Які пільги матимуть закарпатці

Наталія Білей, студентка відділення журналістики УжНУ 10.07.2015 16:46 СОЦІО

7 липня у приміщенні прес-центру Закарпатської ОДА відбувся брифінг заступниці директора Департаменту соціального захисту населення Ганни Морозюк на тему: «Новий порядок надання пільг для деяких категорій громадян».  


З 1 липня 2015 року набули чинності зміни до деяких законів України. Відповідно до них право на пільги за соціальною ознакою для окремих категорій пільговиків залежить від середньомісячного сукупного доходу сім’ї, а він не повинен перевищувати (в розрахунку на одну особу) розмір податкової соціальної пільги, тобто 1710 гривень.

Згідно з Законом «Про міліцію» пільги за доходами надаються звільненим зі служби за віком, хворобою чи вислугою років працівникам міліції, особам рядового та начальницького складу кримінально-виконавчої служби, особам начальницького складу податкової міліції та їхнім дітям, непрацездатним членам сімей, які перебували на їх утриманні.

Закон «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» стосується осіб, які постраждали внаслідок трагедії і зачислені до третьої категорії, дружин/чоловіків та опікунів дітей померлих громадян із числа ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, зарахованих до третьої категорії, сімей, які мають дитину-інваліда, вади якої пов’язані з Чорнобильською катастрофою.

У Законі «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» вказано, що пільги отримають учасники війни, особи, на яких поширюється чинність цього закону та які мають заслуги перед батьківщиною, а також вдови (вдівці) та батьки померлих, які мають особливі заслуги перед батьківщиною.

Згідно з Законом «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» пільги надаються особам, які мають особливі трудові заслуги перед батьківщиною, а також їхнім вдовам (вдівцям) та батькам померлих.

Пільги отримають пенсіонери, котрі раніше працювали педагогічними працівниками в сільській місцевості та селищах міського типу і проживають у них (Закон «Про освіту»), сільські бібліотекарі на пенсії (Закон «Про бібліотеки та бібліотечну справу»), пенсіонери, які працювали у сфері захисту рослин у сільській місцевості і проживають там (Закон «Про захист рослин»), багатодітні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім’ї, у яких не менше року проживають троє або більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування (Закон «Про охорону дитинства»), сільські працівники культури на пенсії (Закон «Про культуру»), сільські медики-пенсіонери (Основи законодавства України про охорону здоров’я). Соціальна допомога поширюється і на осіб, які підпадають під Закони «Про жертви нацистських переслідувань» та «Про соціальний захист дітей війни».

Відповідно до Кодексу цивільного захисту України пільги отримують батьки та члени сімей осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, які загинули (померли) або зникли безвісти під час виконання службових обов’язків, особи, звільнені зі служби цивільного захисту за віком, через хворобу або за вислугою років та які стали інвалідами під час виконання службових обов’язків.

Усім інших категоріям пільговиків пільги надаються по-старому, тобто без урахування доходів.

До сукупного доходу сім’ї пільговика включаються нараховані: пенсія, заробітна плата, грошове забезпечення, стипендія, соціальна допомога, доходи від підприємницької діяльності.

Наталія Білей, студентка відділення журналістики УжНУ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат