Найкраща туристична перспектива Закарпаття — оздоровлення термальними водами

Степан Форкош, ProZak.info 13.03.2015 17:27 СОЦІО

У сусідній Угорщині головною складовою рекреаційного туризму є термальні води. По всій країні побудовано термальні купальні, які залучають мільйони туристів щороку. Закарпаття так само багате на термальні джерела, однак наша інфраструктура ще занадто слабка.


Останнім часом в Угорщині реалізовуються грантові проекти Євросоюзу, які передбачають залучення 50 % грантових коштів Європейської унії і 50 % місцевих бюджетів. Зданий в експлуатацію об’єкт залишається в комунальній власності громади.

У Закарпатті чомусь громади не можуть утримувати комунальні об’єкти подібного типу. Варто згадати хоча би недавню історію з передачею Берегівського термального басейну приватній структурі й згодом скандальні події із блокуванням роботи басейну активістами Майдану.

Тим не менше, деякі бізнес-проекти доволі вдалі.

То які ж наразі ресурси в Закарпатті щодо геотермальних вод. З цього приводу відомому закарпатському фахівцеві з туризму Федорові Шандору вдалося систематизувати дані щодо геотермальних вод Закарпаття і навіть організувати відповідний туристичний маршрут.

Цей туристичний маршрут містить не лише пізнавальну інформацію щодо лікувально-оздоровчих властивостей геотермальних вод Закарпаття, а й надає інформацію про історико-культурні особливості, тобто туристи та відвідувачі санаторно-курортних комплексів дізнаються, хто відкрив води та їхні цілющі властивості, хто тут лікувався, чому.

Територія маршруту: «Геотермальні води Закарпаття»: Ужгород — Нижнє Солотвино — Мукачево — Косонь — Берегово — Виноградів — Велятин.

Термальні води — підземні води, що мають підвищену температуру (вище 20°С). У теплопостачанні існує розподіл джерел — слаботермальні (20—50° С), термальні (50—75° С) і високотермальні (75—100° С), а в бальнеології — теплі або субтермальні (20—37° С), термальні (37—42° С) і гіпертермальні (понад 42° С).

Гарячі джерела здавна застосовувалися для лікування хворих (римські, тбіліські терми), відповідний розділ медицини називається бальнеологія, у Японії на геотермальних джерелах розташовуються своєрідні готелі. Найпопулярніші місця геотуризму — це Ісландія, Угорщина, Італія, Грузія, США, Чехія, Японія, де працюють відомі геотермальні курорти, аквацентри та басейни.

До туристичного маршруту «Геотермальні води Закарпаття» входить не тільки лікувальний чи велнес-туризм, а й пізнавальна програма. Основна мета нового маршруту привернути увагу як люкс-туристів, так і туристів середнього класу до закарпатських бальнеологічних ресурсів, які не поступаються своєю якістю західноєвропейським аналогам.

Геотермальні води Закарпаття (ГТВ), що можуть використовуватися з лікувальною метою, представлені кількома основними родовищами, які були визначені на основі розвідувальних робіт, проведених Берегівською геологічною експедицією, гідрогеологічними групами об’єднання «Закарпаткурорт», українського НДІ курортології. Вивчення фізико-хімічного складу ГТВ виявило, що практично не існує «унікальних» вод. Вживаються міжнародні та національні назви типів вод. Міжнародну групу складають типи вод, основними серед яких є високоцінні, характерні, загальновідомі та добре вивчені родовища ГТВ тих чи інших країн.

Типова приналежність ГТВ Закарпаття на сьогодні така:
— хлоридно-натрієві води (аналоги у Хайдусобослі, Охінську, Наугеймі, Тбілісі);
— кремнисті води (піре­нейсько-кульдурські та уж­го­родська).

Термальні води Нижнього Солотвина

У селі Нижнє Солотвино, що на Ужгородщині, термальні води використовує рекреаційно-відпочинковий центр «Термал-Стар».

В основі лікування лежить природна висококремниста мі­неральна вода (високомінералізована хлоридно-натрієва сла­бокисла термальна і слабомінералізована гідрокарбонатна кальцієво-натрієва), багата на мінеральні солі, до +37° С.

Термальний комплекс має басейн із висококремнистою термальною водою, тут є контрастні ванни для ніг, обладнання підводного скелетного витягування та різні водні процедурні комплекси.
Показання до використання
Захворювання органів опорно-рухового апарату, периферичної нервової системи, шкіри, функціональні порушення серцево-судинної, травної та сечостатевої систем, загальне зниження життєвого тонусу, психо­емоційні розлади.

Термальні води Мукачева

Обладнана водолікарня на 5 лікувальних ванн із одночасним оздоровленням 100 чоловік функціонує в місті Мукачеві. Основа лікування — хлоридна кальцієво-натрієва мінеральна вода, з температурою +35° С, аналогом якої є відоме родовище Хайдусобосло в Угорщині. Дані термальні лікувальні води сприятливо впливають на організм і з успіхом застосовуються в бальнеотерапії
Показання до використання
Захворювання шкіри, загальне зниження життєвого тонусу, психо­емоційні розлади, хронічні запалення суглобів, артрози, хондроми, при невралгії і невритах, міалгії, хронічному аднекситі, безплідності, екземі, псоріазі, тут проводять реабілітацію після паралічів і спортивних травм.

Термальні води с. Косонь

Основною особливістю та гор­дістю родовища є привабливе розміщення на шлейфі залягання мінеральних термальних вод, що пролягають через Францію, Італію, Іспанію, Сербію, Хорватію, Австрію, Швейцарію та Балкани. В Україні цей шлейф охоплює Закарпаття, у тому числі Виноградівський і Берегівський райони, де на території 200-річного дубового гаю, площею у 8 гектарів, розкинувся найпопулярніший наразі термальний комплекс Закарпаття   «Термальні води «Косонь».
Термальна вода піднімається зі свердловини завглибшки 1190 метрів, а далі, з глибини 90 метрів мінералізована вода, яка має температуру 51°C, закачується насосом у басейн уже з температурою +41°C. За своїм хімічним складом термальна вода багата на залізо, масова концентрація якого становить 1,62, натрій, калій, фтор, цинк та інші мікроелементи. Кислотно-лужний баланс рН 6,08. А загальна мінералізація води становить 8,5—11,00 г/дм3.
Показання до використання
Захворювання опорно-рухового апарату: артроз, остеохондроз, артрит, поліартрит, наслідки після перелому суглобів, післяопераційний стан, захворювання суглобових тканин, захворювання серцево-судинної системи: гіпертонічна хвороба 1—2 стадій, порушення кровообігу не вище 1-го ступеня, постміокардичний кардіосклероз із порушенням кровообігу не вище 1-го ступеня, захворювання периферичної нервової системи: травми нервових кінцівок і сплетінь, захворювання нервової системи, радикуліт, полірадикулоневрит, захворювання периферичних судин: атеросклероз судин кінцівок, ендартеріїт із порушенням кровообігу нижніх кінцівок 1—2 ступенів, акроангіоневроз, варикоз, захворювання міліарної системи: хронічний безкам’яний холецистит, дискінезія жовчовивідних шляхів, стан після холецистектомії.

Геотермальні води Берегова

Басейн із термальною мінеральною водою в Берегові функціонує з 1967 року. Це був найпопулярніший термальний курорт до відкриття басейнів у Косоні.

Заповнюється басейн із гейзера завглибшки 1080 м, азотно-вуглекисло-хлоридно-нат­рієви­ми кремнистими водами високої мінералізації, що сприяє знищенню більшості хвороботворних мікробів. В будь-яку пору року температура води тут близько + 50 ° С, але в басейні охолоджується до +33 °С. Дані термальні води вважаються дуже корисними для покращення загального самопочуття людини,   подібні за хімічним складом водні джерела є в Ісландії та на Сахаліні.

Лікарі не рекомендують перебувати у воді понад дві години на добу — це може призвести до непритомності.
Показання до використання
Захворювання серцево-судинної системи: початкові прояви атеросклерозу, кардіосклероз, міокардитний стеросклоретичний, міокардіодистрофія, ревматичні пороки серця дорослих та дітей 1-ї стадії активності процесу з недостатністю кровообігу 1-го і початкового 2-го ступенів; гіпертонічна хвороба 1—2-го ступенів, гіпотонічна хвороба, початкові прояви облітеруючих захворювань судин кінцівок, варикозне захворювання вен і післятромбофлебітичний синдром; артрити, поліартрити нетуберкульозного походження (ревматоїдний, дегенеративно-дистрофічний), захворювання хребта (остеохондроз), наслідки травматичних пошкоджень кісток, м’язів, сухожиль; захворювання центральної і периферичної нервової систем.

Геотермальні води Виноградова

Утворені в результаті змішування геотермальної високомінералізованої і мінеральної слабомінералізованої вод, отриманих з місцевих свердловин і джерел.
Показання до використання
Захворювання опорно-рухового апарату: артрити, поліартрити (за винятком туберкульозних); анкілозуючі спондилоартрити; спондилоартроз; спондильоз; контрактури артрогенні, остеогенні, рубцеві, нейрогенні, які не впливають на самостійне пересування хворих; ревматоїдний артрит 1-го ступеня активності; остеохондроз хребта з радикулярним синдромом і без нього.

Захворювання периферичної нервової системи: варикозна хвороба без тромбофлебіту і трофічних порушень.

Серцево-судинні захворювання: гіпертонічна хвороба 1—2-го ступенів без кризового перебігу, ХНК не вище 1-го ступеня; гіпотонічна хвороба; нейроциркуляторна дистонія.

Захворювання верхніх дихальних шляхів: хронічні трахеїти, бронхіти, синусити, фарингіти, ларингіти.

Геотермальні води с. Велятин

Історія «Теплих вод» у Велятині (Хустський район) налічує уже понад два десятиліття. Ще в 1990 році коштами колгоспу, на базі термального джерела під горою Олексинець   збудовано профілакторій «Теплі води». Найперше, чим термальні води Велятина   привертають увагу, це   підвищеним вмістом брому та йоду (бром має заспокійливі властивості). Воду отримують зі свердловини, завглибшки близько кілометра, за температури від +40° С до +60°С. Перед безпосереднім використанням у процедурах її охолоджують до прий­нятної.
Мінералізація велятинської води складає близько 100 грамів на літр, до прикладу, морська вода має всього три грами   на літр води.
На сьогодні курорт пропонує лікувальні ванни з термальної, борної, бромно-хлоридно-натрієвої води з підвищеним вмістом йоду.
Свердловиною, пробуреною завглибшки 1002 м, у неогенових відкладеннях закарпатського прогину розкриті термальні вуглекислі розсоли.
Хімічний склад води — хлоридно-натрієва, мінералізація 84—110 г / л, рН 6,65, температура 60 °С.
Показання до використання
— Хвороби органів опорно-рухового апарату: артрити і поліартрити (ревматоїдний, ревматичний, бруцельозний, гонорейний та ін.), запальні захворювання хребта (анкілозуючий спондилоартрит, спондиліти та ін.), дегенеративно-дистрофічні захворювання суглобів і хребта (деформуючі остеоартрози, спондильоз спондилоартрози, остеохондрози та ін.), захворювання періартикулярних тканин (періостити, тендовагініти, бурсити), захворювання м’язів (міалгії, міозити), стан після травм і пошкоджень суглобо-м’язового апарату.
— Хвороби нервової системи: хвороби і наслідки травм периферичної нервової системи (радікулоневрити, плексити, радикуліти,   поліневрити, гліоніти та ін.); хвороби і наслідки травм центральної нервової системи (залишкові явища менінгіту, травм спинного та головного мозку, арахноїдитів та ін.).
— Порушення обміну речовин і ендокринної системи: ожиріння, подагра, цукровий діабет, сечокислий діатез, гіпотеріоз та ін.).
— Хвороби серцево-судинної системи: міокардитний кардіосклероз, недостатність мітрального клапана, початкові прояви гіпертонічної хвороби, гіпотонічна хвороба, облітеруючі захворювання периферичних судин, посттромбофлебітичний синдром, варикозне розширення вен та ін.
— Гінекологічні захворювання: хронічні сальпінгіти та оофорити, параметрити безпліддя.
— Хвороби, пов’язані з захворюваннями органів   дихання нетуберкульозного характеру, бронхіальна астма без періодичних   важких нападів, емфізема легенів без вираженого кардіопульмонального синдрому.

Ну і на завершення варто додати, що вже цього року на околицях Ужгорода буде відкрито потужну геотермальну купальню. На «Золотій горі» в Барвінку закарпатський політик Олександр Ледида будує комплекс термальних оздоровчих басейнів і лікувальний корпус.

Степан Форкош, ProZak.info

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат