Пшениці, кукурудзи, картоплі   на зиму вистачить

Наталія Каралкіна 09.11.2013 09:18 СОЦІО

Хоч підсумки врожаю 2013 року підбивати ще зарано, бо деякі культури залишаються на полях до пізньої осені, попередні результати підтверджують, що основними культурами закарпатці будуть забезпечені. Однак яких зусиль вартують урожаї українським фермерам, знають лише ті, кому доводиться вести боротьбу з природними катаклізмами, хворобами рослин, а також застарілістю системи збуту вже вирощеної продукції.


У багатьох країнах фермери мають пільгове оподаткування, а в окремих випадках навіть узагалі звільнені від податків. Україну також зміцнив би такий досвід. Натомість ми залишаємося на 152-му місці у світі за рівнем сприяння розвитку бізнесу. Про обладнання, яке фермери мають забезпечувати самотужки, можна й не згадувати.

Ще одна невтішна статистика: протягом кількох останніх років кількість фермерських господарств у Україні залишається незмінною — 40 тис. Чомусь в Україні влада помічає безкраї поля агрохолдингів і майже не звертає уваги не гектари та окремі ділянки, які обробляють фермери й одноосібники. «Такий підхід шкодить Україні. Адже саме невеликі господарства переважно створюють нові робочі місця, дбають про соціальний розвиток сільських територій. Фермери не можуть діяти інакше, бо живуть серед односельців і змушені разом із ними вирішувати проблеми, з якими стикаються. Інша справа — власники великих господарств: перебуваючи на міському асфальті, вони переважно дбають про прибутки та надприбутки. Доля українського села їх не обходить», — вважає президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Микола Миркевич. Про це він зазначив під час з’їзду асоціації.

Натомість на рівні держави ще до завершення збору врожаю вже хваляться історичним максимумом зерна, зібраним за цей рік. За матеріалами Держстату України, «в січні—червні 2013 р. індекс обсягу сільськогосподарського виробництва порівняно з відповідним періодом минулого року зріс на 15,4 %, у т. ч. у сільськогосподарських підприємствах він становив 127,5 %, а в господарствах населення — 106,4 %.

З категорії рослинництва найбільше було реалізовано кукурудзи — 4 710,7 тис. тонн, найменше ріпаку — 72,9 тис. тонн, найдорожчим є соняшник 4 198,2 грн. за 1 тонну, на нього у 2013 році найбільше зросли ціни за абсолютним показником — 737,2 грн. за 1 тонну (21,3 %), а відносний найбільший ріст цін зафіксований у пшениці — 24,4 %
(з 1 411,5 до 1 755,9 грн. за 1 тонну). Порівняно з продукцією рослинництва середня ціна на продукти тваринництва, навпаки, суттєво знизилися. Найбільше впали ціни на живу вагу ВРХ, з 13 097,9 до 10 805,8 грн. за 1 тонну, тобто на 17,5 %, також знизилася ціна птиці, яєць, живої ваги свиней. Підвищилися ціни лише на молоко — на 540 грн. за 1 тонну (19,9 %), з 2 713,8 до 3 253,8 грн. за 1 тонну».

У 2013-му українці зібрали 9,3 млн. тонн овочів і 22 млн. тонн картоплі. За прогнозами споживання цього продукту, за рік країна споживає 6,3—6,5 млн. тонн, а для посіву потребує 6 млн. тонн. Тож «другого хліба» на столах українців цього року буде достатньо.

ЩО ЇСТИМУТЬ ЗАКАРПАТЦІ ВЗИМКУ

В області вже затвердили структури посівних площ урожаю 2014 року. Станом на вересень були оприлюднені результати врожайності озимої пшениці. Найкращі показники в Мукачівському (36 ц/га), Ужгородському (34,9 ц/га) та Берегівському (25 ц/га) районах.

За інформацією Головного управління статистики в Закарпатській області, в січні—вересні цього року загальне виробництво продукції сільського господарства порівняно з відповідним періодом минулого року зросло на 2,9 %. Приріст виробництва забезпечено як за рахунок продукції рослинництва, виробництво якої зросло порівняно з показниками відповідного минулорічного періоду на 2,2 %, так і тваринництва — на 3,8 %.

В області добре вродила кукурудза: при збільшенні площі збирання на 8,3 % (проти минулорічного показника) валовий збір збільшився на 11,6 % і склав 144,5 тис. т при врожайності 48,5 ц/га, що на 1,5 ц/га більше, ніж у минулому році. Також добре вродили пшениця озима, середня врожайність якої по області склала 33,3 ц/га проти минулорічних 31,5 ц/га, ячмінь озимий — 31,6 ц/га проти 31,1 ц/га — та ріпак озимий — 28,7 ц/га проти 25,6 ц/га. На 1 жовтня поточного року всіма категоріями господарств зібрано 252,4 тис. т овочів, 614,5 тис. т картоплі та 95,6 тис. т плодоягідних культур. Сільськогосподарськими підприємствами області вироблено 36,8 тис. т зернових, що склало 96,7 % до минулорічного показника. Сільськогосподарськими підприємствами щомісячного обліку зібрано 1025,5 т овочів закритого грунту. Такі дані оприлюднили у відділі статистики сільського господарства та навколишнього середовища Головного управління статистики в Закарпатській області.

Хороші врожаї передбачають і садівники. Загальна площа плодово-ягідних насаджень у всіх категоріях господарств складає 13 тис. гектарів, виробництво їх у 2012 році становило 114 тис. тонн, а в сільгосппідприємствах — 1,4 тис. га, відповідно — виробництво склало 11,2 тис. тонн. У 2013 році закладення садів здійснено на площі 86,6 га, що у 2,5 разу більше, ніж заплановано відповідно до планів соціально-економічного розвитку області на 2013 рік, повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

Щодо загальних площ виноградників — ще одного перспективного напрямку сільського господарства — на Закарпатті їх майже чотири тисячі гектарів. Цього сезону заплановано зібрати понад 23 тисячі тонн урожаю.

Будуть здібні руки — буде урожай, але в українських реаліях для здібних рук ще потрібно створити чимало умов, бути готовими до природних катаклізмів, а також нестабільної економічної ситуації. Бо не хочеться збирати врожаї у збиток, навіть ентузіазм потрібно заохочувати й надавати ресурси для розвитку.

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат