У Закарпатті через безводдя можливі   соціальні бунти

15.08.2015 07:04 СОЦІО

У Закарпатті в селах зникає вода. Через тривалу спеку пересохли струмки, води в колодязях немає. На Мукачівщині ще з сере­дини липня до деяких сіл завозять воду. Зараз географія безводдя розширилася.


Люди набирають воду з природних джерел, але і це виявляється не так просто. До прикладу, відоме джерело за селом Сімер на Перечинщині ще ледь-ледь жевріє, а щоб набрати води, люди приїжджають сюди серед ночі, бо в інший час величезні черги. Приїжджають не тільки з Перечина, а й Ужгорода і навіть Чопа.

Подібні черги і біля джерела «Три ведмеді» на Перечинщині. Джерело «Кувшин» перед Тур’їх Ремет пересохло.

Багато селян низинних районів Закарпаття їдуть до Мукачева,
де підприємливі містяни вже продають столітрові бочки з питною водою по 300—400 грн.

Величезна проблема з водою виникла і в Іршавському районі. Пересохли майже всі криниці. Найбільша біда в Імстичові.

Але найбільшою проблемою є те, що пересохли потічки і в гірських районах області. Такого безводдя не пригадують навіть старожили.

Як нам стало відомо, вівчарі мають намір повертатися з полонин, бо через безводдя вівці взагалі не дають молока. Знаменитої закарпатської бринзи цього року не буде.

Громадська організація «Кротон» розповсюдила заяву про те, що причиною безводдя в Закарпатті є безжальне вирубування лісів і це може призвести до соціальних бунтів.

«Останнім часом у багатьох населених пунктах нашого краю з колодязів зникла вода. Пересихають не лише потічки в низинних районах, а й гірські річки. Закарпаття опинилося на межі екологічної катастрофи.

Ми розуміємо, що зараз у нашому краї встановилася доволі аномальна спекотна погода, однак вважаємо, що головною причиною зникнення води є безконтрольне вирубування лісів. Такого варварського ставлення до лісу не пригадує історія Закарпаття. Як відомо, бук має важливу водорегулювальну функцію і саме масове вирубування букових лісів призвело до нинішнього безводдя.

Питання несанкціонованих вирубувань лісу піднімається постійно, однак влада досі не вживає жодних кардинальних заходів. Усі комісії, які перевіряють діяльність лісогосподарств, занадто лояльні, що свідчить про огульну корупцію і підкуп членів комісій та правоохоронців.

Більше того, нам стало відомо, що влада має намір призначити на посаду начальника управління лісового та мисливського господарства Валерія Мургу. Вважаємо, що це призначення є необдуманим і також має корупційну складову. На посаду керівника лісового господарства нашого краю повинна бути призначена фахова, партійно нейтральна та рішуча людина, справжній патріот краю, а не партійний функціонер та корупціонер. В іншому разі наші ліси будуть повністю знищені, а Закарпаття опиниться у великій біді.

Ми є патріотами нашого краю і вболіваємо за його долю, тому закликаємо владу негайно вжити заходів для повного зупинення вирубування лісів і провести ретельну перевірку діяльності лісогосподарств області та покарати винних. В іншому випадку в Закарпатті виникнуть соціальні бунти», — йдеться в заяві «Кротона».

Екологи також відзначають, що крім варварських вирубувань лісів причиною безводдя також може бути нераціональне використання водних ресурсів. А ще відсутність мережі водосховищ, не правильний вибір місць для побудови міні-ГЕС.

І все ж найбільшою бідою є таки знищення лісів. Влада не спроможна подолати лісову мафію. Цього тижня повідомлялося навіть про те, що ліс вирубують у заповідних зонах. Контролюючі та правоохоронні органи підкуплені мафією. Але найстрашніше те, що для багатьох селян ліс залишився єдиною можливістю заробітку. Селяни рубають ліс незаконно, але варто прийти в село перевірці, то все село готове повстати проти перевіряючих і тих активістів, які намагаються врятувати ліс.

Перед владою області постало непросте питання вирішення проблеми безводдя. А також має вестися ефективна боротьба з лісовою мафією. Це серйозний виклик.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат