Контрабандисти в Закарпатті оголосили війну силовикам?

За матеріалами ProZak.info 31.12.2015 21:22 КРИМІНАЛ

У Закарпатті протистояння між контрабандистами та правоохоронцями переросло в силову стадію.

Контрабанда в Закарпатті існує ще з часів СРСР і скрізь це явище доволі поширене всюди у cвіті в прикордонні між країнами, де є різниця в цінах або дефіцит товарів.

У роки незалежної України контрабанда в нашій області стала системною. До неї були причетні влада, силовики та бандити. Всі ці гілки мирно співіснували і кожен отримував свій куш.

Хто був у цій системі, той доволі спокійно жив. Хто намагався ламати систему або просто вклинитися в неї, того прибирали. Щоб зрозуміти, про які доходи від контрабанди йдеться, достатньо пригадати епізод убивства племінника колишнього голови Конституційного суду України Стрижака. Він їхав зі зміни з митниці й убивці, як розповідала тоді преса, посилаючись на джерела у правоохоронних органах, навіть не забрали 300 тисяч євро.

Багато хто з гостей Закарпаття дивувався, чому в Закарпатті, де немає індустрії й розвинутої промисловості, люди так заможно живуть і будують такі гарні великі будинки. Село Нижня Апша, або колишня Діброва, не рахується, бо всі знають, що тут був центр виробництва контра­фактної продукції, але інші села поряд були прикладом того, що люди мають доходи не лише з заробітків в Росії чи в Чехії.

Прикладом також може бути депресивна Великоберезнянщина, де відсутнє промислове виробництво, однак місцями трапляються великі будинки і всі знають, що це будинки контрабандистів або... прикордонників.

«Вибух» стався в липні після відомих мукачівських подій зі стріляниною. Тоді нардеп Мустафа Найєм відкрито повідомив, що сторони конфлікту причетні до контрабанди. Згодом той таки Найєм навіть розкрив схему контрабанди в області.

Президент Петро Порошенко поміняв владу в Закарпатті й фактично перезавантажив митну та прикордонну службу. І всі тоді згадали, що в Закарпатті навіть був 700-метровий тунель із України у Словаччину, через який було переведено контра­банди на сотні мільйонів євро. А радник головного міліціонера Арсена Авакова Антон Геращенко навіть пригадав, що чомусь за це ніхто не поніс суворого покарання.

Насправді після мукачівських подій контрабандисти трошки притихли. Пішли в тінь. Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль про це відкрито заявив і сказав, що масової контрабанди в Закарпатті вже немає.

Було ж зрозуміло, що контра­банда не може бути без певних домовленостей із протилежною стороною за кордоном. Уряду Угорщини це було зрозуміло, бо Євросоюз почав тиснути. Всі стали свідками масових арештів угорських митників і прикордонників.

Окрім того, те, що наших контрабандистів трошки притиснули, стало зрозуміло після того, як ці контрабандисти почали чинити напади на прикордонників. Напади зафіксовані на Тячівщині, Рахівщині й Великоберезнянщині.

А ще контрабандисти почали вигадувати більш витончені способи переправлення товару за кордон. Контрабандні товари почали переправляти на дельтапланах, старанно ховати в дошках, колесах, а найбільше здивував випадок, коли на Великоберезнянщині політик намагався перевезти контрабанду на... весільному лімузині.

Наші правоохоронці також вирішили показати себе з позитивного боку і розкрутили доволі гучну контрабандну справу на Виноградівщині, до якої причетні два найвідоміші місцеві бізнесмени і політики.

Тим не менше, скептики казали, що контрабанду в Закарпатті побороти неможливо, бо це значні кошти. Просто потрібно буде комусь занести більше, ніж це було раніше. Дехто поговорював, що дійсно «зеленка» (безперешкодне перевезення контра­банди) знову запрацювала ледь не на повну потужність.

А днями центральний телеканал «1+1» провів своє розслідування щодо контрабанди в Закарпатті і просто шокував українців фактами про те, що в нас частини кордону майже приватизовані. Тобто контрабандисти викупили земельні ділянки безпосередньо вздовж лінії кордону.

Телесюжет про контрабанду в Закарпатті мав резонанс і нардеп Віктор Балога не міг не використати шанс, щоб пропіаритися.

«Багатьох може шокувати це розслідування телеканалу «1+1», адже влада не один раз повторювала, що контрабанду на західних кордонах зупинено. Але все з точністю до навпаки. Її переведено на промислові масштаби і віддано під контроль криміналітету. Це можна зрозуміти навіть із журналістського розслідування програми «ТСН.Тиждень». Як народний депутат, направлю звернення в усі компетентні органи з вимогою перевірити факти, наведені в цьому сюжеті, і відповідним чином відреагувати на те, що відбувається на Закарпатті. Адже коли ця влада піде, потрібно буде і справді проводити АТО, щоб зачистити регіон від криміналітету, якому влада надає найширше сприяння», — написав Балога в соцмережах.

У свою чергу прес-служба Закарпатської обладмінстрації розповсюдила коментар Геннадія Москаля, який звинуватив у організації системи контрабанди в Закарпатті саме Віктора Балогу, а також звинуватив телеканал у виконанні замовлення.

«Мені трішки незрозуміла позиція журналістів, які при підготовці серйозних матеріалів мають подавати об’єктивну інформацію, — зазначає Г. Москаль. — Як можна наводити обурливі факти про виділення прикордонних ділянок землі у приватні руки (це дійсно неприпустимо!) і не сказати жодного слова, що рішення сесій про виділення землі оскаржені в суді? Зараз іде процес повернення ділянок у державну власність, частину з них уже повернено.

І журналісти не могли про це не знати, але чомусь змовчали. Те, що такий псевдосенсаційний сюжет готується, було відомо ще на початку грудня. Про це відкрито заявляв, наприклад, нардеп Валерій Лунченко. В Інтернет тоді потрапили навіть імена інтерв’юерів, які мали розповісти про «жахливі речі» на кордоні (й ці люди дійсно були в сюжеті), а також сума, проплачена за роботу журналістів. То про яку об’єктивність може взагалі йти мова?

Той факт, що сюжет одразу підхопив Балога зі своїми кишеньковими ЗМІ, все пояснює. Але хочу нагадати вельмишановному нардепові з Мукачева кілька важливих речей. Прикордонні ділянки на Берегівщині у приватну власність віддали в грудні 2014-го — березні 2015-го. Одразу після переведення на Закарпаття в липні 2015-го я з новим керівництвом Держприкордонслужби ініціював звернення в суди про скасування цих рішень сільських рад. На сьогодні 9 ділянок уже повернуті державі, щодо інших тривають суди, однак вони теж будуть повернуті. А тепер питання — хто очолював Закарпатську ОДА з грудня минулого по березень цього року? І де був сам Балога, котрий тільки тепер здійняв лемент про «владу, контрабанду, криміналітет»? Чому він мовчав, коли все це коїлося у величезних масштабах, і тільки тепер «прозрів»? Та на злодії й шапка горить!

Незважаючи на це, системної контрабанди тютюнових виробів, яка дахувалася владою й правоохоронцями на Закарпатті, зараз немає. Це визнають силовики з Угорщини, Словаччини й Румунії. Організовував і очолював цю системну контра­банду Мукачівський клан і саме тому, що його позбавили цього надприбуткового «бізнесу», і з’являються ці «викривальні» заяви. Когось просто жаба давить, що забрали «цицьку».

Я підкажу ще раз, що робити для ефективної боротьби з контра­бандою — треба повернути за неї кримінальну відповідальність (принаймні за підакцизні товари). Поки за переправлення сигарет будуть лише штрафувати, нічого серйозного не вийде. Я особисто підготував законопроект про криміналізацію контрабанди, який зареєстрований у Верховній Раді кількома нардепами від Закарпаття. А що робить персонально Балога для боротьби з контрабандою? Тільки продукує якісь   недолугі й напівграмотні заяви. Та нехай краще пояснить, як він примудрився голосувати за «антинародний» бюджет. Поїде собі на гірськолижні європейські курорти, пише звідти всяку маячню, а нам тут жити…» — йдеться в заяві.

Після цієї заяви Москаля ЗМІ Балоги написали, що насправді Москаль не ініціював повернення ділянок вздовж кордону в державну власність, однак прокурор області також видав заяву, в якій повідомив, що прокуратура ще з квітня цього року робить усе для того, щоб повернути приватизовані контрабандистами ділянки.

Чи зможуть силовики та влада побороти контрабанду, наразі сказати важко. З нею боротися в Закарпатті дуже важко, адже з контрабанди годуються багато людей.

За матеріалами ProZak.info

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат