Найбільше хабарів закарпатці   дають медикам

30.11.2013 10:07 СОЦІО

Чи не найбільше зло, яке нам дісталося від совка — корупція. Бо у нас «без бумажкі ти — какашка», а щоб отримати «бумажку», то треба «підмазати» навіть найпримітивнішому чиновнику.


За рівнем індексу сприйняття корупції Transparency International Україна займає 144-те місце в світі, ділячи його з такими країнами, як Сирія, Конго і Камерун ( Росія — на 133-му разом із Казахстаном, Іраном і Гондурасом). І боротися з хабарництвом ми також не вміємо, бо, згідно з Worldwide Governance Indicators Світового банку, за здатністю до приборкання корупції Україна входить до найслабших країн.

Приклади хабарництва українських чиновників різноманітні. Найбільший з виявлених правоохоронними органами у 2012 році хабарів дорівнював 11 млн. доларів. Хабарами корупція чиновників зовсім не обмежується. За оцінками Служби безпеки України (СБУ), збитки від однієї тільки корупції при державних закупівлях рівні 35—52 млрд. гривень, тобто близько 10—15 %
усіх витрат держбюджету.

Теоретично проблема хабарництва вирішується шляхом підвищення традиційно низьких заробітних плат чиновників і поліпшення контролю їхньої діяльності. Проблеми розкрадань і махінацій — шляхом підвищення прозорості держуправління і того ж поліпшення контролю. У нас цього немає. У нас функціонує потужна машина видоювання бюджету за такою схемою: якась корумпована група впливу володіє значним контролем над державним апаратом аж до здатності створювати для себе з його допомогою додаткові (і дуже масштабні) джерела отримання ренти з економіки. Врешті-решт держбюджет служить тут лише посередником, що вилучає з допомогою податків гроші у тих, хто заробляє їх продуктивною діяльністю, і перерозподіляє на користь не зайнятих нічим продуктивним корупціонерам.

РЕЙТИНГ «ХЛІБНИХ ПОСАД» У ЗАКАРПАТ¬СЬКИХ СЕЛАХ

Але хочеться звернути увагу не тільки на крупномасштабні корупційні схеми, а на менш дрібне хабарництво. Тобто на ті випадки, коли наші люди заносять конверти чиновникам фактично за те, що ті чиновники мали би робити згідно зі своїми прямими обов’язками. Нещодавно Закарпатське рейтингове агентство провело соціологічне опитування по всій області стосовно хабарництва. Як виявилося, найбільшим сегментом у структурі хабарництва (від загальної суми хабарів) є медицина — 37,3 %, потім йде об’єднана структура митниця-податкова — 17 %, по 10,9 % мають освіта та органи місцевого самоврядування і лише потім міліція, ДАІ, суди та прокуратура.

Як прокоментував керівник Закарпатського рейтингового агентства Артур Шерегій: «У ході опитування , проведеного в жовтні, нами було виявлено рівень побутової примусової корупції в Закарпатській області. Відразу хочу відзначити, що не всі нелегальні виплати оцінюються населенням як хабар. У разі, якщо корупційні виплати не носять характер вимагання, тобто люди самі готові заплатити за те, щоб чиновник «закрив очі» на певні порушення, це не розцінюється ними як примусове давання хабара. Прикладом таких відносин може служити хабар за невивчений залік або іспит в університеті, хабар електрикові або газівникові, якщо дешевше «відкупитися», ніж виправляти некоректно проведені комунікації і т. ін.

Тому, хочу підкреслити, що ми фактично досліджували лише вимагання з боку чиновників і працівників різного роду контро¬люючих організацій по відношенню до населення.

Конкретні суми поки що не називаються, але зазначу, що навіть мінімальна оцінка обсягу побутової корупції в Закарпатській області в грошовому вираженні лише трохи менша за річний бюджет нашого регіону».

До речі, сайт «Нове Закарпаття» свого часу проаналізував ще один цікавий вид корупції — хабарі від «хлібних» посад у закарпатських селах. Звичайно, що лідирує тут голова села, який мало того, що має від шести до восьми тисяч гривень зарплати, ще отримає в конвертах невеличкі дивіденди від селян за різного роду довідки. Найтовстішим є конверт за вирішення земельних питань.

На другому місці після голови села, на думку сайта «Нове Закарпаття», йде посада директора школи. Бо окрім зарплати в 4—5 тисяч гривень, можна також влити в колектив кількох родичів, а за не родичів отримати «преміальні» в конверті. Візьміть також щоденні   пакети з їжею зі шкільної їдальні і «зекономлені» будматеріали при ремонтах.

Лише трохи менш «хлібною» в селах є посада завідувача дитячого садочка. «Незважаючи на те, що базова зарплата в 3,5—4 тисячі гривень, тут завжди можна оформити кількох людей, які за робочий стаж готові віддавати вам   свою зарплату. Крім того, ті 20—30 діточок, які будуть відвідувати ваш заклад, навряд чи піднімуть озброєний бунт, навіть якщо виявиться, що їхній добродійник щодня забирає собі додому по пакетику з їжею, зекономленою на обідах. Тож навіть у періоди затримки зарплати голодна смерть вам не загрожує», — пише сайт «Нове Закарпаття».

Замикає рейтинг посада завідуючого амбулаторією. Рівень зарплати — 4—5 тисяч гривень на місяць і плюс додаткові   бонуси — шоколадки та коньяки за зроблений укол чи виміряний тиск.  

ЯК РЕАГУВАТИ НА ХАБАРНИЦТВО

Корупція не була популярною темою серед влади та правоохоронців. Тільки нещодавно президент Янукович на зустрічі з інвесторами доволі різко висловився щодо цієї проблеми. Янукович зазначив, що вживатиме жорсткі рішення щодо чиновників, незалежно від їхнього політичного забарвлення, які зловживали повноваженнями і владою в особистих інтересах. Після цього правоохоронці почали активніше виловлювати хабарників і звітувати про виконану роботу в сфері корупції. Зокрема, обласна прокуратура заявила, що з початку року спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції складено та направлено до суду 60 протоколів про вчинення адміністративних корупційних правопорушень.

Серед осіб, яких притягнуто до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень 15 депутатів сільських, селищних, міських, районних рад, 4 — посадовці   місцевого самоврядування, 4 — службові особи охорони довкілля, 2 — працівники контролюючих органів, 1 — працівник міліції.

А тепер увага! Судами розглянуто за вказаний період 43 протоколи, за результатами розгляду яких: 34 правопорушника притягнуто до адмінвідповідальності у вигляді штрафів, 9 протоколів закрито. Ніхто за хабар не сидить! Така от боротьба.

Тема корупції розізлила вже і керівника краю Олександра Ледиду. Буквально цього тижня він піддав жорсткій критиці прояви корупції в державних установах та організаціях області під час розширеного засідання колегії ОДА.

«На жаль, в нашій області корупція є великою проблемою і   на сьогоднішній нараді я чітко сформулював завдання — всі відповідні відомства повинні докласти максимум зусиль для викорінення такого ганебного явища, як корупція. На жаль, корупція найбільше вкорінилася в медицині. Якщо вже людина звернулася до лікаря, значить у неї біда, і в стресовому стані люди готові віддати останнє, щоб врятувати своє здоров’я чи життя. І от деякі лікарі   безсоромно цим користується,забуваючи про клятву Гіппократа. І я із усією відповідальністю заявляю, що не допущу, щоб хтось спекулював на   біді закарпатців. Повірте, ми знайдемо способи і шляхи для викорінення цього зла і корупціонери будуть жорстко каратися», — заявив голова облдержадміністрації Олександр Ледида.

Уже найближчим часом керівник області пообіцяв створити спеціальну групу по боротьбі з корупцією і відкрити «гарячу» телефонну лінію. Але знову ж таки: хабарників будуть ловити, але чи будуть їх карати?

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат