Гроші на мінералці

22.02.2013 14:05 СОЦІО

Допоки підприємці продають «Шаянську», сам курорт потерпає від її нестачі та низького рівня мінералізації.


Вже звично вважати мінеральну воду чи не панацеєю від окремих захворювань, однак не факт, що сьогодні можна бути впевненим у якості нашої мінеральної води, ступені її мінералізації. Йдеться про закарпатські води, власне, про популярну «Шаянську». До редакції «РІО» надійшов лист від автора, який побажав, аби його ім’я в газеті не згадували. Він пише, що мінералізація саме «Шаянської» вже 2 роки не відповідає Державному стандарту України, а саму воду видобувають понад норму для приватних підприємств і на шкоду відомому лікувальному курорту «Шаян».

За словами читача, ДП «Cанаторій «Шаян» передав до ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» відомості про постачання природних лікувальних ресурсів (мінеральна вода «Шаянська»). Згідно з цим документом, у 2013 році для розподілу прийнято 28 101,5 куб. м. З них на бальнеологічні потреби санаторно-курортних закладів заплановано 4 001,5 куб.
м, а на реалізацію під розлив пляшкової води виділено 24 000 куб. м через торгового посередника за ціною 150 грн./куб.м. При цьому в розподіл не включено потреби санаторію «Шаян» — 30 куб. м на бальнеологічні цілі на добу, що складає 10 950 куб. м — та потреби приватного підприємця, який використовує інфраструктуру санаторію для продажу за готівку мінеральної води населенню і малому бізнесу у вторинну тару.

«Вода має тривалий час накопичуватися, мінералізуватися, а вже потім видобуватися. Фактично у 2013 році буде розподілено не 28 101,5 куб. м, як йдеться в документі, а 43 800 куб. м, що на 26,5 % більше, ніж було виділено у 2011 році, й на 48,5 % більше, ніж виділили води у 2012 році, — зазначає читач. — Висновок — посадові особи, що надіслали «Відомості про постачання природних ресурсів», підготували недостовірні дані, які завдадуть шкоди рівню мінералізації води «Шаянська».

При цьому посадовець санаторію самостійно розподіляє воду серед конкретних комерційних підприємств у обсязі 80 куб. м.

ОСНОВНИЙ ЛІКУВАЛЬНИЙ ЕЛЕМЕНТ «ШАЯНСЬКОЇ» ВПАВ ДО МІНІМУМУ

Факт, що мінеральна вода вже давно не та, має підтвердження від ДП «Гідрогеологічна режимно-експлуатаційна станція». Вони надіслали звернення до головного лікаря санаторію «Шаян». Такий документ редакція «РІО» має у своєму розпорядженні.

«У результаті аналізу динамічних характеристик свердловини № 242д Шаянського родовища за 2011 рік та І квартал 2012 року виявлено зниження якісних характеристик хімічного складу мінеральної води. Середньорічний дебіт свердловини за 2011 рік склав 107 куб. м за добу при домінуючих протягом року добових відборах 150—165 куб. м за добу, — йдеться у зверненні. — При таких кількостях відібраної води відбувається зниження встановлених кондицій мінеральної води згідно з ДСТУ 878-93 та бальнеологічним висновком. А сама загальна мінералізація становить менше 2,5 г/куб. дм, вміст гідрокарбонатів — менше 1,5 г/куб. дм. Не відповідає нормам ДСТУ 878-93 вміст іонів, кальцію, хлору».

За даними станції, до нижніх граничних значень падає вміст метакремнієвої кислоти — основного лікувального елемента «Шаянської». Згідно з аналізом річного режиму експлуатації свердловини, зменшення складових елементів хімічного складу води пов’язане з надто високим добовим водовідбором зі свердловини. Відтак фахівці рекомендували керівництву «Шаяну» знизити щодобовий видобуток води зі свердловини № 242д Шаянського родовища, аби призупинити падіння показників.

Вочевидь передовсім варто таки дбати про мінеральну воду для курорту, задля якої до «Шаяну» приїздять багато охочих оздоровитися, і не допускати або ж взагалі припинити відпускання води в цистерни за територію Хустського району.

ДЕПУТАТИ ОБМЕЖИЛИ ВІДБІР «ШАЯНСЬКОЇ» ЗАДЛЯ ЗДОРОВ’Я І ЕКОНОМІКИ

До речі, ще в серпні 2012 року Хустська районна рада вирішила обмежити відбір мінеральної води з Шаянського родовища. Відповідне рішення ухвалили на сесії депутати Хустської районної ради, мотивувавши його зміною хімічного складу і зменшенням мінералізації води через багаторічну експлуатацію свердловини — писав сайт «Закарпаття онлайн». Як розповів у коментарі кореспондентові Інтернет-видання начальник управління економіки Хустської РДА Володимир Лендєл, наразі доцільно зберегти мінеральну воду Шаянського родовища «для бальнеології і як санаторно-курортну, зменшивши її розлив у пляшки». У першу чергу через зміну її якісного складу і мінералізації.

«Ще минулого року експертиза показала: якщо в 1963 році дебіт води складав 251 куб. м за добу, то сьогодні відбір зменшився до 165 кубів. Крім того, експерти вказують на те, що мінералізація води не відповідає стандартам і продовжує знижуватися: через постійну експлуатацію свердловини йде її виснаження. Тому спеціалісти рекомендують зменшити відбір води, щоб вона збагатилася» , — розповів Володимир Лендєл.

Також ще влітку чиновник наголосив і на економічній доцільності «перерозподілу» використання мінеральної води з Шаянського родовища: «На базі унікального Шаянського родовища ще з 60-х років минулого століття розвинулася досить потужна санаторно-курортна інфраструктура. Ми порахували, що останні два роки зі 100 кубів, відібраних зі свердловини, на курортологію йде тільки 20 %, інші ж 80 % припадають на розлив. А от надходження в бюджет навпаки: 80 % надходить від санаторіїв і лише 20 % — від розливу. Тому навіть економічно доцільніше зберегти цю воду як лікувальну для санаторно-курортної галузі й бальнеології».

При цьому поінформований читач «РІО» наполягає, спекуляція на воді з боку керівництва курорту триває, тож «мінералка» у великих кількостях й далі перепадає підприємцям...

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат