Кожна українка   має народити   троє-четверо дітей

22.02.2013 13:04 СОЦІО

В Україні триває демографічна криза. Станом на кінець 2012 року населення України становило 45 мільйонів 553 тисячі осіб, що на 80,6 тисячі менше, ніж роком раніше. Про це повідомила Державна служба статистики.

При цьому, згідно з інформацією, населення міст України залишилося майже незмінним — скорочення чисельності припало на сільське населення, яке за підсумками року склало 14 мільйонів174,4 тисячі осіб.

Всього в минулому році в Україні народилися 520 700 осіб, померли 663 100 осіб, разом природний спад населення склав 142 400 осіб.

При цьому в минулому році був зафіксований міграційний приріст у розмірі 61 800 осіб: до України в’їхали 76 400 осіб, залишили країну 14 500 осіб.

За 2012 р. зросло населення в 11 з 27 регіонів України. Але здебільшого за рахунок мігрантів, бо природний приріст у минулому році був лише в 6 регіонах (Волинській, Рівненській, Закарпатській, Івано-Франківській, Чернівецькій областях та в Києві).

Рекордсменом із падіння чисельності населення, як і раніше, є Чернігівська область —10,7 тисячі осіб, або 9,2 % природного спаду. У межах 6—7 % відбулося природне скорочення населення в Сумській, Полтавській, Черкаській, Донецькій та Луганській областях, при цьому Донецька область завдяки загальній чисельності традиційно стала рекордсменом із абсолютного скорочення чисельності населення — на 27,7 тисячі осіб.

Максимальний природний приріст населення зафіксовано у Рівненській і Закарпатській областях (3,5 % та 3,3 % відповідно), в абсолютних цифрах — у Києві (на 6 тисяч осіб, або 2,2 %).

Раніше повідомлялося, що у вересні 2012 року населення України вперше за 19 років зросло. Загальний приріст за той місяць склав лише 177 осіб. Але ж це був приріст, що додавав оптимізму, адже до цього з 1993 року кількість українців зменшувалася з місяця в місяць. У жовтні приріст був ще значнішим — на 3020 осіб (міграційний приріст — 9682 особи), проте в листопаді чисельність населення України знову скоротилася, в грудні теж мали скорочення чисельності.

Що потрібно зробити владі, щоб зупини скорочення чисельності населення? До речі, це доволі гостра проблема і для всієї Європи. Не дарма останнім часом деякі європейські країни стають лояльними до інтелектуальної міграції. Або, до прикладу, наші сусіди щедро роздають свої паспорти українцям. Дехто вдається до матеріальної стимуляції жінок за народження дітей, але це не зовсім ефективний метод. Занадто активно цим користуються люди з соціального суспільного дна — наркомани та алкоголіки, тож неважко спрогнозувати майбутнє цих дітей. Або подивіться, який контингент наразі в пологових будинках. Здебільшого ромки. Не рідко можна бачити, як молода ромка з маленьким немовлям на руках уже знову вагітна. Народження в ромів покладено ледь не на конвеєр. Звичайно, соціальні служби подеколи перевіряють, як використовуються кошти, надані державою за народження дитини, але чи багато співробітників соціальних служб навідувалися в мазанки ромів десь у їхніх таборах?

Є позитив у тому, що в Україні спостерігається позитивна динаміка зниження кількості абортів. Якщо в 1995 році жінки зробили 715 тис. абортів, то в 2011-му — 156 тис. У структурі абортів майже 65 % — це небажана вагітність, аборти, проведені за бажанням жінки. На жаль, щорічно близько 100 дівчаток 10—14 років у Україні роблять аборти, а у віці 15—17 років таких є 2 тис., 7 тис. дівчаток-підлітків цієї вікової групи народжують.

Крім того, за інформацією МОЗ, кожна українка повинна би народити троє-четверо дітей, щоб зберегти національну демографію. «Для того щоб ми мали сьогодні відтворення населення і зберегли ту ситуацію, яка існує на сьогодні щодо кількості населення, потрібно, щоб кожна наша жінка сьогодні народжувала троє-четверо дітей», — повідомили в МОЗ.

До речі, за даними ООН, Україна — світовий лідер за темпами скорочення міського населення. Дніпропетровськ — місто світу, що найшвидше вимирає. До 2025 року значно скоротиться населення ще трьох міст Східної України.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат