Зникаюче Солотвино

Наталія Каралкіна 31.05.2013 18:24 СОЦІО

 

Людей необхідно переселити, поки не сталося лиха.

Курортне, відоме далеко за межами України Солотвино останнім часом тішить радше негативними новинами, ніж інформацією про майбутній сезон. Відпочинок тут ризикований, проживання також, а надзвичайна ситуація державного рівня оголошена на території Солотвинського солерудника ще у 2010 році.


Крім екологічної проблеми, втрати цінного солерудника, найбільше запитань викликає соціальний аспект. Люди перебувають на межі лиха, ніхто достеменно не скаже, коли станеться черговий обвал і хто постраждає наступним.

Про те, що Солотвинський солерудник буде закрито з метою уникнення екологічної катастрофи, повідомили 4 березня цього року. Відповідне рішення ухвалено на засіданні Кабінету Міністрів, повідомляє Урядовий портал. На ліквідацію та екологічну реабілітацію території впливу гірничих робіт ДП «Солотвинський солерудник» буде витрачено 339 млн. грн., очікувана тривалість робіт — 7 років. Таким чином уряд прийняв рішення щодо врегулювання застарілої та небезпечної ситуації.

Понад 10 років соляна шахта чекала укріплення, а люди сподівалися на безпечне життя у власних будинках. Ще в 2000 році при ефективній роботі можна було врятувати солерудник і цілком можливо, що ліквідовувати його не довелося би. Під час проведення геологічної розвідки було встановлено, що для повної нормалізації солотвинської справи потрібно 800 мільйонів гривень. Що ж, не зуміли зберегти, коли був шанс, доведеться рятувати хоча би те, що лишилося.

Наразі ситуацією переймаються як на місцевому, так і на всеукраїнському рівні. У 2012 році будівництво житлового комплексу для відселення мешканців селища продовжувалося: на ці цілі розпорядженням Кабінету Міністрів було виділено понад 70 млн. грн. Сучасне містечко побудували поблизу села Теребля. Станом на 1 січня 2013 року готовність об’єктів будівництва житлового комплексу та об’єктів інфраструктури становила майже 85 %. Планується, що ці роботи будуть завершені до кінця поточного року. Для добудови нещодавно було виділено з держбюджету понад 13 млн. грн.

На жаль, жителі переселятися до нових будівель не поспішають. Не переконують їх і невтішні висновки науковців, ні чергові обвали територій. Дехто з місцевих каже, що в Солотвині має бізнес і не хоче його втрачати. Деякі кажуть, що їм буде важко адаптуватися через певні етнічні проблеми, дехто боїться залишати роботу, бо не зможе знайти іншої в Тереблі. Однак більшість людей готові переїжджати в сучасні котеджі.

«У новому житловому кварталі для переселенців є сучасні садочок, школа, комунікації, словом, уся необхідна інфраструктура. Тобто, зроблено все для комфорту майбутніх мешканців. Державою також виділені кошти на проектування нової алергологічної лікарні, яку заплановано звести у Тереблі, та будівництво нового солерудника. Тож люди, які туди переїдуть, матимуть у перспективі роботу», — заявив Олександр Ледида, голова Закарпатської ОДА в інтерв’ю телеканалу «Тиса-1».

«Життя людей, а це 342 особи, буде в безпеці», — сказав віце-прем’єр-міністр України, голова Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Олександр Вілкул. Сьогодні там збудовано 116 квартир у 8 багатоквартирних будинках, 17 індивідуальних житлових будинків садибної забудови, загальноосвітній навчальний заклад на 330 місць, дошкільний навчальний заклад на 140 місць, інженерні мережі водопостачання, водовідведення, електропостачання та дорожню інфраструктуру, повідомляє прес-служба віце-прем’єр-міністра.

Зрозуміло, що наразі вирішальним є людський фактор, збереження життів, а також усього того, що поки ще має шанс залишитися на території безцінного лікувального місця, поруч із українським Мертвим морем.

Наталія Каралкіна

ТЕГИ : солотвино

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат