Молодим бути добре, особливо,   якщо ти справжній християнин

Наталія Каралкіна 14.06.2013 15:06 СОЦІО

Понад півтисячі учасників святкували Єпархіальний день молоді.


Альтернативне бачення Дня молоді продемонстрували в Мукачівській греко-католицькій єпархії. На початку червня вже традиційно молоді люди майже з усього Закарпаття збираються в одній парафії. Найголовніша частина святкувань — богослужіння й можливість невимушеної сповіді. Розваги теж враховані: на церковному подвір’ї лунає музика й триває робота у групах, однак найголовніше — відбувається активне спілкування між молодими людьми і їхніми духовними наставниками.

Цього року Єпархіальний день молоді відбувся в парафії села Доробратово, що на Іршавщині. Сюди з’їхалися понад п’ятсот молодих осіб, 45 священиків, 15 семінаристів, а також чимало дорослих, цікавих подивитися на те, як молодь може і вміє відпочивати.

Чи не вперше від призначення помічного єпископа обоє владик завітали в село разом. Мілан Шашік, греко-католицький єпископ Мукачівський, розповідає, що традиція святкування давня і коли він став єпископом, то зустрічі молоді вже відбувалися. «Добре, що ці зустрічі притягують молодь. Це дуже благословенна праця. Результати в гарних християнських сім’ях, бо молодь знайомиться на таких заходах. Мета така, щоб помагати вихованню, яке має бути в сім’ях, родинах», — зазначає владика.

Зустрічі молоді завжди відбуваються на іншому місці. Доробратівський Свято-Миколаївський храм уперше приймає юних парафіян. Церква відома як місце зберігання мощей Миколая, привезених сюди на постійне зберігання з італійського міста Барі. Вона збудована за проектом архітектора Еміліана Егреші. Саме тут знаходиться ще одна, не менша святиня — іконостас, який спроектував і особисто розписав Йосиф Бокшай. До речі, у світі є лише два такі іконостаси. Другий — у монастирі м. Міхаловце (Словаччина). Минулого року в цьому селі відбулася зустріч матерів у молитві. Відтак День молоді також вирішили провести в Доробратові. «Це чудове місце, велика церква, жива парафія. Я радий, що свято відбулося тут», — вважає владика Мілан.

Мукачівський єпископ-помічник Ніл Лущак також ділиться враженнями відвідин парафії: «Ця церква одна з найгарніших в нас на Закарпатті. Дуже файна атмосфера. Напевно, Святий Миколай помагає, що тут добре почувається людина». Владика радить священикам більше працювали з молодими людьми, шукати їх. А подібні зустрічі вважає вкрай важливими, тому бажано їх проводити частіше. «Молоде серце вміє загоратися, як ніяке інше», — зазначив під час проповіді владика Ніл.

Організацією Єпархіального дня молоді займалася комісія у справах молоді Мукачівської греко-католицької єпархії, але праця є спільною, бо чимало охочих долучатися до такої роботи, розповідає отець Василь Кузьма, голова комісії. «Найважливіше значення Дня молоді у тому, що він спрямований не тільки на розваги. На першому місці духовна програма: це нагода до сповіді, спілкування молоді між собою. Подібні свята є хорошою нагодою навіть для священика, щоб згуртувати молодих людей своєї парафії», — зазначає духівник.

Співорганізатор свята священик Павло Фіцай переконаний, що день молоді в такому форматі, як відбувається зараз, це своєрідний християнський фест: «Цього року у всій католицькій церкві оголошено рік віри. Гаслом сьогоднішнього збору також є віра: що значить вона для молодої людини третього тисячоліття, як допомагає цій людині і як потрібно цю віру розвивати. Дуже корисно об’єднувати молодь різних парафій. До Доробратова з’їхалися представники кожного району Закарпаття. Приїзд молоді організовує й фінансує парафія, а частують ті, хто приймає у себе».

Отця Романа Піцуру з Бичківського деканату запросили попрацювати у групах. Він адміністратор села Косівська Поляна, де 8 травня розпочалася реконструкція величезного триповерхового будинку, тут будуть проходити табори для дорослих і молоді. Священик задоволений святом молоді в Доробратові. Єдине, чого бракує, це конкретної формації молоді, тобто конкретних наук, тематики, вважає отець.

Настоятелі Свято-Миколаївського храму Петро Бровді та Михайло Попович уперше приймають таку кількість молоді. За багаторічне служіння в парафії села Доробратово владика Мілан вручив церковну нагороду священикові Петрові Бровді.

«Священики, які організовують свята для молоді, мають передусім духовні труднощі. Робота нелегка, робиться кров’ю і потом. Місце, де відбувається захід, треба промолити, перед такими подіями молитва подвоєна й потроєна, — коментує отець Михайло. Він переконаний, що такі свята мають багато Божого благословіння. — Молодь важко організувати на подібного роду паломництва. Тому що даються взнаки гріх, потяг до поверхового, лекодоступного, такого, яке дає людині нетривале задоволення. А під час таких свят підтверджується вибір добра, особливо у присутності обох владик».

Найголовніші учасники Дня молоді — хлопці та дівчата різних вікових категорій — теж діляться враженнями від свята. Вони покірно дослухаються до проповідей духівників, сповідаються й задоволені спілкуванням з однолітками. Хтось із них сьогодні навчився служити Богові, інший ще більше впевнився у вірі, третій знайшов друзів. Найважливіше, що цей день вони прожили з користю для себе, що зважилися відсвяткувати день молоді саме в такий спосіб і зібралися в одному місці. Адже спокус у житті багато, однак ця молодь доводить, що протистояти й опиратися їм можливо й потрібно, особливо, якщо ти справжній християнин.

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат