Сесія: «пропускний режим», скандальний Генплан і… погляд збоку

26.06.2015 15:26 РАТУША

Як і очікувалося, сесійне засідання в Ужгородській міській раді 19 червня не минулося «гладко». У приміщенні міської ради було чимало міліції. На засідання не пускали схвильовану громадськість і ввели «пропускний» режим: до сесійної зали могли зайти тільки депутати і представники ЗМІ, а пересічні ужгородці, мовляв, зривають роботу і не дають депутатам працювати...

Втім, людям зрештою дозволили бути присутніми на другому поверсі і споглядати дійство зверху, а власне до зали засідань таки ввійшли кілька активістів. (Згодом міський голова запевнив, що таке рішення погодили з головами фракцій, на його думку, саме через гармидер у залі минулого разу сесія не відбулася. Хоча відомо, що вона не мала кворуму.)

Зрештою депутати взялися до голосування й відновили роботу газети «Ужгород», яка виходила з 1998 року. Відтак на базі редакції створять Медіа-центр з метою диверсифікації інформаційних потоків, окрім випуску газети «Ужгород», він буде забезпечувати діяльність інших каналів комунікації між Ужгородською міською радою, її виконавчим комітетом та громадою міста. Інформувати населення міста про заходи, які проводяться міською радою та її структурними підрозділами, оприлюднювати інформацію з питань освітнього, культурного, спортивного і громадського життя міста будуть через газету «Ужгород», сайт газети, а також на сторінці газети в мережі Facebook, — виписано в рішенні.

Депутати також ухвалили з низкою поправок рішення «Про доповнення до комплексної програми відновлення історичного центру м. Ужгорода на 2015—2016 роки». До переліку об’єктів капітального ремонту, згідно з додатком рішення, належать будівлі, розташовані на вулицях Корзо та Волошина, а також на пл. Петефі, пл. Корятовича та пл. Театральній.

На сесійному засіданні знову виділили кошти на покриття витрат програних у суді справ, через що депутати вимагали провести відповідне службове розслідування щодо втрати близько півмільйона гривень із бюджету міста.

Міський голова запропонував переглянути й скасувати рішення виконкому про ЖРЕРи, оскільки воно не пройшло громадського обговорення, а інтереси ЖРЕРів, які уклали договори з ужгородцями, при цьому враховані не були. Проте депутати не підтримали цю пропозицію навіть на рівні голосування «за основу». Не вистачило голосів і для того, щоб скасувати рішення виконкому, за яким майже всі ужгородські МАФи втратили дозволи.

Натомість сесія підтримала звернення до президента щодо регулювання процесу з підвищення тарифів на газ та електроенергію. У зверненні ужгородські депутати, зокрема, акцентують на тому, що Україна самостійно видобуває близько 19, 5 млрд. кубометрів газу при попиті з боку населення в 21,5 млрд. кубометрів. Ціна видобутку газу дозволяє встановити ціну на газ для населення на рівні 2 356 грн., запропонована ж урядом — 7 188 грн.

Тому такі кроки Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики й комунальних послуг, та уряду породжують відчуття незахищеності, що підриває довіру до влади та її авторитет, а також ставить під сумнів проведення реформ в інтересах власного народу, який у своїй масі опинився на межі виживання. Депутати закликали гаранта негайно скасувати Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, за № 220 від 26.02.2015 та № 583 від 03.03.2015, створити спеціальну комісію, яка вивчить та проаналізує доцільність і обгрунтованість підняття тарифів, проведе публічні роз’яснення та консультації щодо справедливості формування нових тарифів, вжити заходів для повернення контролю держави над усіма газовими родовищами України.

Від цього дня в Ужгороді з’явився новий Генплан без плану зонування. На сесії ухвалили рішення «Про затвердження містобудівної документації». Затвердили містобудівну документацію «Коригування Генерального плану м. Ужгорода», розроблену ДП «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «Діпромісто» ім. Білоконя» й рекомендовану до затвердження ДП «Укрдержбудекспертиза». Оскільки історико-архітектурний опорний план усе ще перебуває в Києві, ухвалювати таке рішення є недоречним і не цілком законним, аргументували окремі депутати. Голова громадської ради при Ужгородській міській раді Олександр Пересоляк зачитав резолюцію громадських слухань, які вирішили не ухвалювати це рішення без історико-архітектурного опорного плану.

Та всупереч протестам активістів у сесійній залі міський голова наполіг на голосуванні. Спочатку при голосуванні за рішення «в цілому» воно не пройшло, але Віктор Погорєлов закликав депутатів зробити це й 37 голосів «за» таки з’явилися на табло під викрики «Ганьба!».

У супровідній записці до проекту рішення йдеться, що «проект в установленому порядку був розглянутий архітектурно-містобудівною радою та пройшов громадські слухання. Історико-архітектурний опорний план перебуває на розгляді в Міністерстві культури України, тому після позитивних висновків буде додатково внесений на затвердження міської ради».

І насамкінець про погляд на все це збоку. Очима політика з нової генерації демократів. На думку помічника Міхеіла Саакашвілі Іло Глонті, який був присутнім на сесії, Ужгородська міськрада застрягла в 1970-му. «Я прошу вас замислитися над тим, заради чого на Майдані померли десятки людей? Заради Свободи. Я ставив собі запитання: чим це засідання власне відрізняється від засідання 1970 року?.. І я не побачив різниці», — сказав політик.

ДО ТЕМИ

Мер Ужгорода таки ветував скандальне рішення про Генплан

У середу 24 квітня стало відомо, що міський голова Ужгорода Віктор Погорєлов вирішив   накласти вето на рішення сесії «Про затвердження містобудівної документації», ухвалене на сесійному засіданні 19 червня.
За інформацією прес-служби Ужгородської міської ради, Віктор Погорєлов ветував ухвалене   рішення про Генплан, виконавці виклали ситуацію в доповідній, на основі чого в.о головного архітектора Михайло Івегеш отримав попередження. Наразі Генплан в Ужгороді залишається лише документом, який ще перебуває на стадії завершення усіх формальностей.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат