Довічно засуджені   зашили собі роти

Евеліна Гурницька 15.05.2015 18:24 КРИМІНАЛ

Вони вимагають звільнити керівництво Закарпатської УВП № 9 та припинити розслідування проти їх оточення.

Інтернет облетіла звістка про те, як четверо довічно ув’язнених Закарпатської установи виконання покарань № 9 позашивали собі роти. Прокуратура проводить розслідування, є кілька версій причини бунту. В’язні жадають звільнення всього керівництва УВП, також вимагають припинити розслідування проти їх близького оточення, обіцяють оголосити голодування. Історія ця, наче, почалася... з гречки, але має і передісторію.

Інформаційний привід для медіа виплив із того, що в соціальній мережі Facebook, а згодом і у ЗМІ з’явилися світлини, на яких в’язні із зашитими ротами. Їх поширила Наталія Лордкіпанідзе, яка є координатором ВГО «Рух за народовладдя». Вона писала, що причина протесту — вимушена відповідь на «хвилю помсти» керівництва установи за відстоювання засуджениими своїх прав у 2014 році.

«Почалися знущання: побиття, шантаж, погрози, спроба спровокувати бої між собою, вербування на співпрацю, вимагають платити за «спокійне» життя, а за відмову карають, у посилках «знаходять траву» і шантажують родичів та в’язнів, доводять їх до відчаю і самогубства», — повідомила Лордкіпанідзе.

Закарпатська прокуратура почала розбиратися, поїхала до бунтарів, відтак офіційно прокоментувала ситуацію для ЗМІ. В. о. прокурора області Іван Шимон під час медійного брифінгу зазначив, що була проведена зустріч із в’язнями в установі виконання покарань, а також підтвердив, що ротова порожнина ув’язнених зашита голкою з ниткою. При цьому вони можуть регулювати нитку так, аби спілкуватися.

«Було встановлено, що акцію протесту вони вчинили на неправосудні дії, на їхню думку, керівництва установи», — сказав Іван Петрович.

Ув’язненим передали гречку з зеленою речовиною, схожою на наркотик

Шимон розповів передісторію. 5 травня цього року на адресу одного з ув’язнених через «Нову пошту» надійшла посилка. Під час огляду в упаковці гречаної каші виявили подрібнену речовину зеленого кольору, на зовнішній вигляд схожу на наркотичну речовину.

Керівництво УВП повідомило працівників Ужгородського міського управління міліції, які вилучили гречану суміш із подрібненою речовиною та передали для дослідження, експертизи тривають. В. о. прокурора підкреслив, що у спілкуванні жоден із ув’язнених про факт передачі посилки не говорив, а повідомили про те, що керівництво УВП ставиться до них неналежним чином, відповідно, порушуються їхні права. І саме через це вони вдалися до таких дій.

Засуджені пояснили, що фотографії потрапили у ЗМІ через одного з працівників установи виконання покарань, який, за їхніми словами, не є таким, як керівництво.

«Ми повинні розуміти, що це особи, які відбувають довічну міру покарання, і їм, на жаль, нема чого втрачати. Це обумовлює те, що вони заради досягнення бажаного результату вчиняють такі дії», — висловлює свою думку Іван Петрович.

Ведеться слідство щодо керівників УВП: побиття і провокації засуджених

Мабуть, свого ув’язнені досягнули, адже, за результатами зустрічі, було внесено відомості до Єдиного державного реєстру судових рішень за ч. 2 ст. 365 (перевищення службових повноважень) щодо неправомірних дій працівників УВП № 9, про які повідомили учасники акції протесту. Триває слідство й готуються документи щодо службових перевірок за фактами, про які твердили засуджені.

«Вони вказували на факти побиття Мошковського (один із ув’язнених. — Ред.) рік тому. Сьогодні він сказав, що рівно рік тому його побив один із працівників, який сьогодні вже не працює. До лікаря він не звертався. Факт буде перевірено. Дуже важко буде підтвердити або спростувати цю інформацію», — прокоментував Іван Шимон.

До слова, всі заявники відмовляються від будь-яких медичних обстежень.

Також бунтарі повідомили про те, що керівництво УВП № 9 підбурює їх шляхом переміщення з однієї камери в іншу, провокує на співпрацю. Відповідно, потім у разі чогось   використовують, як вони кажуть, у незаконний спосіб отриману від них інформацію (до прикладу, ця інформація передається іншим засудженим). Таким чином створюються конфлікти між засудженими.

Власне, ув’язнені будуть продовжувати акцію до тих пір, допоки керівництво не буде звільнене. Вони вимагають, аби з посади пішло саме все керівництво.

Прокурор же додає, що двомісячного терміну буде достатньо, аби дійти висновку, чи були службові перевищення повноважень.

Засуджені вимагають, аби припинилося слідство проти тих, хто передав посилку

Зі слів Івана Шимона очевидно, що в’язні скаржаться не лише на знущання й провокації, вони хочуть захистити тих осіб, які передали їм посилку. Також четвірка наголошує: все, що для неї передається, має потрапляти безпосередньо їй у руки.

«У такий спосіб вони почали вимагати від керівництва повернути їм те, що нібито до них мало надійти», — йдеться в повідомленні прокуратури.

Однак таки суттєвий і вочевидь основний мотив акції протесту в тому, що працівники внутрішніх справ зараз відпрацьовують інформацію щодо осіб, які передавали передачі. Йдеться про родичів або близьке оточення.

За словами Шимона, були 2 факти спроби передачі підозрілої речовини — 6 і 9 травня. Наразі відомості внесені до ЄДР за ч. 1 ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання з метою збуту, а також незаконний збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів). Відтак ультиматум в’язнів — припинити розслідування щодо осіб, які передали їм посилку.

«Вони погрожують, що оголошують голодування і зашивають собі роти — це зі слів керівництва установи виконання покарань», — акцентував Шимон.

І, зрештою, наприкінці брифінгу прокурор таки підтвердив, що головна вимога — припинити розслідування кримінального провадження щодо осіб, які передавали їм посилки.

P. S. Усі чотири особи відбувають покарання за особливо тяжкі злочини — умисні вбивства, грабежі, згвалтування і розбої — у сукупності. Вони були переведені до УВП № 9 із Львівської області з технічних причин. Один родом із Донецької області, а троє зі Львівської. Злочини були скоєні на території різних областей.

Евеліна Гурницька

Коментарі :


01.06.2015 12:02 жуст

эти еще и протестуют им всем давно згнить в земле за то что они сделали да пусть себе зашьют хоть задницы а лиц передавшие им наркотики посадить рядом


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат