Посол Словаччини Павол Гамжік: «Підписання Угоди про асоціацію   є необхідністю для вашої країни»

Людмила Федоришина 23.11.2013 10:35 СОЦІО

«За чашкою чаю» — новий формат ужгородських зустрічей дипломатів, науковців, бізнесменів, експертів, який проводить філіал Національного інституту стратегічних досліджень в Ужгороді, відбувся вдруге. Головним гостем неформальної зустрічі став Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Павол Гамжік.

Очікуваною була й одна з обговорених тем під час бесіди, враховуючи, що відбулася вона напередодні саміту у Вільнюсі, чимало висловлювань дипломата стосувалися саме питання підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. «Сподіваюся, що Угода про асоціацію буде підписана, принаймні Словаччина підтримує цей крок, але не можу говорити за ставлення всіх країн-членів Європейського Союзу. Наша країна пройшла той шлях, який тепер долає Україна, — констатував посол. — Нам теж було важко, на нас тиснули партнери, але через деякий час ми були їм вдячні за цей тиск, бо він приніс бажаний результат». Павол Гамжік також зазначив: «Підписання цієї угоди є необхідністю для вашої країни. Це стане історичним підписанням, яке позитивно вплине не лише на Україну, а й на всі країни пострадянського простору та розвиток Росії зокрема». Водночас Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні порадив: «Те, що вас пов’язує з Росією, ви повинні зберегти».

Стосовно підготовки України до підписання Угоди Павол Гамжік відзначив прогрес: «Я бачу прогрес. Звичайно, не все зроблено до підписання, але основні вимоги Україна виконала. Вам потрібна сильна вертикаль влади, і не важливо, хто її зробить. Єдине, що гальмує процес — питання стосовно Тимошенко. На мою думку, це помилка». Дипломат переконаний, Україні не слід зволікати з підписанням, а от ратифікацію можна відкласти до того часу, поки не владнаються всі питання.

Щодо побоювань українців стосовно росту цін після підписання Угоди, Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні прокоментував так: «Ціни — це питання ринку, а не Угоди про асоціацію. Якщо люди будуть у змозі платити більше, то ціни будуть зростати, а якщо ні, то ні, й асоціація тут ні до чого».

У розрізі питань, які стосувалися віз та візового режиму, пан П. Гамжік констатував: «Київ, Ужгород, Москва — лідери щодо кількості видачі віз словацькими консульствами сьогодні. Ми лібералізували процедуру видачі віз. Про це говорять зокрема і кількісні показники. Ці кроки, звичайно, не є безпідставними. Ми можемо розповідати, як у нас добре, але людям потрібно дати можливість самим це побачити».

У цьому році дипломатична місія Павола Гамжіка в Україні завершується, відтак дипломата попросили підсумувати пророблену роботу в Україні. «Серед того, що вдалося зробити за 5 років на посаді — зміцнити хороший рівень відносин. Раніше ваші політики чомусь дивилися на Європу, не помічаючи нас, хоча ми завжди були ближчі й зрозуміліші вам як країні, ніж, до прикладу, Німеччина чи Франція. Також вдалося розробити концепцію роботи, раніше її теж не було. Виокремлю також економічні зв’язки — спільні українсько-словацькі підприємства та їхню роботу по всій Україні, — констатував дипломат. — Візові відносини, зокрема лібералізація видачі віз. Рівень політичних стосунків теж покращився. Перебуваючи на посаді посла, я поставив перед собою завдання: зв’язати всіх між собою — президентів наших країн, міністрів тощо». Також Павол Гамжік зізнався, що згадуватиме роки, проведені в Україні: «За цей час я полюбив цю країну. Сьогодні ми маємо зв’язки на хорошому рівні, відчутна взаємна підтримка Словаччини й України».

В рамках зустрічі директор Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень у м. Ужгороді Світлана Мітряєва вручила послові Подяку за вагомий особистий внесок у зміцнення співробітництва між Словацькою Республікою та Україною.

Людмила Федоришина

ТЕГИ : Павол Гамжік

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат