Ужгородці в поточному році отримають 18 млн. 233 тис. грн. субсидій

07.05.2015 18:11 РАТУША

Для їх оформлення розіслано 40 тис. бланків.

За інформацією з міської ради, ужгородці вже отримали 40 тисяч декларацій і бланків для отримання субсидій, а в управління надходять десятки заповнених бланків, за якими міські мешканці сподіваються отримати субсидію та зітхнути полегшено, адже субсидія має суттєво зняти тарифний тиск.

Чи отримають вимріяну субсидію всі, кому надійшли бланки, наразі залишається під питанням. Відмови можливі як через невідповідність майнового статусу заявника, тобто «не ті» рівень доходів і витрат на комірне, приховані дані тощо, так і власне від наявності коштів, адже насправді невідомо, чи вистачить їх на всіх... Тому боротьба за субсидію ще попереду, як і непорозуміння та розчарування в черговому ноу-хау від влади.

На одній із нарад навіть міський голова перейнявся важливістю моменту, адже протестний настрій громади вже не раз вирував у стінах мерії, і чим це може скінчитися, йому добре відомо.

Слід сказати, що до космічних цін на енергоносії ужгородці отримали також ніяк не вмотивоване подорожчання води й від початку поточного місяця за послуги КП «Водоканал м. Ужгорода» доведеться сплачувати 12 грн. 60 коп. за кубометр. У повітрі зависло також подорожчання міського проїзду, тож наразі гарний настрій в ужгородців виключно від погоди і травневих вихідних.

Оскільки в управлінні праці та соціального захисту нині «гаряча пора», звучали пропозиції тимчасово доукомплектувати його працівниками з інших підрозділів виконкому або ж залучити людей із вищою освітою, які перебувають на обліку в Центрі зайнятості... Поки що для комфортної роботи працівників, які приймають заяви на субсидію, їх «розселили» в окремі кабінети. Приймання заяв на оформлення субсидій триває.


КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

Коментує ситуацію начальниця управління праці та соціального захисту населення Ужгородської міської ради Андріана Сушко.

— Станом на 6 травня поточного року відповідно до змін, внесених Постановою КМУ «Про вдосконалення порядку надання житлових субсидій», управлінням праці та соціального захисту населення Ужгородської міської ради прийнято від мешканців м.Ужгорода 1783 заяви та декларації на призначення житлової субсидії відповідно до нового порядку. Після приймання цих двох документів відділом соціальних допомог подаються запити до організацій-надавачів послуг, ОСББ, кооперативів, відомчих організації, ДФС, ПФ тощо у вигляді списків, даних на електронних носіях із метою проведення звірки вказаної заявником інформації щодо використання тих чи інших комунальних послуг, зареєстрованих у домогоспосподарстві членів сім’ї, доходів, майна і т. ін.

Відповідно до п.13 Постанови субсидія призначається за умови надходження протягом місяця з дня подання (відправлення) заяви всіх необхідних документів, а рішення про призначення або не призначення субсидії приймається протягом десяти днів після подання заяви та всіх необхідних відомостей. Наразі всі подані документи проходять процес обробки. Оскільки постанова почала діяти з 1 травня, подані численні запити відповідальним організаціям, тому інформації про кількість позитивних рішень поки що немає.

Однак у процесі роботи над документами вже зараз бачимо випадки помилок, яких допускаються заявники при заповненні заяв чи декларацій, адже основна частина з них надходить поштою. Наприклад, подають заяву ті члени сім’ї, на яких не відкриті особові рахунки зі сплати на житлово-комунальні послуги, або ж у декларації вказують місячну суму доходу, а не за весь 2014 рік. Тому перед заповненням декларації рекомендую уважно прочитати інструкцію щодо її заповнення, яка була розіслана організаціями, а також є на сайті Ужгородської міської ради в розділі «Субсидії». Крім того, необхідну інформацію можна отримати телефоном «гарячої лінії» 63-01-04. Мешканцям м. Ужгорода для подання декларації та заяви необхідно звернутися за адресою:   Ужгород, пл. Шандора Петефі 24/26, або надіслати документи поштою за цією адресою.

Кошторисом на поточний рік передбачено 18 млн. 233 тис. грн. коштів у вигляді субвенцій із державного бюджету саме на субсидію. Ці кошти компенсовуватимуться організаціям-надавачам послуг, які надаватимуть субсидію населенню у вигляді зменшення розміру оплати на житлово-комунальні послуги.

Стосовно категорій заявників які звертаються до управління праці та соціального захисту населення Ужгородської міської ради найчастіше, то це, в першу чергу, пенсіонери, інваліди й сім’ї з дітьми, тобто соціально незахищені мешканці міста, які найбільше відчують підняття тарифів. Тому максимально стараємося забезпечити своєчасно всі ці нові соціальні ініціативи, хоча навантаження на працівників управління зросло в рази.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат