Відставка як фарс

15.11.2014 09:14 РАТУША

А також спосіб уникнути відповідальності за місто в умовах зими, борги й земельний дерибан.

На минулому сесійному засіданні депутатський корпус Ужгородської міської ради дещо несподівано (питання не було в порядку денному) розіграв клоунаду стосовно відставки балогівського ставленика Віктора Щадея з посади в. о. міського голови.

Депутат Рум’янцев запропонував включити до порядку денного проект рішення про дострокове припинення повноважень Щадея. На відміну від спроби зняти Щадея наприкінці літа, коли не вистачало кількох голосів (фракція «ЄЦ» тоді відмовилася брати участь у голосуванні), цього разу депутати були за негайне вирішення питання і навіть не пробували висунути якісь претензії чи заслухати звіт.

Голосування було таємним, депутати шикувалися в чергу, щоб вкинути свій бюлетень.

За відставку Шадея проголосували 35 депутатів, троє свої бюлетені з якихось міркувань (чи «на нервах») зіпсували, один проголосував проти, решта голосування проігнорувала. Після цього депутати підтримали єдину запропоновану кандидатуру нового в. о.мера та секретаря ради Віталія Семаля, який доти був першим заступником і якого називають ставлеником Чубірка, котрий віднедавна очолив Закарпатську обласну раду.

Лідер «Нового Закарпаття» Сергій Ратушняк прокоментував зняття в. о. Ужгородського міського голови Віктора Щадея словами: «Знімати Щадея — служити Балозі!» Сергій Ратушняк наголосив, що політтехнологами Балоги з їхього ставленика ліпиться образ жертви з метою розкрутити його на майбутніх виборах міського голови Ужгорода. «Результат останньої сесії Ужгородської міськради: Балога б’є пику Чубірку, Ковальський — Кручаниці, Феєр — Кіндрату. Ось так ділять 171 земельне питання Балога («ЄЦ») і ПР. Ось так бидло закарпатське і ужгородське голосує за 200 грн. і ось таку владу має», — констатує Сергій Ратушняк.

«Для ужгородців має стати зрозумілим, що мета «мукачівських хлопців» полягає у двох аспектах: перенести столицю краю в Мукачево, а для цього потрібно опустити Ужгород нижче плінтуса, що вони і роблять із великим успіхом. Під час запланованого падіння Ужгорода дерибанити, дерибанити і ще раз дерибанити все, що залишилося. У цій темі союзниками виступають всі ужгородські депутати, які за свою частку пирога готові робити все, що їм скажуть, — коментує голова Закарпатського осередку Спілки дипломатів України Ален Панов. — Для окозамилювання громадськості центральний офіс партії «ЄЦ» зробив навіть гучну заяву про чергове виключення своїх членів з фракції за те, що вони голосували за заміну в.о. мера. Заява має продемонструвати, як ця партія нібито бореться з політичною корупцією. Насправді це просто фарс».

У соціальних мережах ужгородці активно обговорюють новину, також сходячись на тому, що Щадея «пішли» за сценарієм, про який він заздалегідь знав і навіть підтримував. Адже умовою перед виборами до ВР було — у будь-якому випадку він повинен піти. Однак піти за власною заявою означало би поставити хрест на політичному майбутньому в Ужгороді, а так є кілька відсотків до рейтингу.

«Людина Балоги пішла — людина Балоги (Чубірко) прийшла. Газда області нічого не втратив, більше того, отримав двох рівноцінних претендентів на крісло міського голови у 2015 році, Чубірка і Щадея», пишуть ужгородці в мережі Facebook.

«Момент був вибраний саме той. Під нечуваний за своїми масштабами земельний дерибан на сесії». «Першим заступником, швидше за все, буде призначений регіонал Віктор Феєр».

«Щадей із «собачки», якій кидали 20 % від сесійних «надходжень», перетвориться на «борця з корумпованою владою», діляться ужгородці своїми думками в соціальних мережах.

Під час телеефіру депутат Доктор теж обмовився, що Щадей мав піти після парламентських виборів, і нагадав Щадею про його обіцянку, дану взимку, не балотуватися в мери... Сам Щадей свою відставку на телекамери аргументував так: «Це організували Чубірко, «ЄЦ» і регіонали», а також додав, що «на кожну сесію йшов, очікуючи: будуть знімати чи не будуть».

Про те, що не все так просто на Ужгородському політичному олімпі, підтвердив власне сам голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко на своїй сторінці у мережі Facebook: «Моя позиція — міська рада повинна скласти повноваження і піти на перевибори. Крапка! Все інше, що зараз відбувається у стінах будівлі на площі Поштовій — інертні спроби представників колишнього режиму ще хоч щось вхопити у вже розграбованому Ужгороді. Не змінилося нічого, ті самі схеми, які діяли при Погорєлові, продовжували діяти і процвітати в міській раді під головуванням Щадея. Всі колишні начальники управлінь та відділів (за винятком тих, яких зняла міськрада) продовжують працювати».

На думку Чубірка, «найбільше виграв у цій історії саме Віктор Щадей. Як він собі певно гадає, все склалося якнайкраще — з нього зняли відповідальність за місто напередодні складного зимового періоду, йому не доведеться розраховуватися з міськими боргами і витягувати Ужгород із кризи. Натомість сам він уже з головою занурився в рідну стихію пустослів’я, політиканства та популізму».

«Щадей має великий корупційний досвід, — вважає голова ГО «Люстраційна комісія Закарпатської області» В’ячеслав Харченко . — Щадей, який був секретарем міськради за каденції Віктора Погорєлова, був учасником усіх корупційних схем, набирався «досвіду» і після відставки вже некерованованого Балогами Погорєлова очолив увесь дерибанний процес в Ужгородській міській раді, він використовував свою посаду з більшим цинізмом, зухвалістю та молодечим поривом». «Відставка Щадея — це піар, вона сталася у найскладніший період для Ужгорода, коли треба буде відповідати за стан міста, а Щадей скочив у кущі, готуючись до майбутніх виборів», — заявив В’ячеслав Харченко на круглому столі «Хто зупинить депутатів-мародерів з Ужгородської міськради» у прес-центрі «Нове Закарпаття».

А присутній на засіданні «круглого столу» призер чемпіонату світу з бойового самбо Степан Молнар пообіцяв невдовзі «пакувати» ужгородських депутатів у сміттєві баки або ще краще — провести сміттєву люстрацію цілими фракціями. Журналіст Павло Федака попередив депутатів, що на їхньому полі з’явився ще один гравець, громада Ужгорода в особі активістів, які не дадуть ділити посади членів виконкому за квотним принципом, що вже планують робити на наступній сесії.

Логічним було би, щоб слідом за Щадеєм увесь депутатський корпус Ужгородської міськради склав повноваження, переконаний громадський активіст Іван Данацко. «Ми викинемо у сміттєві баки теперішніх депутатів і дамо можливість людям обрати достойних», — пообіцяв і він. Що стосується зняття Щадея, то це театралізоване дійство, яке режисувалося панами Щадеєм та Волосянським із метою піару Щадея на майбутніх місцевих виборах, переконаний активіст.

ТЕГИ : Віктор Щадей

Коментарі :


15.11.2014 23:32 Містянин

Панов абсолютно правий


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат