Під тиском громади депутати погодилися голосувати відкрито, але до страйку Ужгород не приєднався

07.12.2013 14:25 РАТУША

У понеділок 2 грудня депутати Ужгородської міської ради зібралися на позачергове засідання, на проведенні якого ще 26 листопада наполягала частина депутатів.

Сесійну залу заповнили сотні студентів-мітингарів із пл. Театральної, залишалося невідомим, чи збереться необхідний кворум, а присутні висловлювали побоювання, чи під цей відповідальний момент не «захворів», власне, сам міський голова.

Ще ніколи, здається, за останні двадцять років Гімн України не звучав у сесійній залі так піднесено, як цього разу, підтриманий сотнями молодих голосів. Оскільки тут зібралася міська громада, її молоді представники, це була якісно інша сесія, а у багатьох присутніх нові відчуття: ця молодь покликана збудувати громадянське суспільство і контролюватиме нинішню безконтрольну владу.

Щодо єдиного питання порядку денного сесії — звернення з приводу провалу владою курсу на євроінтеграцію і кривавого розгулу «Беркута» в Києві — окремі депутати висловили свої претензії: «стурбовані» вимагалося замінити на «різко засуджуємо», а також чітко адресувати саме звернення, чого у першому варіанті зроблено не було, мерові порекомендували вийти з ПР, аби уникнути майбутньої люстрації, приєднати Ужгород до загальноукраїнського страйку, а перший поверх мерії передати в користування мітингувальникам. І головне — до порядку денного внесли питання про відкрите голосування депутатів, до якого наразі мав доступ тільки міський голова.

Для вироблення остаточного варіанта звернення депутати створили погоджувальну раду з представників фракцій, яка досить довго у малій залі засідань узгоджувала звернення. По закінченні оголошеної перерви студенти тричі скандували: «Рі-ше-ння!», чим вочевидь нервували міського голову.

Після перерви депутати зареєструвалися знову. За підтримку страйку аж до відставки уряду й президента висловилися тільки півтора десятка депутатів, на що студенти прореагували обуреним «Ганьба!» й пообіцяли не випускати нікого, доки питання не будуть проголосовані у відкритому режимі, а міський голова зауважив: «Інфраструктура міста повинна працювати у звичному режимі».

Узгоджене звернення до президента, парламенту і генпрокурора депутати підтримали більшістю голосів і під схваленння студентів. А також ухвалили рішення щодо відкритості голосувань, що стало чи не найголовнішим досягненням громади, отриманим останнім часом спільно з демократично налаштованими депутатами. Як відомо, це питання залишалося відкритим тривалий час, але ніяк не могло вирішитися. Відтак його вирішення матиме вплив на наступних виборах і на зміцнення місцевого самоврядування загалом.

Уже наступного дня після сесії прес-служба Ужгородської міської ради поширила звернення міського голови Ужгорода Віктора Погорєлова до мешканців міста. У ньому зокрема Віктор Погорєлов закликав ужгородців бути мудрими, виваженими і толерантними. Він також звернувся до підприємців із проханням допомагати студентам-страйкарям, насамперед безкоштовно пригощати молодь гарячими напоями, бутербродами, впускати страйкарів до теплих приміщень. «Погрітися, зарядити телефон, скористатися wi-fi-доступом до Інтернету чи просто туалетом — прошу вас не відмовляти у таких потребах студентам. Надворі зима, вночі мороз, а молоді люди знову ночували на площі. Давайте разом постараємося зробити все, щоб наші діти під час страйку, не дай Боже, не захворіли», сказав мер. Він звернувся до міліціонерів, аби ті оберігали їх від провокаторів, а медиків попросив вчасно надавати допомогу, якщо вона знадобиться. Зі свого боку, запевнив міський голова, він забезпечить порядок у місті.

Перші акції протесту студентів почалися ще минулого вівторка і з того часу Театральна площа стала місцем мітингів і мирних демонстрацій, а також нічних чергувань.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат