«Я ставлюся до еміграції з розумінням»

Наталія Каралкіна 28.11.2015 09:11 СОЦІО

Письменник Сергій Жадан розповідав у Ужгороді про еміграцію,
країну після виборів, а також відіграв драйвовий концерт.


«Коли ти смітиш на вулиці, не думаєш про те, що не любиш свою країну. Cмітиш тому, що це для тебе допустимо. Коли ми трохи інакше будемо ставитися до своєї громадянської функції, багато що зміниться. Багато що починається з того, що ти проходиш повз порушення, даєш хабара, дистанціюєшся від цієї держави. Коли думаєш, що влада має вирішити свої проблеми», — вважає письменник, активіст, музикант Сергій Жадан. Він переконаний, що зміни потрібно починати з себе, й на запитання про те, чому Ужгород, як і Харків, вибрав собі мера-регіонала, відповів, що найгірше в цій ситуації критикувати тих, хто думає не так, як ви. Найважче прийняти це і змінювати щось далі.

Напередодні концерту, який Жадан відіграв у Ужгороді 16 листопада спільно з проектом «Жадан і Собаки», він зустрівся зі студентами УжНУ. Темою зустрічі була еміграція. Письменник зазначає, що може багато чого розповідати про еміграцію, адже народився у Старобільську, а сьогодні живе в Харкові й обидва міста вважаються прикордонними.

Розповів Жадан і про студентський Харків, у якому, як і сьогодні в Ужгороді, чимало іноземних студентів. Також у місті чимало й мігрантів. Харків — це й колишня столиця, з якої багато людей виїжджає. Місто не втримує найкреативніших, найдієвіших і таке «вимивання мізків» збіднює його.

«Я ставлюся до еміграції з розумінням. Часто людина виїжджає для самореалізації, а це не менш важливо, ніж почуття любові до батьківщини. Тому ставлюся філософськи до того, що людина хоче себе знайти. Вона має на це право. Стримування не призводить ні до чого доброго, — зазначив Жадан. — З іншого боку, спілкуюся з тими, хто виїжджав. Стара діаспора, з якою мені доводилося спілкуватися, досі живе українськими реаліями. Західний світ для них і далі залишався чужим. Це травмована генерація. Можна пояснювати це любов’ю до України. Але насправді вони не знайшли своєї батьківщини за кордоном».

Сергій розповів, що в нього ніколи не було думки кудись виїхати. Він багато подорожував, але завжди повертався: «Для мене дім — це Харків. Тут я на своєму місці. Знаходячись десь інде, я вважаю, що втрачаю багато».

На зустріч із письменником прийшов і ректор УжНУ Володимир Смоланка. Він розповів, що в житті мав дві можливості емігрувати. Одного разу спостерігав за операцією і вирішив підказати американському лікареві, як діяти. Після операції лікар покликав до себе і запропонував залишитися. Це був 96-й рік. Після цього півночі не спав. Друзі переконували його залишитися, але не погодився.

«Я народився в Ужгороді, який завжди був прозахідним. Одним із бар’єрів було те, що я зрозумів, який далекий від своєї культури. Другий бар’єр, який не можна пояснити: це те, що ти хочеш жити там, де народився, хочеш спілкуватися зі своїми рідними, друзями», — розповів ректор. Друга нагода для еміграції в нього випала вже у Великій Британії. Ситуація була подібною до американської, але він також вирішив повернутися в Україну.

«Повірте, студенти, реалізуватися можна тут. І чим більше людей реалізується тут, тим буде легше іншим. Я думаю, що відчуття домівки — непереборне. Особисто для мене це так», — зазначив Володимир Смоланка.

Наприкінці зустрічі говорили й про важливість подорожей, адже чимало українців ніколи не були за кордоном і не мають навіть із чим порівнювати власне життя. Багато хто навіть своєї країни не знає, бо за межі області не виїжджав. Тому важливо подорожувати, але повертатися додому, зазначив Жадан.

Під час зустрічі в УжНУ письменник читав і вірші про еміграцію. У «Фантомі» «Жадан і Собаки» cпівали не тільки старі композиції, а й нові, яких, до прикладу, не було у весняному турі Україною. Виконували й такі вже добре відомі композиції, як «300 китайців», «Інстаграм (про мера Кернеса)», «Бийся за неї», «Безробітний». Розігрівав публіку гурт «Станція Ленін». І хоч концерт почався з тривалою затримкою, загальній атмосфері це не завадило, бо Жадан «завів» публіку в Ужгороді на всі сто. Також музиканти повідомили про підготовку нового альбому, з яким теж збираються приїхати в Ужгород.

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат