Земельні наділи роздали в історичному центрі, на тротуарі й зелених зонах

26.12.2014 15:11 РАТУША

Як одним тільки рішенням депутати роздерибанили ужгородську землю.


Оскільки «вільні» землі на околицях Ужгорода потроху закінчуються, міські депутати взялися виділяти землі у історичному й діловому центрах міста. До того ж роздавати її хочуть безкоштовно!

Приміром, в історичній частині міста, на пл. Петефі, поблизу Будинку побуту. Нині перед входом до будинку тут невеличкий майданчик, де розташовані два МАФи, які, в принципі, нікому не заважають і навіть вписуються у загальний вигляд.

7 листопада 2014 року депутати Ужгородської міської ради ухвалили рішення «Про надання та відмову у наданні дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок», згідно з яким трьом громадянам саме тут дозволено на трьох невеличких ділянках збудувати індивідуальні гаражі. На поки що вільному майданчику на площі Петефі перед входом у Будинок побуту, інформує Ярослав Гулан із Бюро журналістських розслідувань «Варто ЗНАТИ!». Насправді ж ділянки ідеально примикають одна до одної так, що йдеться, по суті, про один земельний наділ, який навмисне порізали, аби безкоштовно виділити у приватні руки. І, ясна річ, про жодні гаражі не йдеться апріорі.

Подібна ситуація на вул. Швабській, де гараж прямо посеред тротуару. Тут, згідно з пунктом 2.66 рішення за № 1507, громадянинові Д. дозволили готувати документи для безкоштовного отримання землі під гараж на вільному клаптику землі на перехресті вулиць Швабської та Конопляної, по суті, на тротуарі.

Подібна «гаражна» історія й у сквері спального району, де прямо серед зеленої зони було рівномірно нарізано три ділянки для гаражного будівництва, згідно з пунктами 2.69—2.71 цього рішення, трьом громадянам. Відтак сумнівно, чи люди, які тут живуть, погодяться, аби від них забирали шмат вільної землі, де ростуть дерева. Подібне вже було у 2007 році, тоді цей сквер уже намагалися віддати під будівництво, і люди тоді атаку відбили....

Попри те, що нібито в місті уже немає вільної землі для індивідуального житлового будівництва, для декого чиновники її таки можуть знайти. Наприклад, у пунктах 2.98, 2.97 та 5.37 рішення 1507 чиновники міськради «знайшли» ділянки для безкоштовної передачі під будівництво й обслуговування житлових будинків для трьох громадян на початку вул. Погорєлова, у напрямку від вул. Капушанської до території ПАТ «Закарпатгаз». Під роздачу потрапило навіть внутрішнє подвір’я (!) колишньої книжкової бази, приміщення, якої зараз занепадає.

Одразу 7 ділянок по 0,1 га чиновники міськради та депутати вправно «знайшли» на вул. Електрозаводській, згідно з пунктами 2.86—2.92 рішення, аж для семи «своїх». Земельні ділянки розташовані у зеленій зоні, засадженій деревами, що наразі належить місту.

Усі згадані земельні ділянки ухвалені в одному рішенні і його законність уже оскаржують громадські активісти, перш за все, стосовно того, чи було воно оприлюднене, згідно з законодавством за 20 робочих днів до винесення на розгляд депутатів. Самі проекти рішення готувалися за керівництва міськрадою секретарем В. Щадеєм. Готував проекти рішень начальник відділу землекористування О. Чепкий. Голосувала за ці проекти рішень у цілому майже рекордна більшість депутатів міськради — 54 особи.

Підписав рішення, таким чином давши йому старт до виконання, на той час секретар міськради Семаль, який згодом звільнився і заявив, що не ходитиме на засідання ради.

А зараз реалії такі: поки що проекти землеустрою ще не розроблені і, тим більше, не затверджені. Тож усі згадані землі наразі все ще є спільною власністю городян, наголошує Ярослав Гулан із Бюро журналістських розслідувань «Варто ЗНАТИ!»

Відтак, в ужгородців залишається шанс зберегти «вільні землі» у центрі міста й у сквері «нового» району. Для цього потрібно просто змусити своїх депутатів відмовити фізичним особам у затвердженні проектів землеустрою.

Міська рада Ужгорода ще може продемонструвати конструктивну позицію і підійти до питання виділення інших згаданих ділянок принаймні з точки зору їх офіційного продажу на аукціоні, аби заробити гроші до бюджету. Якщо, звичайно, гроші в особистій кишені за конкретне голосування не затьмарять декому з ужгородських обранців здоровий глузд.

За матеріалами сайта nikorupciji.org

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат