Закарпатці шукають можливості цікаво подорожувати

11.07.2015 06:34 СОЦІО

Розпал літнього сезону, ужгородці попри курс євро і кризу таки намагаються відпочити, оздоровитися й змінити щоденну картинку. Досвід багатьох надихає і   показує, що сьогодні можна подорожувати частіше, ніж раз на рік, за оптимальну суму і справді цікаво.

Насправді очевидним є те, що туризм це також питання вибору, життєвих пріоритетів і бажань. Можливо все: потрібні знання, натхнення шукати вигідні варіанти і, звісно, гроші, проте ціна може часто бути не тільки розумною, а й смішною. Звісно, у порівнянні...

Якщо дозволяють ресурси, то можна не перейматися і просто придбати путівку в турагентстві, але можна і покреативити, дещо напружитися, скласти власний маршрут і самому нести відповідальність за власну відпустку. При цьому не варто забувати, що те ж турагентство фактично вирішує логістику відпочинку, а часом радує гарячими турами за дуже низьку ціну. У цьому ж тексті буде більше про альтернативу готовим турам, коли є візи й досвід, а також хочеться незалежності і цілком власного плану.

Своїм восьмирічним досвідом самостійних подорожей з «РІО» поділилася ужгородка Марина Маняк. За цей відрізок часу її родина найчастіше прямувала до Болгарії, Італії та Чорногорії. Їм завчасно складно щось планувати, адже все залежить від того, коли в чоловіка буде відпустка, тому найчастіше все робиться спонтанно. Буває таке, що для зборів є один день, уже дорогою вони міркують, що робитимуть і дивитимуться. Раніше їхали платними автобанами, а згодом для себе вирішили, що це зайві витрати, тим паче нічого цікавого на швидкісній трасі не побачиш, відтак після Будапешта родина їде околицями, через села і містечка, де можна побачити багато прекрасного. Подорожувати комфортно навіть на далекі відстані (до прикладу, 1100 км, 12 годин у дорозі) без зупинки в мотелях, Марина кермує по черзі з чоловіком, а крісло в авто можна розкласти у ліжко, в якому спить дитина, тим більше, що загалом речей вони беруть із собою мінімум.

На зворотному шляху з однієї з поїздок у Болгарію зупинялися в дуже гарному румунському містечку Пітешті, де все за розумну ціну — готель зі сніданком для трьох коштував 25 євро.  

У вересні значно дешевше

У подружжя є маленький син, тож наразі вони орієнтуються на проведення відпустки в маленьких місцевостях, де можна собі дозволити саме спокійний відпочинок.   Житло, як правило, шукають уже на місці, адже люди ходять вулицями з оголошенням про оренду апартаментів, власне, сім’я ніколи завчасно не бронює. Як правило, дивляться два-три варіанти. До речі, родина полюбляє відпочивати у вересні, оскільки гарна погода і значно падає ціна на житло. Жінка також тішиться щирій гостинності власників: не бувало так, аби сім’ю відпускали додому без подарунків.

«Цього разу ми були в Чорногорії і заплатили 22 євро (доба) за дворівневу квартиру з балконом, терасою, повноцінною кухнею. Так, я сама готувала і прибирала, але це набагато дешевше, в рази», — каже Марина про поїздку.

У Болгарію також їхали наугад, там винайняли житло з усіма вигодами, в той момент усе коштувало дуже дешево (йдеться про курс євро). Особливо і готувати не доводилося, бо в ресторані було навіть дешевше їсти, ніж варити вдома. Марина згадує минулу відпустку, коли ціни, до прикладу, на м’ясо в Чорногорії були нижчі, ніж у нас. Вона вважає, що дуже вигідно їхати на машині, бо можна взяти багато продуктів із дому, а на місці купувати треба м’ясо, молочні продукти — все те, що швидко псується. Також у тій самій Чорногорії дорога вода, тому її теж варто брати з собою.

800 євро на трьох

Відпочиває родина, як правило, мінімум 10 днів, якщо ж дуже подобається, є час і гроші, то можна залишатися і довше. Марина з чоловіком не звертаються в турагентство. Причина насамперед у ціні. Жінка згадує ті самі екскурсії, коли треба заплатити 180 євро за трьох — наразі це дорого для родини. Зате в них авто та інформаційні буклети про цікаві міста, куди можна поїхати самотужки.

«Гід це дуже класне, але це дорого. Тому ми самі ходимо і дивимося. На ті самі корабельні екскурсії теж варто ходити самостійно, просто за квиток заплатити 5—10 євро», — додає співрозмовниця.

Щодо економії, то самостійна подорож, якщо все правильно організувати, коштує вдвічі, а то і ще менше. Марина розповідає про подружку, яка з чоловіком і двома дітьми відпочивала 10 днів у Єгипті — їм це коштувало 3 тисячі доларів. Марина з чоловіком і сином за 10 днів у Чорногорії заплатили 800 євро. Це при тому, що вони купували все, що дитина просила, вільно почувалися, часом ходили до ресторану, де великі порції й там можна досхочу наїстися.

Щодо планів, то минулого року родина хотіла в Іспанію, порахували, що на 2 тижні їм знадобиться 1,5 тисячі євро, розписали маршрут,   мріяли про те, аби податися до Іспанії цьогоріч, проте зараз це коштує   в рази дорожче.

«Вже якщо їхати, то з компанією на щонайменше 9-місному автобусі», — міркує Марина.

Закарпатці найчастіше їдуть до Болгарії та Туреччини

Попри кризу й популярність самостійного туризму закарпатці таки активно прямують до туристичних агенцій. Тут можна підібрати оптимальний варіант, а самі працівники агентства, маючи досвід подорожей, можуть особисто поділитися порадою, де і як краще відпочивати. Ужгородка Інна, яка керує агенцією «Люкс тур» в Ужгороді, в коментарі «РІО» зазначає, що цього літа закарпатці найчастіше питають про Болгарію і Туреччину. Хто хоче найдешевший варіант, той їде у Болгарію, оскільки туди можна поїхати автобусом із Ужгорода, а переїзд автобусом значно здешевлює вартість туристичного пакета порівняно з перельотом. Хто не хоче автобус, але водночас йому потрібен оптимальний варіант, то обирає Туреччину. Зі Львова нема перельотів до Болгарії, а Греція вже виходить дорожчою, ніж Туреччина, а ще потрібні пакет документів, відбитки пальців — це все відштовхує клієнтів, тому ті, хто хоче саме летіти, зупиняються на Туреччині.

За словами Інни, у більшості випадків туристи обирають відпочинок саме влітку, але і взимку теж подорожують, ось цієї зими багато закарпатців літали в Єгипет і ціни були хороші. Найдорожче відпочивати в пік сезону (липень—серпень), а у червні та вересні ціни суттєво нижчі. На питання   про найдешевший варіант через турагентство — це купівля переїзду до Болгарії за 1625 гривень, під цей переїзд також можна відкрити візу, а люди вже самотужки на місці обирають собі що хочуть: з харчуванням/без харчування, Поморіє/Золоті Піски... Варто пам’ятати, що в офісі агентства можна детально все подивитися, порівняти ціни, обрати, але можна розібратися і на місці, по приїзді, тим паче, якщо пощастить, то можна знайти дуже вигідний варіант для проживання.

«У Поморіє переважно всі орендують апартаменти з кухнею, там також є ринки, де, кажуть, можна купувати недорогі сезонні овочі та фрукти», — додає Інна.

Якщо ж брати турпакет, то, до прикладу, путівка з переїздом, готелем (Золоті Піски, три зірки, 9 ночей) і дворазовим харчуванням (такому варіанту найчастіше віддають перевагу) в липні коштуватиме 5700 гривень на особу + 35 євро за візу. Інший варіант до Болгарії вартуватиме 4475 гривень — 7 ночей, проживання в готелі двох зірок у Кранево, сніданки-вечері.

До Болгарії можна поїхати й у вересні, але тут можна не вгадати з погодою, зате можна спокійно податися до Греції.

Щодо ціни за Туреччину, то поїздка на 8 ночей із перельотом, трансфером до аеропорту і назад, трансфером до готелю (4-5 зірок), із харчуванням «усе включено» коштуватиме 12 500 гривень на одну особу. До речі, саме на Туреччину дуже часто бувають і «гарячі» пропозиції.

Інна зізнається, що трішки знизилася кількість туристів порівняно з минулим роком, однак підсумок можна буде підбити наприкінці літа. Ще нюанс у тому, що багато туроператорів поскорочували вильоти зі Львова. Якщо минулого року зі Львова можна було дістатися до Халкідікі, Криту, Анталії, Мармарису, Кіпру, Болгарії, то зараз залишилися лише Туреччина і Халкідікі, а позаминулого року був ще й Родос. Ще Єгипет, але влітку туди літають не дуже. До слова, туристи вже планують осінній відпочинок, питають в основному про Єгипет, екскурсійні тури, є такі клієнти, які за півроку планують екскурсійні тури, адже так дешевше. Як варіант, можна придбати тур за 1625 гривень у Будапешт.

Родині з дітьми таки краще брати готовий пакет

Інна також згадує клієнта, який свого часу з дружиною, двома дітьми і тещею обрав тур до Туреччини. При цьому він хотів також поїхати в Іспанію, на Фуертевентуру. Він думав, чи їхати в Туреччину в хороший готель із 5 зірками або попрямувати на іспанські острови. Він хотів полетіти через Будапешт, Інна знайшла для нього два варіанти найкращого маршруту: через Барселону або через Мадрид. Однак з його складом сім’ї, з двома маленькими дітьми це проблематично, оскільки треба було або після прильоту туди ночувати у Барселоні, або дорогою назад ночувати в Мадриді, а ще додатково замовляти, до прикладу, з аеропорту з Мадрида трансфер до готелю. Словом, це вийшло би значно дорожче, ніж вони поїхали би в Туреччину за стандартним пакетом.

«Так, пригоди це класно, але з маленькими дітьми це важко. Якщо їхати лише з дружиною, взяти з собою валізку, то й можна літати по Європі, у Мадрид, Барселону і так далі, по поверненні назад переночували би в Мадриді, взяли би екскурсію. Також ще могла бути морська переправа з Тенерифе на Фуертевентуру, — каже Інна. — Йому це все було дуже цікаво, його друг там відпочивав, йому дуже сподобалося. Але все ж він обрав стандартний пакет, тому що це зручно: вони сіли собі в Мукачеві, їх відвезли у Львівський аеропорт, на місці зустріли, відвезли у готель, так само назад і висадили потім у Мукачеві».

Пішки до Єгипту

Туризм для Інни — це цікава праця і спосіб життя, вона може порадити варіанти від себе   (власне, турагентство продає лише готові туристичні продукти, які надають туроператори)   своїм друзям і близьким, адже сама дуже багато проробила власних маршрутів, часто подорожує з родиною: «Я багато їздила, багато ходила своїми ніжками, багато дивилася, я сама пальпувала ці варіанти, то можу своїм друзям у приватному порядку порадити».

Коли вона була в рекламному турі на Пелопоннесі й Закінтосі, то два дні ночувала у одному з кращих п’ятизіркових готелів Греції. Там було приємно перебувати, однак жінці хотілося дещо побачити і поряд. Вона знала, що за 5—6 км від готелю є дивовижної краси лагуна «Войдокілья біч». Думалося, як краще дістатися: таксі, велосипедом чи пішки, відтак Інна зібрала групу інших турагентів, вони пішли пішки, ввечері повернулися всі стомлені, але дуже задоволені, тому що побачили справжню Грецію — пройшли через апельсиновий сад, де наїлися апельсинів, потім пройшлися сільською дорогою, потрапили в село, фотографувалися з дідусями, які під деревами курили й пили пиво, зайшли в магазин, де також робили пам’ятні знімки. Потім ще й заблудилися, потрапили на якісь дачі, в іншу лагуну — теж дуже гарну, де незвичні пустинні пляжі, які зовсім не такі, як ці пляжі, де масовий туризм.

«Лагуна виявилася справді дуже гарною, накупалися, відпочили, повернулися з дуже позитивними емоціями. Ми прийшли дуже захоплені від того, що побачили й проходили своїми ногами. Ми побачили наших колег, які засмагали там, у дуже дорогому готелі. Їм було добре, але вони побачили, що в нас очі просто сяяли, адже ми не просто томилися на дорогому пляжі, а походили і стільки всього побачили», — усміхається турагент.

Також із радістю згадує подорож із чоловіком до ізраїльського Ейлата, зовсім недалеко від Єгипту: «Ми дуже багато з’їли за сніданком і вирішили трішки походити. Ми ходили пішки в Єгипет.   Ми не дійшли, нам залишалося трішки. Не думали, що це забере так багато часу, що Ейлат такий довгий, на карті воно виглядало зовсім близько. Не дійшли буквально 300 м, бо треба було терміново повертатися, але ми знали, що перед нами Єгипет».

P. S. Кажуть, подорожі — одна з кращих інвестицій у себе та своїх близьких, і так, це питання вибору, ми ж уже готуємо для вас історії закарпатців, які подорожують світом майже безкоштовно.

Евеліна Гурницька

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат