Пестициди, солі важких металів, нітрати в … молоці

Наталія Каралкіна 11.10.2013 18:23 СОЦІО

При невідповідних умовах зберігання та реалізації молочні продукти можуть бути вкрай небезпечні.

Материнське молоко — запорука міцного здоров’я. Саме воно є першою їжею новонародженого і визначає розвиток дитини протягом наступних років життя. У дорослому віці ми теж не відмовляємося від цього продукту, адже до його складу входять понад сто цінних компонентів. Яке ж молоко краще: магазинне — очищене від усього, а подеколи й зовсім не молочне, чи базарне — багате на віта­міни, а нерідко ще й на небезпечні бактерії.

Сьогодні в Європі заборонено реалізовувати молоко ручного доїння. З 1 січня 2015 року в Україні теж набувають чинності положення Закону «Про безпечність та якість харчових продуктів», які забороняють продаж сирого молока, сиру домашнього виробництва та м’яса тварин подвірного забою. Чимало думок виникає про те, чи переживуть українці такі зміни, коли якість молочних продуктів на прилавках також не гарантує їхню безпечність.

Опитування на сайті Rionews.com.ua все ж таки засвідчує довіру людей до магазинних молочних продуктів. 29,5 % опитаних купують молочні продукти тільки в магазині. 10,9 % — тільки на базарі, 28,2 % — тільки у знайомих, 10,9 % тримають удома корову чи козу, 14,4 % опитаних не вживають молочних продуктів, 6,2 % не визначилися з вибором, оскільки їм байдуже, де купувати.

Наразі закарпатське молоко третє за ціною в Україні. Дорожче тільки в Херсоні та Києві.

У січні—червні поточного року середня ціна реалізації молока в Україні становила 3253,8 грн. за тонну, — повідомляє Державна служба статистики України.

Згідно з офіційною статистикою, нині в особистих селянських господарствах утримується 68,9 % поголів’я великої рогатої худоби, яка здебільшого не лише відгодовується, а й забивається на селянських подвір’ях. Про дотримання санітарно-епідеміологічних умов тут годі й говорити.

ЯКЩО МОЛОКО З ПОРОШКУ, ПРО ЦЕ ТЕЖ МАЄ БУТИ ЗАЗНАЧЕНО НА УПАКОВЦІ

В Україні сьогодні лише 10 тис. пунктів збору молока. Такі дані навів виконавчий директор Українського клубу аграрного бізнесу Олександр Вержиховський. А це, за його словами, вкрай мало. Адже торік господарствами населення загалом було вироблено майже 11 млн. т молока, з яких лише близько 2 млн. т було здано на молокопереробні підприємства. Решта продукції була реалізована на організованих та стихійних ринках, повідомляє Національний прес-клуб із аграрних та земельних питань.

Про молочну отруту воліють не говорити ті, хто постійно вживає молоко й при цьому не знає, на яку небезпеку наражається. Адже свіжовидоєне молоко перші 15—20 хв. абсолютно стерильне. Протягом 1—1,5 год. шкідливих мікроорганізмів у ньому теж небагато. Якщо йдеться про молоко, яке обробляють на підприємстві, то доставка відбувається саме в цей час. Спосіб обробки молока вказують на упаковці. Ціна залежить від жирності та способу пастеризації. Про те, що молоко відновлене з порошку, теж має бути зазначено. Воно має солодкуватий присмак.

«Упаковка повинна містити назву продукту, інформацію про якість та склад продукції, терміни придатності, умови зберігання та реалізації, інформацію про харчову та енергетичну цінність, позначення стандарту на цей продукт, дані про виробника. Для молочних продуктів має бути зазначено висновок МОЗ України, який засвідчує, що дана упаковка дозволена до використання для даного виду продукції. В Україні розроблені жорсткі норми, що регламентують гігієнічні вимоги до пакувальних матеріалів. У найбільшій мірі таким вимогам відповідають комбіновані багатошарові матеріали (плівки). Різні шари мають своє призначення. Тришарові плівки рекомендуються для зберігання пастеризованих молочних продуктів, а п’ятишарові, які мають ще й протикисневий бар’єр, здатні забезпечувати надійне зберігання асептичних рідин упродовж кількох місяців», — пояснює головний спеціаліст Головного управління Держсанепідемслужби Світлана Гіба.

Молоко не можна зберігати у скляній банці на світлі. Найкращий спосіб зберігання — в темному пакеті. Пити молоко рекомендується дрібними ковтками. Тоді шлунковий сік зможе його повноцінно перетравити. Якщо ви не любите пити молоко, корисно готувати молочні каші. Правда, так понад 50 % цінних речовин випаровується.

МОЛОКО Є НАДЗВИЧАЙНО СПРИЯТЛИВИМ СЕРЕДОВИЩЕМ ДЛЯ РОЗВИТКУ МІКРООРГАНІЗМІВ

Головний спеціаліст Головного управління Держсанепідемслужби Світлана Гіба розповідає, що з молочних продуктів найнебезпечніші ті, які не пройшли промислову обробку на відповідним чином обладнаному підприємстві харчової промисловості: «Молоко є надзвичайно сприятливим середовищем для розвитку мікроорганізмів, із чим можуть бути пов’язані інфекційні захворювання та харчові отруєння. Найнебезпечнішими речовинами, що потрапляють у молоко внаслідок різноманітних порушень у процесі виробничої діяльності людини, є пестициди, солі важких металів, нітрати, нітрити і нітрозамінники, радіоактивні ізотопи, мікотоксини, антибіотики та стимулятори росту тварин, мийні та дезінфекційні засоби. Особлива увага звертається на мікробіологічну безпеку молочної продукції, актуальними зостаються проблеми попередження захворювання людей у зв’язку з туберкульозом, лейкозом і маститом тварин».

Якість продукції молокопереробних підприємств зазвичай перевіряється відомчою лабораторією за фізико-хімічними, бактеріологічними, радіологічними показниками. «Контроль і нагляд за якістю та безпечністю необробленого молока і продуктів згідно з Законом України «Про молоко та молочні продукти» здій­снюється державними установами ветеринарної медицини й такі продукти реалізуються за наявності дозволу державних установ ветеринарної медицини, виданого у встановленому порядку. На ринках контроль здійснюється лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи», — пояснює працівниця Держсанепідемслужби.

Зрозуміло, що небезпека постраждати від якості молочних продуктів існує завжди і найчастіше це трапляється через недотримання умов зберігання. Фахівці застерігають, що молоко від домашньої худоби можна купувати на ринку тільки за наявності довідки лабораторії ветсанекспертизи про результати досліджень. В інших випадках молочна продукція може бути вкрай небезпечна. Тож добре подумайте, купувати джерело вітамінів чи молочну отруту, яку вам запропонують на стихійних ринках.

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат