Півроку ужгородські діабетики потерпали через брак ліків

Юліан Пігуляк, студент відділення журналістики УжНУ 24.07.2015 15:35 РАТУША

Півроку в Ужгороді був дефіцит безкоштовних медикаментів для діабетиків за програмою «Цукровий діабет». Проблема набирала гостроти серед пільговиків і пенсіонерів, які їх потребували. Добре, що все це за-вершилося і кошти знову виділяються, але необхідно проаналізувати, чому це сталося і чи можливе повторення прецеденту?

З’ясувати причини проблеми допоміг начальник відділу охорони здоров’я Ужгородської міської ради Василь Решетар.

Проблема виникла тому, що за програмою «Цукровий діабет», створеною для забезпечення пільгових діабетиків безкоштовними ліками, в кінці 2014 року перестали надходити кошти й аптеки, що продовжували видавати ліки, повинні були робити це «в борг», унаслідок чого протягом перших п’яти місяців 2015 року всі кошти, які приймалися, йшли на погашення боргу, а не для відновлення видачі рецептів, оскільки аптеки очікували, доки не буде повністю погашено борг. Уже добрий місяць як це питання закрилося...

Велика кількість людей мають право отримати такі ліки негайно. Річ у тім, що діабетиків ділять на дві групи: інсулінозалежні, яких систематично потрібно забезпечувати препаратами інсуліну, і хворі легшою формою, яким потрібні таблетки. Інсулінозалежні постійно отримували медикаменти, а дефіцит виник саме з постачанням таблетованих цукрознижувальних препаратів.

Раніше фінансування йшло з міського бюджету, а зараз медицина фінансується з медичної субвенції, головним розпорядником якої є Міністерство охорони здоров’я України. Розрахунок проводиться згідно з кількістю населення, нормативами на одного жителя за певними формулами, впливають на ці цифри й витрати медичних закладів на енергоносії, закупівлю препаратів і багато інших аспектів.

На сьогодні кошти субвенції таки надійшли. Протягом місяця міській поліклініці можна буде закупити препаратів на 18 000 гривень. Проте через те, що ціни на препарати зросли, цієї суми не вистачає. Тому відділ охорони здоров’я пропонує винести і розглянути питання на сесії Ужгородської міської ради, аби з місцевих коштів додати фінансування до програми «Цукровий діабет».

Власне, стосовно численних нарікань від хворих, то, на переконання п. Решетаря, вже до наступного місяця всі скарги припиняться... Загалом, акцентував чиновник, проблема з нестачею коштів виникла через те, що на виконання програми вони вираховуються тільки раз на рік і останнє планування було ще минулого року, а за цей час вартість медикаментів дуже зросла.

В. Решетар каже, що винними в ситуації, яка склалася, є не полі-клініки чи відділ охорони здоров’я, подібні затримки коштів спостерігалися також за програмами «Онкологія» та «Штучна нирка».

Юліан Пігуляк, студент відділення журналістики УжНУ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат