Тепер українці зможуть друкувати почерком Кобзаря

Евеліна Гурницька 19.09.2014 19:20 СОЦІО

На Форумі видавців у Львові представили шрифт, який відтворює почерк генія Шевченка.


З нагоди 200-річчя з дня народження українського генія, славетного письменника і художника Тараса Шевченка «Київстар» створив унікальний шрифт Kobzar KS, який цілком відтворює почерк Кобзаря. Його також представили на Форумі видавців у Львові.

Основа для створення шрифту — факсимільне видання рукописної збірки творів «Три літа», що зберігається в архівах інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка. Дизайнери оцифрували збірку та провели необхідну творчу обробку матеріалу, щоб створити шрифт, який би відповідав сучасним технічним вимогам і був би максимально автентичним до справжнього почерку Кобзаря.

У результаті було отримано шрифт з усіма необхідними елементами сучасного цифрового дизайну. В ньому присутні латинські та кириличні літери, підтримується близько 100 мов, є власні цифри, пунктуаційні та математичні знаки і дроби, інтегровано лігатури та орнаменти, а також передбачено по кілька форм одних і тих самих літер. Така внутрішня багатоманітність шрифту створює широкі можливості для творчості та комунікації, додає зворушливості й виразності текстам.

Дізнатися більше про шрифт та випробувати його можливості можна на сайті kobzar.kyivstar.ua. Для користувачів доступні безкоштовне завантаження шрифту для власного використання, конструктор постерів і принтів для футболок, а також онлайн-форма для написання листа другові шрифтом Kobzar KS.

«Створення шрифту Kobzar KS — справді унікальна подія в історії української культури, аналогів якій не існує. Використовуючи автентичний почерк однієї з найвидатніших постатей української культури та історії, українці у всьому світі мають можливість вшанувати свою національну ідентичність, висловити любов до батьківщини та підкреслити свою належність до українського народу», — зазначає міністр культури України Євген Нищук.

Проект, ініційований компанією «Київстар», є загальнонаціональним і реалізується за підтримки Міністерства культури України та Національного музею Тараса Шевченка. Авторами шрифту стали видатні українські шрифтові та графічні дизайнери Дмитро Растворцев, Лук’ян Турецький і Геннадій Заречнюк.

«Це перший подібний проект у шрифтовому мистецтві України. До цього не було практики оцифровування почерків відомих українців та створення на їх основі шрифтів. Я радий, що цей проект зацікавив не тільки нас як дизайнерів, але й компанію «Київстар», яка підтримала нас. Цей процес був тривалим, затратним у плані часу та ресурсів, адже це складний процес, бо є почерк, а є шрифт», — зазначає шрифтовий дизайнер, розробник шрифту Лук’ян Турецький.

Всього за три дні з моменту запуску сайта kobzar.kyivstar.ua його відвідали 16 113 користувачів, які загалом створили 1890 постерів, 1362 принти для футболок, а також написали своїм друзям та близьким 895 листів почерком Шевченка.

Евеліна Гурницька

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат