Хто робить добро   на Миколая — послідовник   Ісуса Христа

Наталія Каралкіна 21.12.2013 18:03 СОЦІО

Свято є символом благочинності і має приносити не тільки матеріальні подарунки.


Найбажаніший гість завітав цього тижня до маленьких закарпатців. У ніч на 19 грудня Святий Миколай поставив у чобітки слухняній малечі подарунки. З кожним роком він щедріший і до тих, хто позбавлений батьківського тепла — вихованців дитбудиків. Ще з листопада в області тривають благодійні акції, під час яких збирають кошти для діток, більшість із яких знають про маму і тата лише з розповідей. Миколай приязний і до дорослих. Хто, як не він, розтоплює в серцях лід байдужості, дарує шанс змінити ставлення до ближнього, подарувати щось і бажано не тільки матеріальне.

Батьки Святого Миколая, який народився у грецькому місті Патри близько 270 р. н. е., звісно, не сподівалися, що з їхньої єдиної дитини виросте найвідоміший благодійник християнства. Ставши єпископом у м. Міри, був добрим і щедрим управителем своєї Церкви. Згідно з переказом, Миколай особисто подався до імператора Костянтина просити помилування для трьох юнаків, засуджених на смерть. Під час чергової епідемії допомагав хворим, незважаючи на ризик для свого здоров’я. Своїм милосердям заслужив винагороду в Бога — благодать творіння чудес. Після смерті його було визнано святим, а мощі 1087 р. перенесено у м. Барі, що в Італії. Тож з того часу в день Ангела Миколая — 19 грудня — ми згадуємо Чудотворця.

«Святий є уособленням щедрості. Протягом усього життя він ніс той вогонь Ісуса Христа, допомагав людям, які мали в чомусь потребу. Це могло бути й щось нематеріальне, наприклад, добре слово. Християни бережуть пам’ять про Святого Миколая, який був істинним послідовником Ісуса Христа. Він на власному прикладі показував, що треба робити добро повсякчасно», — розповідає настоятель храму Різдва Богородиці у Дравцях Павло Фіцай.

Сьогодні Миколая вшановують із двох причин: по-перше, Святий приносить дітям подарунки, тобто він є символом дитинства, по-друге, Миколай оберігає подорожуючих, захищає їх від негод. З погляду релігії він є заступником мало не в усіх потребах: покровителем дітей, дівчат, незаміжніх, наречених, самотніх жінок, рибалок, мореплавців, пекарів, кондитерів, бондарів, мельників, ув’язнених, нотаріусів, паломників тощо.

Отець Павло зазначає, що для християн Миколай є уособленням добра, підтвердженням того, що звичайна людина може і повинна робити добро: «Люди, які роблять хороші справи в День Святого Миколая, є не тільки його послідовниками, а й послідовниками Ісуса Христа. Звичайно, добро потрібно робити не тільки цього дня, а й цілий рік. Людина має бути відкрита для добрих справ, має чути тих, хто потребує любові, допомоги».

Новорічно-різдвяні аксесуари так і просяться до рук із настанням свят. Діти також змагаються між собою на кращий подарунок від Миколая. Однак комерціалізувати свято не варто, а подарунки потрібно дарувати не тільки 19 грудня. «Коли ми робимо добро, воно завжди несе в собі любов. Господь каже нам робити добро. Тому Святий Миколай допомагає, несе добро людям, а саме свято є теплим нагадуванням про те, що людина покликана робити добро. Вона щаслива, коли віддає, коли дарує. Натомість інші щасливі з того, що отримують. Бо це покликання людини — робити добро. Треба пам’ятати, що ми є тим знаряддям добра в руках Божих, що Господь через нас допомагає іншим людям. Тому ми мусимо бути відкриті до такої співпраці», — пояснює настоятель храму Різдва Богородиці.

На Закарпатті свято Миколая — можливість відвідати сиротинці, зібрати для діток подарунки й віддати хоча би частинку тепла тим, хто цього потребує. 19 грудня, а також на вихідних до малечі поїхало чимало волонтерів, якими є різні за віком і статтю люди.

Релігійна спільнота Хрестовоздвиженського кафедрального собору цього року вирішила йти не в дитячий будинок, а в обласну лікарню. Оскільки до дітей у це свято більша увага, і чимало молоді організовує поїздки до сиротинців, учасники спільноти завітали до людей, що перебувають на лікарняних ліжках у свято Миколая.

Святий Миколай є і передвісником Новорічних свят. Тож із 19 грудня можна колядувати. І хоч святкувати зимову декаду розпочинаємо з настанням посту, саме Святий Миколай є першим кроком до того, що в життя християн приходять спасіння, мир і спокій, пояснює отець Павло. Є сподівання, що ці відчуття триватимуть набагато довше Нового року, Різдва чи Водохреща. Адже хороші справи не мають відповідних днів у календарі, бо добрим бути так легко і так потрібно.

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат