В Ужгороді немає де хоронити покійників

06.06.2014 12:53 РАТУША

Замість піару влада повинна звернути увагу на вирішення нагальних проблем.


Упродовж останніх років кладовище «Барвінок» вважається таким, що на 100 % вичерпало свої територіальні можливості, зараз там почивають близько 30 тис. ужгородців. З дев’яти розташованих у межах міста кладовищ практично всі закриті.

Про новий цвинтар в Ужгороді почали говорити ще два роки тому і вже наприкінці 2012-го він мав функціонувати. Принаймні це обіцяв тодішній мер Віктор Погорєлов. Цвинтар мали розташувати неподалік українсько-словацького кордону поряд із вантажною митницею на площі близько 15 гектарів. Кладовища мало вистачити на 25 років. Як запевняла влада, погодження Комітету лісового господарства України отримане, а супровідні й підготовчі процедури ведуться.

Щодо території розташування майбутнього цвинтаря, то вона, згідно з проектом, проходить зі заходу по червоній лінії вул. Собранецької, зі сходу та півночі територія обмежена дорогою, яка веде до пункту пропуску «Ужгород» для вантажних автомобілів, із південного боку — дорогою міжнародного значення. Тобто територія кладовища розташована в районі Міжнародного автомобільного пункту пропуску «Ужгород» між об’їзною дорогою і вантажним терміналом.

Загальна площа кладовища, згідно з проектом, складає 21,15 га. Територія поділена на зони: вхідну, адміністративну, господарську та зону поховань, яка має бути в центральній та північно-східній частинах. У південній частині передбачено адміністративну та господарську зони, в західній частині — зелені насадження.

До кладовища заплановано два в’їзди, центральний — із півдня по запроектованій дорозі, яка сполучена з об’їзною дорогою, додатковий — у північно-східній частині. Перед в’їздом, згідно з проектом, передбачено автостоянку й зупинку громадського транспорту.

Зведення нового цвинтаря регламентувалося «Програмою організації та обслуговування кладовища в районі Міжнародного автомобільного пропуску «Ужгород»   на 2013—2016 роки». Програму ухвалила сесія міськради 28 грудня 2012 року.

Попередній загальний бюджет будівництва нового кладовища було визначено на рівні близько 22 млн. грн. Передбачається, що воно діятиме 20—25 років із розрахунку 15 тис. поховань.
У червні минулого року в мерії звітували про початок роботи над проектом першої черги нового міського кладовища, обіцяючи, що вже восени він має запрацювати і зможе проводити поховання. У міській раді визнавали, що через брак часу питання створення нового міського кладовища необхідно вирішувати оперативно, й запевняли, що на 95 % уже готовий проект під’їзної дороги до цвинтаря і його ось-ось передадуть на експертизу... Готовий попередній геологічний висновок, а передпроектну пропозицію вивчають відповідні контролюючі служби на відповідність її всім будівельним вимогам.

Щодо власне земельної ділянки, то вона виділена з земель запасу міста і має площу 1,75 га, а також збиралися вилучити від ДП «Ужгородське лісове господарство» 16,5 га. Реалізувати програму планувалося у дві черги: спочатку збудувати на міській землі, а потім на землі, вилученій від лісівників. Першу чергу, як буває зазвичай, гальмувала погода...

З часом інформування про будівництво цвинтаря звелося нанівець, настали революційні часи, які змели попередників, і до керма стала нова тимчасова влада. За останні місяці жодних тем про ситуацію навколо нового кладовища не порушувалося. Влада більше зосереджена на темі роздачі землі «під своїх», а також власному самопіарі. Натомість ситуація з похованнями в місті близька до критичної.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат