Щорічні втрати міста   на полігоні ТПВ   можуть сягати 600 тис. грн.

13.02.2015 13:56 РАТУША

Наприкінці січня міський голова Ужгорода спільно з секретарем ради проінспектували полігон твердих побутових відходів у с. Барвінок, де виявили відсутність належного контролю за ввезенням сміття на територію сміттєзвалища сторонніми організаціями.

Облік ведеться неналежно, через це важко підрахувати, який об’єм побутових відходів звозять на територію й чи сплачують за це кошти в повному обсязі», — підсумували своє дослідження міські керівники.

Вирішили розібратися, яка ситуація на території полігона ТПВ в с. Барвінок, і голова громадської ради Ужгородської міської ради Олександр Пересоляк та голова комітету житлово-комунального господарства громадської ради Микола Пастухов.

Належне утримання полігона, знешкодження та захоронення відходів належать до компетенції комунального підприємства КАТП-072801. Втім, як з’ясували члени ГР УМР, на території полігона працюють 70—80 осіб ромської національності, які відбирають зі сміття вторинну сировину й здають її незрозумілій фірмі тут-таки, на території полігона.

За інформацією від самих ромів, за 1 кг паперу вони отримують по 35 копійок, склобою — 25 копійок, пластику — 1 гривню. За день вони здають сміття на 2—2,5 тис. грн., інколи на 3—4 тис. грн.

Враховуючи, що ціни для ромів занижаються приблизно втричі, реальні обороти таємничої фірми за день становлять близько 10 тис. грн. Відтак втрати для бюджету складають не менше 600 тис. грн. за рік, а якби даним видом діяльності займалося комунальне підприємство, то всі 3 млн. потрапили би до місцевого бюджету, переконаний голова Громадської ради при Ужгородській міській раді, юрист Олександр Пересоляк.

«Якщо за нашими оцінками до бюджету не потрапляє близько 600 тис. грн., то може мати місце злочин, який кваліфікується ст. 212 Кримінального кодексу України як ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), — коментує юрист. — Зрозуміло, що питання нелегального відбору вторинної сировини на полігоні ТПВ у с. Барвінок є тільки верхівкою айсберга проблем із захороненням сміття в м. Ужгороді, які потребують негайного вирішення. Однак у громадської ради закономірно виникає запитання: чому на сьогодні об’єкт, який повинен приносити кошти в місцевий бюджет, є збитковим і приносить дохід невідомій фірмі? Можливо, окремим чиновникам із міської ради не вигідно, щоб хтось інвестував кошти у вирішення питання захоронення сміття й офіційно сплачував податки до місцевого бюджету, адже набагато вигідніше покласти їх собі в кишеню...»

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат