Електронні закупівлі: бути чи не бути?

Ірина Олаг, студентка відділення журналістики УжНУ 24.07.2015 15:53 РАТУША

В Ужгороді порушили питання держзакупівель, а точніше «допорогових» (до 100 тис. грн.) закупівель, що не врегульовані законодавством і є легким джерелом корупції.


Тему держзакупівель, а саме спробу їх удосконалення у вигляді електронних закупівель обговорювали на засіданні Ужгородського прес-клубу на початку липня. За словами секретаря Ужгородської міськради Богдана Андріїва, він особисто «дав доручення Департаменту міського господарства та юридичному управлінню детально вивчити юридичну базу системи державних електронних закупівель та зробити їх прозорими. А також пообіцяв, що рішення щодо проекту по держзакупівлях підготується на чергове пленарне засідання». Засідання відбулося, але вищезгаданому проекту вхід у сесійну залу був закритий.

Керівник Закарпатського обласного осередку «Демократичний альянс» Олександр Пересоляк подав ініціативу до міської ради з метою зробити закупівлі прозорими, створити чесні та рівні умови для закарпатських підприємців. Ось, до прикладу, в Ужгороді ринок закупівель становить близько 100 млн. грн. на рік і невідомо, скільки втрачає бюджет на непрозорому розміщенні замовлень.

Громадські активісти пропонують приєднатися до системи ProZorro.org, створеної за ініціативи громадських організацій, комерційних майданчиків, державних органів і підприємців, яка має на меті побудову сучасної, ефективної та прозорої системи державних закупівель в Україні. Пізніше до ProZorro.org приєдналася Transparency International Україна, яка є гарантом прозорості проекту.

Власне процес електронних закупівель ProZorro.org відбувається в 4 етапи: спочатку оголошується інформація про закупівлю, вона надходить на спеціалізовані сайти, де всі користувачі можуть переглянути умови. Потім проходить етап уточнень: замовник відповідає на запитання й має можливість вносити зміни в оголошення. І лише після цього починається приймання пропозицій. У такому разі замовник уже не зможе вносити зміни. Наступного дня стартує аукціон — учасники мають право у 3 раунди знижувати ставки, не бачивши самих конкурентів. Цей порядок здійснення аукціону дозволяє державним закупівельникам отримати найнижчу ціну на товари або послуги відповідної якості, що є вигідним для них, наголошує Олександр Пересоляк.



Ірина Олаг, студентка відділення журналістики УжНУ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат