прикордонна смуга, в ме­жах якої діє особливий режим використання земель. Землі в межах прикордонної смуги та інші землі, необхідні для облаштування та утримання інженерно-технічних споруд і огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій та інших об’єктів, надаються в постійне користування військовим частинам Державної прикордонної служби України. Також, за законом, на землях оборони встановлюються природоохоронні та інші обмеження щодо використання земель.

Також законодавством встановлено, що вздовж державного кордону (у т. ч. на водоймах, у лісах) запроваджується прикордонний режим.

Положенням про «Прикордонний режим» встановлюється система ре­жим­них заходів у прикордонній смузі (яка встановлюється нормативними документами) та контро­льованому прикордонному районі, які регламентують правила в’їзду до неї, тимчасового перебування тощо.

Пунктом 5 даного Положення передбачено, що контроль за додержанням прикордонного режиму у прикордонній смузі та контрольованому прикордонному районі здійснює Державна прикордонна служба у взаємодії з органами Національної поліції.

Вирубка лісу, будь-яке будівництво, водокористування, дослідження в ме­жах прикордонної смуги, а також усі інші роботи проводяться після інформування Держприкордонслужби, у зоні відповідальності якої провадиться така діяльність, із зазначенням початку і строку її провадження, прізвища, імені та по батькові осіб, що провадитимуть діяльність. Таким чином, землі, на яких виявлено незаконні рубки, є прикордонними смугами, на яких встановлено особливий контроль перебування та ведення будь-яких робіт. Контроль за перебуванням та здійсненням робіт у таких смугах покладено на Державну прикордонну службу України.

Матеріали перевірок щодо виявлених незаконних рубок передані на розгляд до правоохоронних органів Закарпатської області.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат