Зарплата в Україні — найменша у Європі

15.11.2014 09:08 СОЦІО

У благополучній Європі постійні страйки та маніфестації. Протестанти, як завжди, хочуть   скоротити робочий день, підвищити оплату праці... Окрім того часто вимагають розширити соціальний пакет (оплатити мобільний зв’язок, харчування на роботі, дитячий садок для дітей, заняття у фітнес-залі). У соціальний пакет працівників європейських підприємств сьогодні входять зазвичай медичне страхування, оплата тренінгів та семінарів, страхування життя, недержавне пенсійне страхування, подарунки до свят. Але тамтешні робітники хочуть більшого.

Нам би їхні проблеми. Якщо брати європейський простір, то в українців нині найменша заробітна плата у Європі. Якщо рік тому Молдова відставала від нас за цим показником, то сьогодні вже випередила.

Офіційна статистика стверджує, що середня зарплата нашого робітника 3 400 гривень. При цьому середня заробітна плата найманих робітників у Україні — 1300—1500 гривень. Якщо наш робітник за годину роботи отримує в середньому 2—2,5 долара, то німецький — 40 євро, а скандинавський — 80 євро. Частка заробітної плати в собівартості української продукції нині становить у середньому 8—11 %, а європейської — 40—50 %.

До речі, реальна заробітна плата в Україні за останні місяці 2014 року зменшилася на 12,7 % порівняно з цим же періодом 2013 року. Про це повідомляє Державна служба статистики України. Найвища заробітна плата в серпні зафіксована в Києві — 5327 гривень, найнижча в Тернопільській області — 2526 гривень. В Закарпатті вона на рівні 2850 грн. за місяць.

Навіть у тих галузях, де в нас   кажуть про високі зарплати, насправді вони ніщо   порівняно з відповідними зарплатами в Європі та у світі. Наприклад, у Німеччині середня зарплата шахтаря — 2 тисячі євро. Австралійські шахтарі отримують близько 5 тисяч доларів за місяць. В Україні ж гірники з видобутку вугілля, прохідники мають із великим «натягом» до восьми тисяч гривень. При цьому власники-олігархи на міжнародному ринку продають свою продукцію не за менші ціни, ніж іноземні компанії. Йде звичайна експлуатація людей. І це при тому, що умови та засоби праці наших робітників i європейських, австралійських не порівняти.

Минулого року ООН склала рейтинг середніх заробітних плат робітників у 72 країнах світу. З’ясувалося, що середня платня робітника у світі становить 1480 доларів США за місяць. Найбільше робітникам платять у Люксембурзі — 4 089 доларів на місяць, у Норвегії — 3 678, в Австрії — 3 437, у США — 3 263. Найменше — у Таджикистані (227 дол. США), Пакистані (255 дол. США). Україна зайняла 56-те місце у світі з показником 450 дол. США, розмістившись між Колумбією та Китаєм. А от у Європі менше за нас не отримує ніхто. Варто зазначити, що це цифри минулорічні, коли курс долара до гривні був 1 до 8. Зараз у перерахунку на долари в нас (у середньому) трохи більше 200 доларів.

Погано також те, що навіть ці мізерні зарплати українці можуть отримати не завжди. Наразі заборгованість по зарплаті в Україні становить майже 2 мільярди гривень. До речі, у більшості європейських держав робочий день робітника триває 7 годин, в Україні — 8, хоча нині науково доведено, що людина ефективно працює всього шість годин. Тобто, якщо роботодавець хоче максимально експлуатувати найманого працівника, то він має працювати не більше шести годин, бо потiм людина починає погано думати, рішення приймає не так ефективно. У нас когось це цікавить?

Варто зазначити, що стрімке падіння зарплат у нас сталося ще до Майдану і війни. А зараз ситуація ще більш катастрофічна. За січень—жовтень держбюджет недоотримав 27 мільярдів. Валовий продукт упав на 4 %. Міжнародний валютний фонд прогнозує скорочення ВВП України в 2014 році до мінус 6,5 %. Водночас експерти МВФ прогнозують зростання споживчих цін у країні на 11,4 % у 2014 році та до 14 % у 2015 році. Показник платіжного балансу України на цей і наступний рік залишатиметься на рівні мінус 2,5 %. Крім того, рівень безробіття в Україні в 2014 році очікується на рівні 10 %.

Щоб якось утримати країну від банкрутства, наш уряд покладається на фінансову допомогу Заходу. Зокрема МВФ та інші фінансові й урядові структури пообіцяли Україні допомогу на рівні 30 мільярдів доларів. Однак потреба України у фінансовій допомозі значно перевищує суму у 30 мільярдів доларів США, обіцяну Заходом.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін. За словами міністра, у захопленому сепаратистами регіоні економіка завмерла, тоді як раніше Донецька та Луганська області забезпечували до 15 % національного доходу.

Наразі влада часто називає причиною економічного падіння війну на Сході.   Окрім того, уряд скаржиться, що українці працюють нелегально. Понад 13 млн. працездатного населення, а це майже 50 %, отримують зарплатню в конвертах. Через це страждає бюджет.

Насправді ж у нас усе так погано, бо з приходом нової влади так і не помінялися корупційні схеми. Реформи взагалі стоять на місці. Екс-міністр економіки Грузії й радник президента Порошенка Каха Бендукідзе сказав, що влада в Україні не зацікавлена всерйоз у дерегуляції економіки та скороченні держапарату. На його думку, чиновники не показали ані найменшого бажання щось міняти у країні після втечі екс-президента Януковича.

Говорячи про роботу українського уряду після зміни влади на початку 2014 року, Бендукідзе заявив: «У пацієнта відірвана голова, він стікає кров’ю. Що ж роблять родичі? Вони лише смутно хвилюються про те, що подумають сусіди». На думку Бендукідзе, в Україні занадто багато міністерств і відомств. «Кому вони потрібні, коли єдиною функцією уряду є взяти гроші від Міжнародного валютного фонду і передати їх як оплату за російський газ?» — зазначає він.

При цьому Бендукідзе нагадав, що дерегуляція економіки була включена до «порядку денного» всіх великих політичних партій на парламентських виборах. Однак, за словами Бендукідзе, немає ніяких ознак того, що хтось із них серйозно ставиться до цього.

Або ще таке. Нова влада звинувачує попередню в тому, що вона крала мільярди. Влада України під керівництвом екс-президента Віктора Януковича виводила з держбюджету України близько 150 млрд. гривень за рік через зловживання на тендерах із державних закупівель. Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко.

«За останні чотири роки це явище набуло масового характеру (розкрадання коштів із допомогою тендерів), коли кошти, які виділялися з держбюджету, просто розкрадалися. За даними СБУ, близько 75 % державних асигнувань, що виділялися на державні закупівлі, використовувалися з порушеннями. Ці гроші просто розкрадалися. Мова йде про 150 млрд. грн. на рік», — повідомив Петренко.

Добре, якщо гроші крала попередня влада, а нова вже не краде, то де ці гроші? Чому ці 150 млрд. не надходять у бюджет, якщо в нас усе так чесно зараз? Висновок один — як крали, так і крадуть…

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат