Суцільний контроль

Наталія Каралкіна 10.10.2014 13:40 СОЦІО

Касові апарати хочуть зробити обов’язковими для всіх продавців.


Без апаратів невдовзі можуть працювати хіба що стихійні продавці на базарах. Усе інше мають намір піддати суворій звітності завдяки касовим апаратам.

Для держави касові апарати або ж реєстратори звітних операцій мають безсумнівну користь — підприємці звітуватимуть до податкової віртуально, інформація з розрахункових пристроїв щодня надходитиме на сервер служби, крамницям не треба буде витрачати гроші на папір та зберігати 3 роки контрольні стрічки, як зараз, а податківцям простіше буде контролювати бізнесменів.

Для підприємців перспективи не такі радісні — встановлення апарата чи заміна старого коштує чимало грошей, модем для передачі даних може не працювати через відсутність Інтернету та й взагалі, для чого стільки контролю, треба ж на щось жити. Підприємці стають заручниками ситуації: подання звітів у електронній формі є обов’язковою для всіх нормою, а штрафи за те, що не звітуватимуть до податкової у електронному вигляді, становлять десять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 170 гривень. Однак при підключенні модема заплатити доведеться не тільки за нього, а й за процедуру введення в експлуатацію, що в сукупності може вилитися у значно більшу суму, ніж 80 гривень.

Відповідно до п. 7 ст. 3 Закону № 265 з 1 січня 2013 року суб’єкти господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій, повинні подавати до органів доходів і зборів по дротових або бездротових каналах зв’язку контрольно-звітну інформацію.

За даними Міністерства доходів і зборів, підприємці мають можливість подавати звітність в електронній формі до сервера податкової як шляхом придбання нової касової техніки, так і шляхом приєднання до вже існуючої техніки відповідних модемів для передачі даних. Орієнтовна вартість модуля, який буде реалізовуватися НБУ, становить 80 гривень, — пояснювали у відомстві. Після цього всім підприємцям потрібно було здійснити заміну старих касових апаратів на нові.

150 тис. підприємців повинні або змінити всі свої 280 тис. касових апаратів, або вставити в них спеціальний чип для онлайнової передачі даних у податкову. Крім того за підтримку нової системи доведеться щомісяця платити близько 100 гривень за кожен апарат, повідомляє ZN.UA. Видання дізналося, що на поставках нового обладнання зароблять виробники апаратів, на щомісячній підтримці — дві певні Нацбанком приватні структури — АТ «Українська національна розрахункова картка» («УкрКарт») і ТОВ «Інтерплат». Останні будуть забирати з 100 гривень не менше 30 гривень своєї частки. Обсяг цього ринку становить 28 млн. гривень на місяць (280 тис. апаратів по 100 гривень).

Після того, як з’явилися умови для заміни старих апаратів на нові, підприємцям встановили терміни — до 1 липня 2013 року. Однак штрафувати довелося би чимало, оскільки надто швидкі зміни були заплановані. Тому Рада відклала на півроку штрафи підприємцям, які не встигли встановити нові реєстратори розрахункових операцій — до 1 січня 2014 року. Очевидно, після того, як і ця дата минула, вирішили не вдаватися до штрафів, але знову ж таки заговорили про обов’язковість касових апаратів.

У жовтні Державна фіскальна служба України заявила, що пропонуватиме уряду запровадити обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій для роздрібних продажів. «Ми виступаємо за впровадження застосування касових операцій для роздрібних продажів. Щодо цього питання наша позиція повністю збігається з вимогами бізнесу, представники якого неодноразово про це наголошували під час наших зустрічей. Винятком будуть тільки підприємці, які здійснюють діяльність у І групі спрощеної системи оподаткування, тобто ті, хто працюють на ринках та займаються виїзною торгівлею», — підкреслив Ігор Білоус, голова ДФС України. Застосування реєстраторів розрахункових операцій дозволить обліковувати ті кошти, які раніше були «у тіні», повідомляє прес-служба Державної фіскальної служби України. Всі ці дії мають сприяти податковій реформі, яка давно на часі в Україні.

До Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій включено 105 моделей касових апаратів. Платники можуть обрати найбільш оптимальну для себе нову модель техніки або модернізувати ту, яка вже використовується у роботі, приєднавши до неї відповідний модем, повідомляє офіційний сайт Державної фіксальної служби України.

Ще влітку Міністерство інфраструктури пропонувало встановити касові апарати в автобусах і маршрутках. За словами міністра інфраструктури Максима Бурбака, після запровадження касових апаратів, а також системи допуску до роботи на ринку перевезень зникне поділ на легалів і нелегалів, відпадуть й інші питання, порушені перевізниками — буде знято обмеження на виконання міжобласних рейсів та відмінено конкурси на право їх виконання.

Зрозуміло, що ніяких касових апаратів у маршрутках ніхто не бачив. На Закарпатті, навіть в Ужгороді, вистачає закладів торгівлі, де досі не можна розрахуватися карткою. У місцевих служб таксі теж немає касових апаратів, а в багатьох навіть лічильників. Підприємці не горять бажанням ставати сумлінними платниками податків, бо давно вже не вірять у сумлінність держави. Та якщо ми вже зібралися у Європу, то варто знаходити консенсус, і, врешті, встановлювати касові апарати у своїх торгових точках, а заодно й припинити обманювати споживача, «накидуючи» по кілька гривень до справжньої суми.

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат