Єдиний у світі кримськотатарський театр показав закарпатцям сторічну оперету

Наталія Каралкіна 06.06.2014 13:08 СОЦІО

Але чим обернеться для них поїздка на Західну Україну, не знають.

Азербайджанську виставу привіз на Закарпаття Кримськотатарський академічний музично-драматичний театр саме напередодні 70-ї річниці депортації, яку російський окупант цього року свят-кувати заборонив. Оперету «Аршин Мал Алан» у зв’язку з подіями і приїздом на Західну Україну спеціально переклали українською мовою.

Авторство комедії належить Узеїру Гаджибекову, який написав її 1913 року, вона стала його останнім і найпопулярнішим твором.

Словосполучення «Аршин Мал Алан» колись вигукували вуличні продавці тканин. Навколо професії вуличного продавця зав’язується і сюжет. За східними звичаями, молодята не знають одне одного до весілля, одружуються з волі батьків. Головний герой оперети вирішує змінити цей підхід і завдяки хитрощам, переодягнувшись у продавця, знайомиться з дівчиною, на якій хоче одружитися. Однак на шляху молодят виникають соціальны перешкоди, адже юнак приховує своє багатство і видає себе за простого торговця. Та й загалом у виставі всім доводиться шукати собі пару. Тож у кульмінації на сцені справляють весілля одразу чотири подружжя.

У комедії багато танців, виразних і багатозначних вокальних партій, хоча й не перекладених українською. Загалом яскрава й харизматична гра акторів відтворює культуру народу, зовсім незнайомого Закарпаттю. Перед тим, як показати виставу в Закарпатському обласному державному українському музично-драматичному театрі імені братів Шерегіїв, кримські татари взяли участь у фестивалі Етнодіасфера в Мукачеві. Обидва театри прийняли гостей повними залами.

Кримськотатарський академічний музично-драматичний театр працює у багатьох жанрах, часто гастролює, однак цього року за кордон поїхати не вдасться. Зізнаються, що про майбутнє сьогодні не думають, не знають навіть, чим обернеться для них поїздка на Закарпаття. Хоча тут відчувають себе наче вдома.

В Ужгороді кримськотатарські театрали побували вперше і водночас місто стало останнім у гастрольній програмі. До 70-ї річниці депортації татар запланували бути вдома, тому скасували гастролі Західною Україною.

У кримських татар майже 50 років не було драматургії. Сьогодні грають узбецькі, азербайджанські, турецькі вистави, оскільки ментальність п’єс дуже близька. До війни було чимало п’єс зі світової класики, перекладених кримськотатарською, але всі крім двох були спалені, розповідає Білял Білялов, керівник театру, голова управління Кримського відділу Союзу театральних діячів України, президент Кримського центру Міжнародного інституту театру (ЮНЕСКО). Тому режисер-постановник «Аршин Мал Алан» Рінат Бекташев уже сам пише п’єси для кримськотатарського театру.

Як працювати в сучасних умовах окупації, митці поки що не уявляють. Росія після анексії вимагає від них лояльності, але в колективу бажання співпрацювати з завойовниками не виникає. Кримських школярів сьогодні змушують зранку співати російський гімн. І діти приходять у школу пізніше, аби не робити цього. Вони радикальніше налаштовані, ніж старше покоління, не хочуть жити в концтаборі, зазначають кримські татари. Попросили привезти з гастролей український прапор.

Сьогодні в Криму проживає 14 % кримських татар із 95 %, які жили тут до трьох депортацій. На півострові функціонують 598 шкіл, 14 із яких кримськотатарські й 4 українські. Митці вважають, що Україна ніколи не займалася Кримом. Чимало тамтешніх мешканців не знають, що таке Європа, і тому не розуміють прагнення українців. Коли відключили українські телеканали, кримчани, які розуміють суть анексії, почали перелаштовувати супутникові тарілки, аби бачити справжні новини. Однак ситуація має історичні передумови, вважає корінний народ Криму. Україна 20 років тому дістала незалежність, яку по суті подарували, а її потрібно здобувати, бо тоді вона цінується. Тому кримськотатарські театральні митці переконані, що боротьба за незалежність сьогодні тільки починається.

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат