Закарпаття може лишитися без газу

15.08.2015 07:06 СОЦІО

Самі ж працівники радять населенню не поспішати з новими договорами.

Близько двох місяців Закарпаттям ширяться чутки про зміну постачальника газу для населення області. І цьому вже є офіційне підтвердження (дивіться документ нижче). Крім того, всім необхідно укласти нові договори на постачання блакитного палива, бо вже з 1 липня поточного року платити за газ у наших плитах та котлах маємо не «Закарпатгазу», а «Закарпатгаз Збуту». Це «хороша» новина, а є ще погана: ми взагалі можемо лишитися без газу.  

Серпень на дворі, але ситуація з передаванням усього комплексу повноважень щодо постачання енергоносія від попередника наступникові, як кажуть у чергах абонентського відділу, є доволі мутною: щось ще не врегульовано, щось ще не до кінця визначено... Ще в червні опублікували довжелезний список документів, необхідних для укладення договору. Чого там тільки не було:

— Документ, що посвідчує особу споживача (для громадян України — паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, котрі нещодавно прийняли громадянство України); для іноземців та осіб без громадянства — національний паспорт або документ, що його замінює).

— Довідка про присвоєння ідентифікаційного коду (за наявності).

— Технічний паспорт на будівлю.

— Довідка про зареєстрованих осіб у квартирі, приватному будинку (довідку про склад сім’ї) або будинкову книгу.

— Документ, що підтверджує право власності на квартиру, приватний будинок або користування ними (договір купівлі-продажу, обміну, дарування, свідоцтво про право на спадщину тощо).

— Документ, що підтверджує право на отримання пільг (за наявності).

—Технічний паспорт газового обладнання (за наявності).

— Технічний паспорт лічильника газу (за наявності).

Згодом заговорили про більш спрощені вимоги (лише паспорт та ідентифікаційний код), якщо під час попереднього звірення клієнти документально підтверджували, що в них нічого не змінилося щодо адреси проживання, складу зареєстрованих за цією адресою, реальних власників житла, наявності серед мешканців пільговиків, підтверджених місцевими соціальними службами, щодо встановлених лічильників, легалізованих котлів автономного опалення   тощо. Тобто причин для нервування і так вистачало, аж тут нова біда. Вірніше, стара як світ. У нас спершу замислюють якусь реформу, як у лихоманці розпочинають її впроваджувати і лише потім «по ходу» вникають у її нюанси та можливі ризики. Саме тому події останніх тижнів цілком прогнозовано подарували новий і, можливо, не останній головний біль користувачам газу.  

ПАТ «Закарпатгаз» і ТОВ «Закарпатгаз Збут» під загрозою, а їхні працівники — без зарплати

Виявляється, відсутність алгоритму розподілу коштів на ринку природного газу викликала, як стверджує trybuna.org.ua, зупинку платежів між учасниками газового ринку, внаслідок чого цілком паралізовано діяльність ТОВ «Закарпатгаз Збут» та ПАТ «Закарпатгаз».

На виконання вимог Закону України «Про ринок природного газу», який був ухвалений Верховною Радою України 9 квітня 2015 року, та з метою гармонізації національного законодавства до норм і регламентів Європейського Енергетичного Співтовариства, здійснено розмежування функцій розподілу та постачання природного газу.

Як уже згадувалося, з 1 липня 2015 року відповідно до Постанови НКРЕКП № 1643 від 282015 ТОВ «Закарпатгаз Збут» у встановленому порядку визначено гарантованим постачальником природного газу за регульованим тарифом на території Закарпатської області.

На виконання нормативно-правових актів, які регулюють сферу газопостачання, Товариством відкриті рахунки зі спеціальним режимом використання в Закарпатському обласному управлінні ПАТ «Державний ощадний банк України», на які впродовж липня—серпня надходить оплата від споживачів.

Однак   НКРЕКП, на порушення чинного законодавства, не встановлено нормативи розподілу грошей зі спецрахунків, що спричинило в липні—серпні поточного року зупинку платежів між учасниками газового ринку.

З 1 липня 2015 року гроші, що надходять від споживачів у рахунок оплати за газ, акумулюються на спеціальному рахунку гарантованого постачальника в «Ощадбанку» і не розподіляються належним чином між учасниками ринку згідно зі структурою ціни. Як наслідок, під загрозою опинилося стабільне функціонування ТОВ «Закарпатгаз Збут» та ПАТ «Закарпатгаз». Наразі   штучно заблокована можливість ТОВ «Закарпатгаз Збут»   (гарантованим постачальником) виконувати свої фінансові зобов’язання як перед постачальниками природного газу, так і іншими підприємствами, з якими Товариство має господарські відносини. Підприємство не в змозі виконувати також зобов’язання перед державою, а саме — забезпечити своєчасну сплату податків та оплату збору у вигляді цільової надбавки. Водночас через вказану ситуацію відбувається накопичення заборгованості перед НАК «Нафтогаз України», ПАТ «Укртрансгаз».

Через відсутність обігових коштів на поточних рахунках ТОВ «Закарпатгаз Збут» під загрозою робота абонентських відділів, договірна кампанія, друк квитанцій тощо. Внаслідок цього є неможливим подальше обслуговування   газових мереж ПАТ «Закарпатгаз». Під загрозою зриву підготовка газорозподільної мережі до осінньо-зимового періоду та виконання Інвестиційної програми 2015 року.

Підприємства через штучно створену ситуацію не в змозі виплачувати заробітну плату понад 1,4 тисячі працівникам і вимушене йти на порушення Закону України «Про оплату праці» в частині забезпечення своєчасної її виплати, що беззаперечно викликає соціальну напруженість у трудовому колективі двох підприємств.

Закарпаття може залишитися без газу

Тим часом на сайті ПАТ «Закарпатгаз» з’явилося повідомлення про загрозу зриву підготовки нашого краю до зими:

«Дії Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, можуть призвести до зриву опалювального сезону на території Закарпатської області та поставили під загрозу можливість подальшого безперебійного та безаварійного постачання природного газу споживачам регіону», — йдеться на сайті ПАТ «Закарпатгаз».

«Вже понад місяць – з 1 липня 2015 року кошти, що надходять від споживачів в рахунок оплати за газ від мешканців Закарпатської області, акумулюються на рахунках із спеціальним режимом використання відкритих в «Ощадбанку» та не розподіляються належним чином між учасниками ринку. Така ситуація спричинена неправомірним рішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) щодо зміни Алгоритму розподілу коштів, які надходять від споживачів газу на розподільчі рахунки постачальників. Алгоритм був ухвалений з грубим порушенням законодавства, що спричинило зупинку руху коштів на розподільчих рахунках і неможливості розрахунків між учасниками газового ринку.

Внаслідок цього під загрозою опинилось стабільне функціонування підприємств ПАТ «Закарпатгаз» та ТОВ «Закарпатгаз Збут», а відповідно і забезпечення безперебійного та безаварійного постачання газу споживачам Закарпатської області та підготовка до опалювального сезону.

«Основним джерелом доходу підприємств на ринку природного газу, відповідно до ліцензійних умов, є тарифна виручка. Внаслідок штучно створеної кризи на ринку природного газу та через відсутність коштів наше підприємство не в змозі виконати в повному обсязі всі необхідні роботи щодо підготовки газових мереж області до осінньо-зимового періоду, а саме: своєчасно виконувати регламентні роботи, пов’язані з обслуговуванням газових мереж, неможливістю здійснення ремонтних аварійних робіт та обслуговування наших споживачів, під загрозою зупинки діяльність всіх аварійно-диспетчерських служб «104» та виплата заробітної плати понад 1,4 тисячі працівникам, що беззаперечно викликає соціальну напруженість в трудовому колективі підприємства», — прокоментував ситуацію голова правління ПАТ «Закарпатгаз» Віталій Шатило.

Своєю чергою ТОВ «Закарпатгаз збут» та ПАТ «Закарпатгаз» своєчасно попереджено НКРЕКП про неприпустимість рішень, які суперечать законодавству, зокрема, Господарському кодексу України та Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу». Отже такі дії з боку НКРЕКП можуть трактуватися як свідоме порушення діючого законодавства України. Державна регуляторна служба вже відкликала своє погодження під вищезазначеними рішеннями НКРЕКП щодо Алгоритму розподілу коштів, наслідком чого є його не правочинність і скасування державної реєстрації.

Сформована на сьогодні ситуація загрожує втратою контролю за технологічними процесами, а отже надійності та безпеці газопостачання споживачів Закарпатської області», — йдеться в повідомленні на сторінках сайта.

Закарпатцям радять не поспішати з договорами

На цьому тривожному інформаційному тлі відвідувачів абонентського відділу, що на вулиці Погорєлова в Ужгороді, днями чекало таке: черги сумлінно стоять, працівники акуратно фіксують фактичні показники лічильників, хтось приносить копії документів на укладання нових договорів, хтось уточнює, кому все ж таки платити — колишнім чи нинішнім постачальникам — і на які саме особові рахунки, адже людей небезпідставно хвилює, чи не пропадуть гроші, чи надаватимуться послуги.

Одним словом, життя йде, хоча, погодьтеся, численних відвідувачів не може не дивувати те, що попри переконування відвідувачів у тому, що постачальник тепер нібито новий, співробітники цієї вкрай потрібної газової установи тихенько, по-людськи радять клієнтам… не поспішати з договорами і зачекати хоча би місяць.  

 photo --3.jpg  photo --2.jpg

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат