Закарпатці   11-ми дізналися про «Життя Марії»

Наталія Каралкіна 18.04.2015 07:57 ДОЗВІЛЛЯ

Інтимну книгу з біблійними символами презентував у Ужгороді харків’янин Сергій Жадан.

Ужгород став 11-м містом в Україні, де відбулася презентація нової книги Сергія Жадана «Життя Марії». Письменник називає книгу дуже інтимною, однак у ній чимало текстів, присвячених війні, а також вірші про любов, пристрасть, відданість. Жадан завітав на Закарпаття в рамках проекту «Війна та культура: діалог ворогів», який реалізується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Спільно з Сергієм книгу презентував президент Meridian Czernowitz Святослав Померанцев.

«Життя Марії» вміщує 60 віршів самого автора і 20 перекладів поезій Чеслава Мілоша. Письменник написав перші тексти ще у 2012 році. Більшість фото до творів — самого автора.

Всім нам важливо більше бачитися одне з одним, спілкуватися, тому ми вирішили об’їхати всі обласні центри і деякі райцентри, зазначає Сергій. Після презентацій на заході письменник із видавцем поїдуть до Маріуполя, а також кількох міст Луганської області.

«Це не комерційний проект,а антропологічно-журналістсько-репортерський, просто людський», — розповів Сергій Жадан на прес-конференції. З усіх міст, де відбуваються презентації, письменник пише блоги і публікує на «Українській правді», відтак опісля з’явиться цикл подорожніх нотаток. Під час туру додається впевненість, віра, зазначає митець. У містах живуть активісти, які насправді роблять дуже багато.

Сергій Жадан зізнається, що книга вийшла контрастна, оскільки писалася в непростий час. На запитання про те, чи не втомлюється подорожувати в рамках туру, відповідає, що всі ці зустрічі надихають: ти не лише ділишся з людьми своєю творчістю, а й отримуєш від людей енергію.

Письменник переконаний, що у важкі часи потрібно зустрічатися під час таких заходів, бо вони об’єднують людей. Навіть у час кривавої ситуації в державі потрібно лишатися собою, не можна відмовлятися від того, кого любиш, від своїх переконань. Дуже важливо, щоб ми це випробування витримали.

В Ужгороді Жадан розповів і про те, що має задум наступної книги. Це буде велика проза — повість або роман. Ввечері 14 квітня письменник читав вірші з нової книги «Життя Марії» й кількох своїх попередніх книг у ляльковому театрі «Бавка». Наприкінці презентації Жадан роздавав автографи і фотографувався з ужгородцями, які на цей вечір майже вщерть заповнили залу театру.

Наталія Каралкіна

ТЕГИ : Сергій Жадан

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат