Сучасне кохання хворобливе, відверте й емоційне

08.02.2014 12:01 СОЦІО

САКРАЛЬНИЙ ЗМІСТ ДНЯ СВЯТОГО ВАЛЕНТИНА ВТРАЧАЄТЬСЯ
З КОМЕРЦІЄЮ


Кохання існує щодня, хоча офіційно Днем закоханих вважають 14 лютого. Сьогодні Святий суттєво допомагає підприємцям: квіти, листівки, сувеніри, солодощі та інші речі, якими можна здивувати свою половинку продаються «на ура». Свято популярне, міцно вкоренилося у слов’янських країнах, хоча Валентин, найімовірніше, був римлянином, його послідовники намагалися побороти розпусні поганські звичаї, натомість еротичного ореола свято так і не позбулося.

Найважливішою цього дня є увага до своєї половинки чи людини, яка вам подобається. Валентин був християнином, тож релігійні діячі б’ють на сполох, заперечуючи комерціалізацію свята. До того ж із подарунками приходять позитивні емоції. Але для тих, хто не закоханий чи нещасливий у цей день, 14 лютого зафіксовується радше у чорних тонах. Наслідки теж можуть бути, у тому числі психічні розлади, самогубства через нерозділене чи невідчуте почуття.

Кохання справді хворобливе, підтверджують медики. Всесвітня організація охорони здоров’я вже давно внесла кохання до реєстру захворювань. Серед симптомів: нав’язливі думки про іншого, безсоння, різкі перепади настрою, необдумані, імпульсивні вчинки, головні болі й навіть алергічні реакції.

Водночас кохання — ще й інтелектуальний процес. Воно активізує мозкові ділянки, відповідальні за вищі нервові функції, тому ми відчуваємо ейфорію, через яку потрапляємо в залежність. Водночас активізуються й ділянки, пов’язані з вищою розумовою діяльністю: самоусвідомлення, відчуття власного тіла, увага чи перетворення інформації та інші. А це чергове підтвердження того, що кохання базується не тільки на емоціях.

14 ЛЮТОГО — ДЕНЬ ДВОХ ВАЛЕНТИНІВ, А ТАКОЖ КИРИЛА І МЕФОДІЯ

Через 200 років після того, як Валентин допоміг закоханим, його подвигом почали захоплюватися, нащадки і визнали Святим. Традиція дарувати червоні троянди і «валентинки» з’явилася у XV столітті. Винахід приписують герцогу Чарльзу Орлеанському, який, борючись у в’язниці з нудьгою, складав любовні послання своїй дружині. До XVI століття «валентинки» набули великої популярності. А сьогодні «валентинки» ще й віртуальні: соцмережі й електронна пошта ряснітимуть 14 лютого червоними сердечками.

«Кожне свято має в житті певний сакральний зміст. Але в сучасному світі, на мою думку, відбувається десакралізація Дня Святого Валентина, який був християнином. Відзначаємо свято подарунками, однак, якщо свято християнське, то в чому його зміст? Сьогодні можемо говорити загалом про десакралізацію суспільства і людини як такої. Важливі свята комерціалізуються. Вони розпочинаються і закінчуються успішно передусім для підприємців», — розповідає адміністратор парафії Різдва Богородиці мікрорайону Дравці о. Павло Фіцай.

Якщо говорити про дату 14 лютого, то цього дня також вшановуємо Святих Кирила і Мефодія — покровителів усієї Європи. Цього ж дня святкуємо день десяти мучеників, другим з яких є Святий Валентин. Варто пам’ятати про те, що було два Валентини, тож сьогодні важко сказати, якого з них ми вшановуємо. За легендою, Валентин був лікарем і священиком у війську. Він таємно вінчав солдатів з їхніми коханими, бо на той час військовослужбовцям було заборонено одружуватися. Імператор дізнався про це й наказав відтяти голову Валентинові. Тезка цього святого, за переказами, навернув на християнство дочку поганського філософа, відтак поширив віру й на цей народ. Зараз у суспільстві існує сукупний образ Валентинів, хоча символ пов’язаний в основному з коханням, пояснює історію свята о. Павло Фіцай.

День Святого Валентина був введений до календаря з метою припинення поганських вірувань, розповідає священик: «Майже до V століття Рим був поганським містом. Там були і християни, і єпископи, але традиції здебільшого лишалися поганські. У лютому було кілька днів, коли збиралася молодь, приносила тварин у жертви і після цього зі шкурами вбитих тварин бігала містом і била цими шкурами людей. Вважалося, що такий ритуал приносить щастя. У цей же час поклонялися дітонародженню, землі, яка буде родити в наступні місяці, а також влаштовували оргії. Тоді єпископ вирішив надати святу новий зміст. Він проголосив Святого Валентина покровителем закоханих людей, тобто тих, які мають справжні чисті почуття, а не влаштовують оргії».

Добре також пам’ятати, що Святий Валентин існував насправді, на відміну від вигаданого Діда Мороза. «Свято є ніби підтвердженням любові людини до людини, а також того, що мірилом любові до всього ближнього є любов до себе самого. І це зовсім не те, що називають егоїзмом, бо любов не може бути егоїстичною. Саме в цьому розумінні людина не може змінювати духовного змісту Дня всіх закоханих, — коментує о. Павло Фіцай. — До того ж потрібно розділяти любов, яка є довготерпелива, вічна, не заздрісна, і закоханість, яка є лише емоціями. Любов стосується буття. Бог є любов. Тож усе негативне, включаючи сварки і ненависть, у яку може перерости кохання, дається від нечистого, вважають священики. Брехня, гордість теж від нього. Ненавидіти — це те протиприродне, що є в нас, протилежне до того, що заповідає Христос».

ДУХ МАЄ КОНТРОЛЮВАТИ ПЛОТЬ, А НЕ НАВПАКИ

Священик радить як подарунок на 14 лютого просити ласки у Святого Валентина, аби він благословив стосунки на силу рости і дозрівати разом у тому коханні. Щоб закохані мали силу побороти пристрасті, щоб жили у чистоті одне перед одним. Найбільший подарунок, який може зробити кохана людина, це помолитися. Бо сила молитви здатна допомогти відчути у житті справжню любов, якщо її ще не знайшли. Цього дня ми дістаємо можливість єднатися з коханою людиною через посередництво Святого Валентина.

Червоні сердечка, троянди, парфуми, романтичні вечері сприяють певному еротизму Дня Святого Валентина. Цілком імовірно, що корені таких паралелей варто шукати у давніх римлян з їхніми поганськими звичаями. Натомість сучасного стану речей не уникнеш, адже сучасна молодь вільно почувається, вступаючи у статеві зв’язки до шлюбу. Зрозуміло, що в релігії свій негативний погляд на ранній секс, до того ж питання актуалізується напередодні Дня всіх закоханих. «Молодь думає, що коли вони подобаються одне одному, то в них може бути усе. Із досвіду священика, коли багато спілкуюся з молодими подружжями, неодруженими ще хлопцями й дівчатами, то здебільшого вони зізнаються, що вже мали кількох партнерів. Водночас кожен раз думали, що кохають по-справжньому і що це востаннє. Секс насправді є лише кульмінацією відносин між чоловіком і жінкою. Ц певний ступінь у подружньому житті, це має розкривати особу. А якщо людина робить це до подружжя, то далі виникає питання, а що далі. Якщо перескакувати щось, то не розумієш, що і за чим. Тому все воно має йти своєю чергою. Навіть якщо червоний колір спонукає людину до певної пристрасті, запалення плоті, але плоть контролюється нашим духом, чимось вищим. Дух має контролювати плоть», — каже священик Павло Фіцай.

Кохання — далеко не одноденне почуття. Кохання є наростаюче, вона має міцнішати й уникати втручання нечистого у вигляді сварок, заздрощів чи гордості. Бо тільки любов’ю пов’язані небо і земля, саме тому цей світ є упорядкованим, вважав давньогрецький вчений Піфагор. Тож 14 лютого, безсумнівно, мало для коханих, але цілком достатньо, аби вкотре нагадати про свою любов.

Наталія Каралкіна


* * *

Що подарувати? 20 ідей до Дня всіх закоханих.

1. Напишіть коханому любовне послання.
2. Подайте каву або сніданок у ліжко.
3. Якщо ваша кохана на роботі, відішліть красивий букет квітів кур’єром.
4. Парфуми, косметика, м’які іграшки — серед найтиповіших подарунків, хоча коханим у будь-якому разі буде приємно.
5. Подаруйте активний відпочинок: стрибок з парашута, кінна прогулянка тощо. Можна прихопити з собою шампанського. Романтика забезпечена.
6. Можна відвідати пам’ятні для вас місця: де пройшло перше побачення, перший поцілунок. Це буде приємним подарунком для вас обох.
7. Еротичні подарунки можуть бути такими: білизна, наручники з хутром, масаж, еротична фотосесія.
8. Жінкам даруйте прикраси, це беззаперечно хороший подарунок.
9. Вечеря у вишуканому ресторані.
10. День у салоні краси.
11. Квитки на спільну подорож.
12. Книга. Тут варіації можуть бути різними: від художнього твору до Камасутри.
13. Не бійтеся дарувати побутову техніку для кухні, адже це значно економить час для жінки.
14. Солодкі подарунки: торт із освідченням, цукерки, шоколадні фігурки.
15. Серенада для коханої.
16. Домашні улюбленці також можуть стати хорошим подарунком.
17. Подаруйте своїй половинці велосипед. А якщо двоколісний друг буде у вас обох, то романтичні поїздки вам забезпечені.
18. Ключі від автомобіля у подарунок також годяться.
19. Напишіть вірша, намалюйте картину чи заспівайте пісню коханій людині.
20. Беззаперечний оригінальний подарунок — хендмейдові речі. Якщо самостійно виготовляти не захочете, можна звернутися до ужгородських хендмейдистів. Чимало з них приймають замовлення завчасно. І тоді єдиний у своєму роді подарунок для вашої половинки буде забезпечено. Ось назви майстринь і майстрів, до яких можете звернутися: школа-студія «Made in...», в’язані вироби «make me warm», ведмедики Тедді від Жанни Зимокосової, прикраси та аксесуари від Каті Моргентал, вироби з полімерної глини від Юлії Бурі тощо. Про вироби чотирьох майстринь — Олександри Федоришиної, Мар’яни Макарович, Ліни Ісак та Олени Бугренкової можете прочитати у попередньому номері газети «РІО».

 photo 411043504370-438043C0435043D04380-1_zpsda3d4575.jpg

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат