За два тижні в Ужгороді змінилося двоє очільників

21.11.2014 14:59 РАТУША

Третім тимчасовим мером став регіонал Андріїв


Упродовж останніх двох тижнів Ужгород балансував на межі безвладдя і хаосу. За цей стислий часовий відтинок у обласному центрі Закарпаття у відставку пішли двоє його тимчасових голів. А після півмісячних суперечок і протистоянь з’явився третій в. о. мера Богдан Андріїв.

УЖГОРОДСЬКИЙ «ПОЛІТБОМОНД» ВИЧІКУВАВ І ТОРГУВАВСЯ

В історії Ужгорода влада так блискавично ще не мінялася. Після того, як в. о. міського голови Віктора Щадея 7 листопада на сесії Ужгородської міської ради «пішли» 35 голосами, в обласному центрі, як і слід було очікувати, почалася низка посадових пертурбацій. Новим тимчасовим очільником призначили Віталія Семаля. Втім, уже після перерви, що тривала рівно тиждень, на сесійному засіданні 14 листопада з’ясувалося, що новий в. о. і секретар ради не може розпочати сесію, оскільки кількість зареєстрованих депутатів (27 осіб) навіть через півгодини очікування так і не зробить сесію легітимною.

Ситуацією скористався представник Водоканалу, який свою промову присвятив гарячому захисту керівника підприємства, проти якого, мовляв, у місті несправедливо налаштувалися люди, чим не дають нормально працювати. Реакцією в залі від людей було «Ганьба!», адже мешканці досі не змирилися, що в Ужгороді нині одні з найвищих в Україні тарифи на воду.

Натомість голова Громадської ради при Ужгородській міській раді Олександр Пересоляк повідомив, що Водоканал переслідує активістів, яких зацікавив фінансовий стан підприємства, і вони наполягають на висловленні недовіри директорові за борги і завищені тарифи.

В атмосфері, яку можна було визначити як «усі проти всіх», увагу привертав Юрій Беляков у камуфляжі. «Не діліть раду на своїх та чужих і візьміться за розум», — закликав він колег після повідомлення, що відправляється в зону АТО. Своє рішення екс-чиновник пояснив тим, яка може бути або професійним держслужбовцем, або професійним військовим, а зараз обирає друге через ситуацію, що склалася у країні.

СЕМАЛЬ «СВОЮ МІСІЮ ВИКОНАВ», ПІДПИСАВШИ ДЕРИБАННІ ЗЕМЕЛЬНІ РІШЕННЯ

На завершення суперечок у п’ятницю Семаль оголосив перерву до понеділка, після чого написав заяву про складання депутатських повноважень, яка означає також відмову брати на себе відповідальність за розграбоване місто на посаді його очільника. Від депутатства згодом відмовилися Німчук, Рошко, Костюк, Гасинець.

У понеділок 17 листопада сесія Ужгородської міської ради знову не відбулася. Цього разу до сесійної зали прийшли чотири депутати. На запитання Ващука, чи буде Семаль наполягати, аби депутати схвалили його відставку, відповідь була ствердна: «Я буду наполягати на тому, що Семаль виконав свою місію, хоче піти і з посади депутата, і з посади виконувача обов’язків, і навіть відмовлюся від пропозиції повернутися на посаду першого заступника міського голови...». Вже за кілька днів стало відомо, що Семаль таки «виконав свою місію» — підписав дерибанні земельні рішення, які офі¬ційно оприлюднено.

Депутат Буланов поширив свій коментар стосовно ситуації в місті. Цитуємо. «Одна дуже відома закарпатська сім’я вирішила втілити в Ужгороді свої амбіції. Хоче донести, що тільки вони впливають на процеси на Закарпатті, і їм насправді начхати на людей та наш край. І, здається, не випадково робиться це саме зараз. Місто на порозі прийняття нового бюджету. Треба вирішувати багато питань, які забезпечують життєдіяльність міста взимку...»

Ужгородці називали ситуацію в місті по-різному: незрозумілою, що виникла через неузгодженість дій «ЄЦ» зі своїм керівництвом; глухим кутом через амбіції й самодурство окремих «містечкових» політиків; не прогнозованою... Крім іншого, добігає кінця розгляд судового позову Погорєлова, якого теж узимку «пішли» з посади міського голови за нестандартною доти процедурою.

У ЧЕТВЕР МЕРІЮ «МІНУВАЛИ»

Вже напередодні чергової нової спроби зібрати сесію (тобто в четвер 20 листопада) стала ширитися версія про те, що в мерії нібито узгодили на посаду секретаря міськради і в. о. міського голови кандидатуру екс-«регіонала» Андріїва, а одним із його заступників має стати Волошин.

Втім, сценарій пішов спочатку по-іншому. Кворум цього разу був. В. о. міського голови Семаль зачитав заяву про складання повноважень і оголосив перерву перед голосуванням. Заяви інших депутатів вирішили не розглядати.

Депутати встигли проголосувати чотири земельні питання, що залишилися нерозглянутими з минулого засідання. І тут оголосили: приміщення мерії заміноване. Інформацію, мовляв, щойно повідомили з управління служби безпеки. Насправді ж надійшла інформація значно раніше і працівники мерії вже знали про «замінування» та переважно залишили кабінети. Депутати з евакуацією не поспішали, аби проголосувати питання з приватизації землі.

Про те, що повідомлення про мінування надійшло ще о 10-й годині (а не після 11-ї, коли в залі за¬сідань оголосили «загальну тривогу»), пресі повідомила речниця управління ДСНС Наталія Батир.

Депутати давали журналістам коментарі, ніхто повідомлення про вибухівку серйозно не сприймав. Як узагальнив депутат Іван Колодій, наразі депутати не мають узгодженості ні щодо того, аби підтримати заяву Семаля, ні щодо якоїсь іншої кандидатури на посаду міського очільника. Звідси й увесь цей цирк...

Слід додати, що напередодні на прес-конференції голова Закарпатської ОДА висловив готовність звернутися до президента, аби той призначив у Ужгороді свого представника, а також до Верховної Ради, аби призначити міські вибори.

... Після оперативного огляду приміщення на предмет вибухівки депутати таки продовжили засідання. Зареєструвався 41 депутат. Відставку Семаля підтримали 36 депутатів, троє були проти, двоє утрималися. Головуючою на засіданні обрали Ольгу Травіну. На посаду нового тимчасового голови міста, як і передбачалося, було запропоновано Андріїва і 40 депутатів висловилися «за». Відтак Ужгород отримав наразі третього нового тимчасового очі¬льника. Чи надовго?.. Пакетом депутати проголосували за нового першого заступника міського голови Волошина, заступника — Травіну, керуючу справами виконкому Геворкян. Затвердили і новий склад виконкому чисельністю 15 осіб.

Коментарі :


22.11.2014 21:15 школяр

кругообіг лайна в природі...наша міська рада , а ось Бєляков удивил, это поступок Мужчины


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат