Як стати мільйонером: Закарпаття охопила валютна лихоманка

Дмитро Тужанський, спеціально для «РІО» 08.11.2014 09:09 СОЦІО

Лишень завдяки вдалому обміну гривні на євро або форинт за кордоном, а тоді знову на гривні вже в Україні чимало закарпатців за вересень—жовтень змогли заробити не одну свою місячну зарплату. Про найбільш резонансну схему збагачення читайте в ексклюзиві газети «РІО». Як кажуть у фільмах, на основі реальних фактів чи то особистого досвіду автора.


Достеменно невідомо, чи ця схема заробітку виникла сама по собі — через суттєвий розрив між офіційним курсом валют, встановленим НБУ, та курсом на чорному ринку у валютників, або хтось її вигадав свідомо. Або взагалі спровокував цю розбіжність у курсах саме задля цієї схеми заробітку.

Хай там як, але про неї дізналися звичайні закарпатці й вона пропрацювала близько місяць, хоча, можливо, для когось і довше, хто знав про схему раніше. Спершу масово через картки «Приватбанку», тоді UniCredit («Укрсоцбанк») і зрештою OTP.

СХЕМА

На словах усе елементарно просто, майже геніально: 1-й крок — збираєте певну суму в гривнях, 2-й крок — кладете її на картковий рахунок українського банку (якщо потрібно,   відкриваєте для цього картковий рахунок), 3-й крок — їдете за кордон — у Словаччину, Угорщину або далі — і знімаєте там валюту (євро, форинт) за курсом НБУ з комісією 1—3 % залежно від банку, 4-й крок — повертаєтеся додому і продаєте валюту на чорному ринку в Україні значно дорожче, ніж за курсом НБУ.

Заробіток — різниця кур¬сів, за якими ви обміняли гривню на валюту через банкомати за кордоном та обміняли цю ж валюту в Україні на гривні.

СУМИ ЗАРОБІТКІВ

Найбільше вдалося заробити через картки Gold та Platinum «Приватбанку». Їх було вдосталь на руках звичайних громадян, переважно підприємців, відтак не треба було витрачати ні час, ні гроші на відкриття рахунків.

Крім того, щодо цих карток чомусь аж до 3 жовтня не діяли обмеження на зняття валюти за кордоном у розмірі 15 000 грн. за добу. Діяло виключно обмеження «Приватбанку» — 150 000 грн. із однієї картки за добу.

У випадку з UniCredit та OTP, як правило, відчайдухи і рахунки відкривали (а це по 100—200 або 500 грн. відповідно) і в них відразу діяло добове обмеження на зняття готівки за кордоном у розмірі 15 000 грн.

ВЕСЕЛИЙ ТА СУМНИЙ КІНЕЦЬ

Через «Приватбанк» з однієї картки, якщо її заповняли на всі 150 000 грн., можна було заробити чистими близько 8 000 грн. за добу. Уявляєте?

Формула: 150 000 грн. знімалися у Словаччині за курсом 16,80 грн. за євро і це виходило 8929 євро, а тоді після повернення ця сума обмінювалася у валютників за середнім курсом 17,80 грн. за євро. Віднімаємо витрати на паливо та страховку на авто.

3 жовтня «Приватбанк» закрив схему, зрівнявши курс конвертації гривні за кордоном із курсом на чорному ринку.

Через UniCredit та OTP схема діяла довше — до середини і кінця жовтня відповідно, але через дію лімітів на зняття в розмірі 15 000 грн. за добу заробітки складали відповідно у 10 разів менше, ніж у випадку з «Приватбанком».

Більше того, банк OTP із 27 жовтня почав нараховувати на картки клієнтів, які працювали за описаною схемою, додаткову комісію — чітко до гривні, аби позбавити клієнтів усього заробітку за схемою.

Кажуть, дехто планує навіть судитися через це.

Хай там як, але описана СХЕМА вже назавжди ввійде в історію українських фінансових афер, коли звичайний громадянин зміг обійти систему (банки та державу) без будь-яких санкцій. Такий собі ідеальний «злочин» без кари.

Дмитро Тужанський, спеціально для «РІО»

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат